Ga naar de inhoud

SEO-teksten schrijven: het ultieme stappenplan [2024]!

  Vind je overtuigende SEO-teksten schrijven moeilijk? Dan pikken concurrenten op dit moment misschien wel jouw klanten in! Gelukkig kun je er wat aan doen, met deze Ultieme Checklist.

  En daar zit je dan….

  Je hebt enorm je best gedaan op een goede SEO-tekst voor je website. Maar niemand leest hem…

  Nou, vooruit, hij kreeg nog wel een paar Likes op Facebook en een retweet van een vage bekende, maar daar bleef het bij.

  Zonde, zonde, zonde! Van je tijd, je inspanningen en je inhoudelijk waardevolle tekst, want daar ligt het niet aan.

  Wat gaat er mis?

  In deze blogpost laat ik je exact zien hoe je SEO-teksten schrijft en optimaliseert in 2024. Zo scoor je hoger bij de zoekresultaten en trek je gratis potentiële klanten aan. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

  Inhoud:

  Overtuigende SEO-teksten schrijven? Let hierop in 2024!

  Google is dom, was jarenlang een gevleugelde uitdrukking. Anno 2024 geldt dat al lang niet meer.

  Zoekmachines als Google worden steeds slimmer, onder andere door Artificial Intelligence (AI). Daardoor snappen ze steeds beter wat gebruikers willen, en kun je ze niet meer voor de gek houden met ‘trucjes’.

  Intentie cruciaal voor SEO-proof teksten

  • Wat zoekt een gebruiker?
  • In welke vorm?
  • En wat wil hij of zij op een pagina doen?

  Dit zijn essentiële vragen voor SEO-teksten in 2024. Google wil namelijk de best mogelijke pagina’s laten zien in de top 10. Daarom wil je vooraf nadenken over het soort pagina en content. Maar daarover straks meer.

  Wat je nu mag onthouden is dit:

  Wat verwacht je zelf op een pagina te zien, voor je hem bezoekt? Sluit daar zo goed mogelijk bij aan, en de kans dat je scoort is een stuk groter.

  Voorbeelden van succesvolle SEO-pagina’s en intentie:

  👉 Je zoekt online schoenen. Wat verwacht je op de pagina te zien? Ongetwijfeld zoveel mogelijk plaatjes van mooie schoenen.

  👉 Je wilt weten hoe een nieuwe app werkt. Wat verwacht je op de pagina te zien? Waarschijnlijk een video of tutorial.

  👉 Je wilt weten hoe je SEO-teksten schrijft. Wat verwacht je op de pagina te zien? Ik gok een stappenplan, met voorbeelden.

  Googel maar eens met dit soort termen, en kijk wat scoort. Google wordt steeds slimmer!

  Schrijf daarom geen lappen tekst, omdat dit ‘moet’ van Google. Maar bedenk eerst wat een logische pagina is bij de zoekterm waarop je wilt scoren.

  Stappenplan SEO-teksten schrijven 2024

  Oké, intentie is dus steeds belangrijker voor SEO. Maar hoe houd je daar rekening mee bij het schrijven van ijzersterke SEO-teksten? Dit zijn de stappen.

  1. Bepaal ideale lezer voor je gaat schrijven

  Het schrijven van sterke SEO-teksten begint bij het bepalen van je lezer.

  • Voor wie schrijf je de tekst?
  • Waarom zoekt hij of zij met de zoekterm waarop je wilt scoren?
  • Wat vindt de bezoeker prettige content bij de zoekterm?

  Als je dit weet, kun je perfecte pagina’s maken en verleid je bezoekers sneller. Begin daarom bij de basis en leer je lezer zo goed mogelijk kennen.

  Googel ook altijd met de zoekterm waarop je wilt scoren, en bestudeer de top 10. Wat willen zoekers bij deze combinatie weten of doen? En welk type content vinden ze waardevol? Laat je inspireren.

