Zo optimaliseer je de meta-description voor SEO (met voorbeelden!)

By Rutger Steenbergen | SEO Blog

mrt 24
Meta-description verbeteren voor SEO

De meta-omschrijving is een onderschat stukje tekst. Door de meta-description te optimaliseren voor bezoekers en SEO verschijn je namelijk hoger in Google.

More...

Inhoud

Waarom is de meta-description belangrijk voor SEO?

Wil je hoger scoren in Google dan komt daar veel bij kijken. Tekst is een belangrijke factor en het is altijd goed om waardevolle content te publiceren. Geen standaardstukjes, die je overal online vindt, maar kickass content waar bezoekers echt iets aan hebben.

Heb je eenmaal een geweldig stuk geschreven, dan wil je natuurlijk dat het gelezen wordt. Door in een tekst strategisch zoektermen te verwerken - het zogenaamde SEO-schrijven - vergroot je die kans aanzienlijk. Maar meestal ben je er dan nog niet. Je hebt ook links nodig naar je website en bezoekers die op je zoekresultaat klikken. Hoe meer mensen dit doen, hoe interessanter je wordt voor Google. Jij biedt wat gebruikers zoeken.

Door de meta-omschrijving van een artikel te optimaliseren voor bezoekers en SEO verhoog je het doorclickpercentage. Dit is een rankingfactor voor Google en je stijgt op de zoekresultatenpagina.

In deze blogpost ontdek je hoe je de perfecte meta-description voor SEO schrijft.

Voorbeeld van een meta-description

De meta-omschrijving is van oudsher een korte omschrijving van een webpagina.
Zalando gebruikt hem als advertentie en benoemt Unique Selling Points.

Wat is de meta-omschrijving eigenlijk?

Bij de zoekresultaten in Google zie je per pagina een titel, url en korte omschrijving. De meta-omschrijving is de korte omschrijving en je kunt hem zelf opgeven. Komt de omschrijving overeen met de inhoud van de pagina, dan nemen zoekmachines hem in 90% van de gevallen over.

De meta-omschrijving telde altijd mee voor je vindbaarheid. Tegenwoordig is dat niet meer zo. En ook weer wel…

Vroeger waren zoekmachines nog erg naïef. Ze lieten webmasters zelf omschrijven waar de pagina's op hun website over