  💡 Tip. Je overtuigt lezers sneller, als ze een goed gevoel bij je hebben. Maak het daarom persoonlijk en spreek je lezer direct aan. Een goede tip daarvoor is deze:

  Schrijf alsof je een mail stuurt naar een goede vriend of vriendin.

  Gebruik dus regelmatig je en jij. En laat minstens 3/4 van de tekst over de ander gaan. Er zijn al genoeg mensen die het alleen over zichzelf hebben 😉

  2. Bepaal het doel van de SEO-tekst

  Voor je gaat schrijven is het ook goed om stil te staan bij het doel van de tekst. Wat wil je dat een bezoeker op de pagina doet? Moet hij of zij:

  • Iets kopen?
  • Iets downloaden?
  • Zich aanmelden voor je nieuwsbrief?
  • Connecten via social media?
  • Het antwoord vinden op zijn of haar vraag?

  Wat je ook wilt dat de bezoeker doet, maak het zo makkelijk mogelijk! Hou daarom altijd deze stelregel in het achterhoofd voor je een tekst gaat schrijven:

  Wat wil je dat de lezer DOET? Maak dat zo makkelijk mogelijk.

  Bied daarnaast een alternatief, voor bezoekers die nog niet aan ‘kopen’ toe zijn.

  💡 Tip. Controleer na het schrijven je tekst op doelgerichtheid en hou jezelf niet voor de gek. Internetters zijn lui en ongeduldig. Het is jouw taak om hun aandacht te grijpen en die vast te houden.

  3. Bepaal de juiste zoektermen voor de SEO-tekst

  Internetters zoeken meestal met 2 a 3 woorden. Liefst 70% van hen kijkt vervolgens nauwelijks verder dan de eerste 3 a 4 zoekresultaten.

  Wil je hoger scoren in Google, optimaliseer dan je tekst door er belangrijk zoekwoorden en zoekzinnen in te verwerken. Een zoekterm kan uit 1 woord (vakantie) of meerdere woorden (goedkope vakantie Ibiza) bestaan. Kies bij voorkeur:

  • 1 belangrijkste zoekterm, waar je echt op wilt scoren
  • 2 a 3 ondersteunende zoektermen, die in het verlengde liggen
  • Enkele synoniemen en gerelateerde voor extra context.

  De volgende stap is het strategisch in de tekst verwerken van de zoekwoorden. Op die manier ziet Google dat jij biedt wat mensen zoeken. Het gevolg: je komt in aanmerking voor een mooie plek bij de zoekresultaten.

  💡 Lees voor een uitgebreide uitleg: Zoekwoorden bepalen in 2024? Maak niet deze fouten

  4. Maak een opzet voor de pagina

  Als het goed is heb je nu:

  • Een beeld van je ideale lezer.
  • Een hoofdzoekterm en enkele ondersteunende zoektermen voor de pagina.
  • Een globaal idee van de te schrijven SEO-tekst.

  Dit is een goed moment om een opzet te maken voor de pagina. Wat wil je vertellen, laten zien en de bezoeker laten doen?

  Bij SEO-proof schrijven denk je uiteraard als eerste aan tekst. Maar internetters lezen slecht en je kunt ook spelen met video, audio en podcasts, plaatjes en combinaties.

  💡 Doen. Wil je scoren op een specifieke zoekterm? Bestudeer dan altijd de pagina’s in de top 3. Google weet wat gebruikers prettige content bij zoektermen vinden. Doe er je voordeel mee, en bestudeer wat je kunt ‘lenen’. 👍

  SEO-teksten schrijven? Maak eerst een mindmap.

  Supertip! Maak een Mindmap voor je gaat schrijven. Bij de meeste programma’s kun je de mindmap exporteren als tekstbestand. Schrijf nu de punten logisch aan elkaar.

  5. Vergeet de regels voor goede SEO-teksten

  Het is de hoogste tijd om te gaan schrijven. Vergeet daarbij de regels voor SEO-teksten schrijven, en concentreer je volledig op de lezer. Je doet het tenslotte voor hem of haar.

  Schrijf een ijzersterke, overtuigende tekst. Gebruik daarbij zoveel woorden als je nodig hebt. Het belangrijkste is dat je aan de intentie van de zoeker voldoet. Dat kan dus ook betekenen dat je nauwelijks schrijft, en vooral afbeeldingen laat zien.

  💡 Uit de praktijk. Voor ik ga schrijven, bedenk ik vaak globaal tussenkopjes. Dan weet ik wat ik waar ongeveer wil zeggen. Vervolgens schrijf ik de punten aan elkaar.

  Voor het maken van een opzet is mindmappen ideaal. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Xmind gebruiken. De oude (prima) versie van deze tool download je gratis.

  SEO-teksten schrijven? Schrijf eerst, optimaliseer later

  Is de eerste versie van je SEO-tekst klaar, dan kun je hem gaan finetune. Dat doe je zo.

  6. Verwerk je belangrijkste zoekterm in de SEO-titel

  SEO draait om duidelijk zijn. Dit begint bij de titel. Zoekt iemand met de combinatie ‘vakantie Ibiza’? Dan is het wel zo logisch als die woorden in de titel staan. Dat vindt Google ook.

  Bij de zoekresultaten zie je meestal 3 dingen:

  • URL
  • Titel (SEO-titel)
  • Korte beschrijving (meta-description)
  Meta-beschrijvingen blijven belangrijk voor SEO-teksten.

  Google laat doorgaans de paginatitel zien bij de zoekresultaten. Bij veel CMS’en kun je tegenwoordig ook een aparte ‘SEO-titel’ opgeven. Die kun je dan enigszins laten afwijken van de paginatitel. Dit hoeft niet, maar helpt soms een beetje.

  Een goede SEO-titel bevat je belangrijkste zoekterm en nodigt uit tot doorklikken. Als veel mensen op jouw zoekresultaat klikken beloont Google dit soms met een hogere positie. Je bent kennelijk waardevol.

  Je SEO-titel mag 521 pixels lang zijn. Gebruik je WordPress dan kun je dat eenvoudig controleren met de Yoast SEO-plugin.

  Yoast SEO, een onmisbare plugin voor het optimaliseren van SEO-teksten in WordPress

  Pas je SEO-titel en meta-omschrijving met Yoast SEO voor WordPress.

  💡 Tip. Gebruik je een ander CMS, zoals Joomla, Drupal of Typo3? Dan is dit een handige online tool om de lengte van je SEO-titels en meta-descriptions te bepalen.

  7. Bedenk een pakkende meta-omschrijving

  Bij de zoekresultaten in Google zie de URL, titel en een korte omschrijving. Dit is de meta-omschrijving.

  De meta-omschrijving is indirect belangrijk bij het schrijven van SEO-teksten. Hij telt niet direct mee voor een betere vindbaarheid. Maar het percentage mensen dat op jouw zoekresultaat klikt wél. Schrijf je meta-omschrijving daarom als een advertentie en verleid lezers.

  Verwerk in je meta-omschrijving – als het lukt – je belangrijkste zoekterm. Zoekt iemand met deze woorden en staan ze in je omschrijving, dan laat Google ze dikgedrukt zien. Een bezoeker klikt dan eerder.

  Controleer de lengte van je meta-beschrijving. Dit kan bijvoorbeeld met de SERP Simulator van Mangools.

  Test de lengte van je SEO-titel en meta-omschrijving met de gratis Google Serp Simulator van Mangools.

  Lees ookZo optimaliseer je de meta-description voor SEO (met voorbeelden!)

  💡 Tip. Google laat soms emoji’s in meta-omschrijvingen zien. Hiermee val je extra op en klikken mensen misschien sneller op je zoekresultaat 😃👍👏

  Gebruik je Windows 10? Met de sneltoets Windows + . krijg je een menu te zien met emoji’s. Deze kun je direct invoegen.

  8. Gebruik een zoekmachinevriendelijke URL

  Zoekmachines houden van eenvoud. Trouwens, jij waarschijnlijk ook.

  Als een zoekmachine deze link ziet snapt hij er weinig van:

  https://www.website.nl/categorie-4/node-1532/123566_4721.asp

  Dit daarentegen is glashelder:

  http://www.natuur.nl/dieren/vogels/merels.html

  Hoe simpeler en logischer je website is ingedeeld, hoe fijner zoekmachines het vinden. Maak daarom altijd een zoekmachinevriendelijke url en plaats na de laatste / maximaal 3 woorden. Uit onderzoek blijkt dat dit het beste werkt.

  Een zoekmachinevriendelijke URL maakt Google duidelijk waar de SEO-tekst over gaat.

  Slijter Gall & Gall is op deze pagina super duidelijk.

  9. Breid je titel ietsje uit

  Veel mensen zoeken met de woorden ‘SEO Handleiding’. Op deze combinatie is het lastig om plek 1 in Google te bemachtigen. Er zoeken echter ook mensen op ‘Gratis SEO Handleiding‘ en op die combinatie is de concurrentie een stuk kleiner (ik sta op plek 1). Bovendien staat het woord SEO Handleiding er nog steeds in (hier sta ik op plek 7).

  Woorden die je toevoegt aan je voornaamste zoekterm heten modifiers. Bekende voorbeelden zijn:

  • Gratis
  • Info
  • Jaartallen
  • Tips
  • Ervaringen
  • Handleiding etc

  Kun je dit soort woorden bedenken? Voeg ze dan zeker toe, want het levert extra bezoekers op.

  💡 Tip. Het Amerikaanse marketingbedrijf Hubspot onderzocht onlangs tienduizenden titels. Opvallend was dat brackets goed scoorden, zoals:

  • [Interview]
  • [Video]
  • [Case-study]
  • [Infographic]

  Met deze toevoeging weten mensen wat ze kunnen verwachten, en kennelijk klikken ze dan eerder. Misschien kun je er wat mee.

  Verleid bezoekers tot doorlezen, met pakkende koppen.

  Een typische Hubspot-titel.

  10. Maak titel en tussenkoppen van SEO-teksten op als Headings

  Zoekmachines zijn dol op hiërarchie en eenvoud. Maak daarom de paginatitel en tussenkoppen op als Headings, net als in bijvoorbeeld Microsoft Word.

  In HTML maak je koppen op als Headings. De paginatitel is in de meeste CMS’en al H1. Headings 2 t/m 6 kun je als het goed is zelf opmaken.

  In 2024 is het ook niet erg als je één Heading 1, en meerdere Headings 2 gebruikt. Zolang er maar een duidelijke structuur in de pagina zit.

  👉 Opmerking. Zijn je headings veel te groot? Dan kun je de lettergrootte meestal in een CSS-bestand wijzigen. Doe het zelf, of vraag je webdesigner dit te doen.

  👉 Tip. Ga niet krampachtig om met Headings. Google leest namelijk alle tekst op de pagina. Voor bezoekers zijn tussenkoppen wel belangrijk, want zij scannen vaak. Zoektermen in tussenkoppen maken scannen wel makkelijker.

  11. Strooi lustig met multimedia op je pagina

  De tijd die iemand op een pagina doorbrengt zegt iets over de kwaliteit. Google houdt hier indirect rekening mee bij het rangschikken van pagina’s.

  Je kunt bezoekers langer vast houden door aandacht te besteden aan de opmaak. Maak lezen bijvoorbeeld prettiger met grote letters, veel witruimtes en prikkelende citaten.

  Multimedia werkt ook goed om bezoekers vast te houden. Voeg een YouTube-video (hoeft niet van jezelf te zijn), een Slideshare-presentatie of misschien een infographic. Gebruik sowieso afbeeldingen en grafische elementen, ter afwisseling van je tekst.

  👉 SEO-teksten laten schrijven of liever zelf doen?

  Twijfel je over SEO teksten laten schrijven of het toch maar zelf doen? Bedenk dan dat schrijven voor Google niet heel anders is dan schrijven voor bezoekers.

  Een goede SEO-copywriter schrijft op de eerste plaats overtuigende teksten die aansporen tot actie. Deze kun je vervolgens optimaliseren voor zoekmachines. Door de juiste zoektermen er op de juiste plaats in te verwerken en rekening te houden met techniek.

  Kun je zelf goed schrijven, heb je geduld en ben je handig met de computer? Dan kom je met deze checklist en een gratis online SEO-checker – zoals deze van Yoast of deze van SEO Review Tools – al een heel eind.

  Uiteraard kun je de krachten ook bundelen. Je schrijft op hoofdlijnen de SEO-teksten en laat ze vervolgens optimaliseren door een expert. Ik houd me van harte aanbevolen 🙂

  12. Benoem belangrijkste zoekterm snel in de tekst

  Een zoekmachine leest van boven naar beneden. De woorden die hij snel tegenkomt, pikt hij daardoor sneller op en kent hij meer waarde toe.

  Maak daar slim gebruik van en noem je belangrijkste zoekterm binnen de eerste 50 woorden. Dan snappen lezers en zoekmachines precies waar de pagina over gaat. En hebben bezoekers direct het gevoel dat ze op de juiste plek zijn.

  Verwerk je primaire keyword – als het kan – ook in de laatste zin van de pagina. De kans bestaat dat een scrollende lezer hem oppikt. En voor Google is het nog even een bevestiging.

  Google ziet links als stemmen en van Google mag je op jezelf stemmen. Doe dat en maak zo bepaalde pagina’s op je website belangrijker.

  Het liefste gebruik je in een link de belangrijkste zoekterm van de ontvangende pagina.

  Een voorbeeld: verwijs je naar een pagina over succesvol bloggen, plaats de link dan onder de woorden succesvol bloggen.

  💡 Tip. De mooiste interne links zijn links in een lopende zin. Deze zijn veel meer waard dan links in een linker- of rechterkolom of in de footer, onderaan elke pagina. Houd dit in je achterhoofd als je een link plaatst en verwijs bewust naar je ‘money-pages’.

  Internet bestaat bij de gratie van hyperlinks. Wees daarom niet bang om naar waardevolle bronnen op internet te verwijzen. Bij elke link geef je weliswaar iets van de waarde van je pagina weg (Pagerank), maar je wint het terug aan autoriteit en geloofwaardigheid.

  Verwijs idealiter naar grote sites en autoriteiten in jouw branche. Op die manier ontdekt Google patronen en kan de zoekmachine jouw pagina en site beter plaatsen. Linken naar Wikipedia, YouTube en Overheidssites werkt ook altijd. Het maakt je betrouwbaar en dat is weer goed voor je ‘trustfactor’.

  15. Gebruik synoniemen en gerelateerde woorden in je SEO-teksten

  Vroeger kon je zoekmachines voor de gek houden, door een zoekterm steeds te herhalen. Keyword stuffing heet dat, en tegenwoordig kom je er niet meer mee weg.

  Door Semantic Search is Google steeds meer op zoek naar context. De zoekmachine leest niet alleen de woorden op een pagina, maar snapt echt waar een tekst over gaat. Daardoor word valsspelen steeds lastiger.

  Bij het SEO-optimaliseren van een webtekst voeg je context toe met synoniemen en gerelateerde woorden. Synoniemen vind je onder andere via synoniemen.net.

  Een goede bron voor gerelateerde woorden is Google zelf. Zoek op je voornaamste zoekterm en kijk onderaan de zoekresultatenpagina naar gerelateerde termen. Kies de beste uit en verwerk ze in SEO-teksten. Schrijf je ze in tussenkoppen, dan krijgen ze wat extra waarde.

  Snel zoektermen vinden voor je SEO-teksten? Spiek bij de gerelateerde zoektermen in Google.

  Vind supersnel gerelateerde zoektermen via Google Search.

  16. Help bezoekers oprecht en maak delen makkelijk

  Google bepaalde de populariteit van pagina’s jarenlang aan de hand van links naar deze pagina’s. Door de opkomst van social media telt dit tegenwoordig ook mee. Weliswaar niet enorm, maar alle beetjes helpen.

  Wil je de autoriteit van je website vergroten via social media? Maak delen dan makkelijk via duidelijke Share-knoppen. En probeer altijd links te krijgen naar je site. Een weblog is hiervoor ideaal.

  💡 Tip. Bij citaten kun je eventueel gebruik maken van een Click-to-tweet-knop. Op internet vind je gratis diensten die dit mogelijk maken.

  17. Goede SEO-teksten hoeven niet lang te zijn

  Hoe lang moet een webtekst zijn? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Bezoekers houden van kort en krachtig, terwijl zoekmachines juist dol zijn op laaaaaaaaaang. Google en consorten houden namelijk van context en die vinden ze eerder in een lange tekst.

  Althans… zo was het altijd.

  Anno 2024 snapt Google steeds beter wat iemand wil bereiken met het intikken van een zoekterm. Wil iemand doen in plaats van lezen? Dan heb je soms aan een invoerveld en actieknop op de pagina al genoeg om te scoren.

  Maak je niet te druk over de lengte van de tekst, en gebruik zoveel woorden als je nodig hebt. Bij een Stappenplan SEO-teksten schrijven zijn dat er waarschijnlijk veel. Maar over een waterkoker ben je zo uitgeschreven, en kun je beter plaatjes laten zien.

  👉 Opmerking. Schrijf geen lange SEO-teksten omdat dit ‘moet’. Op service-, diensten- en productenpagina’s doe ik het nooit. Bij blogberichten kun je veel natuurlijker de diepte in gaan. Zo is deze blogpost ruim 2000 woorden lang. Verveel ik je al? 🙂

  18. Optimaliseer de afbeeldingen in je SEO-teksten

  Zoekmachines kunnen plaatjes niet bekijken. Toch kun je ze vertellen wat erop staat, door hun bestandsnaam en alt-tekst.

  Als een afbeelding ‘plaatje123.jpg’ heet snapt een zoekmachine daar niets van.

  Noem je hetzelfde plaatje ‘vogelhuisje-eikenhout.jpg’ dan is het een stuk duidelijker. Helemaal als de omringende tekst op de pagina over vogelhuisjes gaat.

  De Alternatieve tekst (alt-tekst) is de omschrijving van een plaatje. Google toont deze als de afbeelding niet geladen wordt. Omschrijf in de alt-tekst wat er op het plaatje staat. Eventueel kun je ook een onderschrift toevoegen, voor nog meer context.

  Vul als het kan altijd Alt-tags in voor afbeeldingen. Dan snappen zoekmachines de plaatjes beter.

  💡 Tip. Mensen met een visuele beperking gebruiken vaak voorleessoftware. Deze software leest bij een plaatje de alt-tekst voor. Dit is een extra reden om ze wel consequent in te vullen. Sluit altijd af met een punt. Dan laat de spraaksoftware een pauze vallen.

  19. Verrijk de pagina met Structured Data

  Voor veel elementen op een webpagina geldt hetzelfde als voor plaatjes: Google weet niet precies wat het zijn. Met Structured Data kun je informatie en context aan objecten toevoegen. Deze informatie verschijnt alleen in de broncode en bezoekers zien het niet.

  Met Structured Data is het bijvoorbeeld mogelijk dat je video als thumbnail getoond wordt bij de zoekresultaten. Of dat je sterretjes ziet bij de zoekresultaten.

  Structured Data is niet verplicht voor SEO-teksten. Maar je maakt het zoekmachines wel makkelijker en je valt sneller op bij de zoekresultaten. Indirect levert het dus wel wat op.

  Met Structured Data kun je onder andere review-sterren laten zien bij de zoekresultaten. Daardoor klikken mensen sneller op jouw resultaat.

  💡 Tip. Met structured data kun je nog veel meer informatie verstrekken aan zoekmachines. Zo zijn er stukjes code voor evenementen, bedrijven, recepten en nog veel meer. Lees hier hoe je stuctured data toevoegt aan een pagina.

  Is je website niet mobielvriendelijk? Dan is het de hoogste tijd om daar NU verandering in te brengen. Zoekt iemand namelijk met een draagbaar apparaat, dan word je site niet getoond bij de zoekresultaten. Met andere woorden: je loopt  keihard bezoekers mis. Doe er wat aan!

  💡 Tip. Met deze handige gratis tool van Google test je of je website responsive is.

  20. Verbeter de laadsnelheid van je site

  Mobielvriendelijkheid van een site is een must. Dit geldt ook voor de laadsnelheid. Steeds meer mensen internetten mobiel en dan heb je als snelle site een voordeel. Voor Google is dit dan ook een criterium voor het rangschikken van websites.

  💡 Tip. Lees in dit artikel hoe je zelf je website sneller maakt.

  21. Sluit elke webpagina af met minimaal 2 opties

  De kans dat je lezers het einde van je bericht halen is niet zo groot. Veel meer dan 20% van een tekst lezen ze namelijk niet. Scannen doen ze daarentegen des te meer, en daarbij kijken ze vooral naar de titel, tussenkopjes en links. Ze willen klikken, klikken, klikken.

  Sluit je SEO-teksten af met minstens 2 gerichte interne links. Daarmee kunnen lezers hun weg vervolgen en houd je bezoekers vast op je site. Voor Google is dat een signaal dat je kwaliteit biedt.

  Niet vergeten: laat je kostbare lezers niet lopen

  Stokpaardjes zijn er om bereden te worden, toch? Hier komt de mijne: begin vanaf dag 1 met het verzamelen van e-mail adressen. Op deze manier kun je lezers met een nieuwsbrief op de hoogte houden van je doen en laten.

  Leads verzamelen is ook een ontzettend krachtige manier om abonnees te attenderen op nieuwe blogberichten, of om ze iets te verkopen. Ze zeggen niet voor niets in Amerika: “The money is in the list.”

  Dit was hem dan, mijn checklist voor het schrijven van onweerstaanbare SEO-teksten

  Ben je er nog steeds? Te gek! Want dat betekent dat je nu een eerlijk beeld hebt van SEO-teksten schrijven.

  Weet je nu alles? Dat ook weer niet, want over SEO valt nog veel meer te ontdekken. Daar help ik je graag bij.

  👉 Volg mijn training SEO-schrijven bij Frankwatching
  👉 Neem contact op voor een incompany-training.
  👉 Download de Praktijkgids SEO-schrijven

  Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel niet en laat een reactie achter.

  💡 Vraag. Wil je me een plezier doen? Deel deze Checklist via sociale media of een link op je website. Het kost je niets en ik ben je eeuwig dankbaar 😍

  Lees ook deze waardevolle artikelen over SEO-teksten schrijven

  Veel gestelde vragen over SEO-schrijven

  Wat is SEO?

  SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands zoekmachine optimalisatie. Met SEO optimaliseer je je website, zodat hij hoger verschijnt in Google.

  Wat is SEO-schrijven?

  Content is cruciaal voor SEO,. Zoekmachines willen namelijk waardevolle pagina’s laten zien bij de zoekresultaten. Teksten kun je extra optimaliseren voor zoekmachines. Dit noem je SEO-schrijven.

  Is SEO-schrijven moeilijk?

  SEO-schrijven is niet moeilijk. Je wilt vooral weten met welke woorden (zoektermen) potentiële klanten zoeken. Die termen wil je vervolgens strategisch in teksten verwerken.

  Is SEO-schrijven nodig om hoger te komen in Google?

  Nee, niet per se. Zoekmachines willen vooral de beste informatie vinden op pagina’s. Maar met SEO-schrijven maak je wel sneller duidelijk dat jij de informatie biedt die mensen zoeken.

  Hoe leer ik het snelste SEO-schrijven?

  In de Praktijkgids SEO Schrijven 2021 ontdek je alles over het schrijven van effectieve en aantrekkelijke SEO-teksten.


  Wil je meer klanten werven via Google? Download dan nu de Gratis SEO Handleiding!

  21 reacties op “SEO-teksten schrijven: het ultieme stappenplan [2024]!”

  1. Pingback: SEO: haal zelf meer rendement uit je website! - Van Der Beek tekst & communicatie

  2. Hallo, onze website is geen [webshop]. We gebruiken wordpress en plugin SEO.
   Ik zie bij de SEO Engelse woorden en Nederlandse woorden. Hoe stel ik dan SEO dat alles in Nederlands staat en ook dan Nederlandse worden worden gecontroleerd. Ik vermoed dat SEO alleen Engels woorden controleren.

   Ik zie ook veel rode en oranje punten, De groene komen niet te voorschijn.

   Onze verhalen zijn groot. Dus controleren omtrent de hoeveel woorden gaat vaak over de grens.
   Kijk maar op onze website.

   groet

   Wim

   1. Dag Wim,

    Gebruik je de Yoast SEO Plugin? Die kijkt puur naar het woord dat je als primaire zoekterm opgeeft. Vul je daar ‘de’ in, dan kijkt hij of dat woord voorkomt in de: titel, url, omschrijving etc. Nou is ‘de’ geen ideale zoekterm, maar je begrijpt het idee. Je kiest een term waarop je je wilt richten, schrijft die strategisch in de tekst en de plugin controleert of dat gelukt is.

   1. Goede aanvulling. Metatags.io gebruik ik ook wel. Maar meestal doe ik het rechtstreeks in WordPress met Yoast. Dat gaat altijd goed.

  3. Goede tip over de klikbaarheid! Ik focus me vaak op goede copy, maar een linkje onderaan de tekst houdt je bezoekers op je pagina. En daar letten Googlebots op. Trouwens is mijn ervaring dat enkel hoogstaande backlinks nog effect hebben als je al autoriteit hebt opgebouwd. Bloggen is volgens mij the way to go for grote bedrijven om met diverse zoekwoorden gevonden te worden.

   1. Dank voor je aardige woorden, Ivor. Met kwaliteit en waarde toevoegen kom je altijd het verste. En maak je van bezoekers ook echt klanten. Daar moet je dus nooit op bezuinigen.

  4. Hele duidelijke uitleg!
   Mijn vraag is alleen, Stel dat mijn artikel gaat over ” Wat kost een kapper per jaar” en ik heb een kapperszaak.
   Mijn titel is dan: Wat kost een kapper per jaar
   Maar wat zou ik dan in de tekst moeten zetten als keyword. Waar moet ik mijn foucus op zetten. Want mijn keyword moet een paar keer terug komen in de tekst. Maar heo moet ik dat precies doen?

   1. Goede en terechte vragen. Waar ik uitgebreid antwoord op ga geven in een nieuwe blogpost. Dat is te veel voor deze plek. Ik laat je weten wanneer hij online staat.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.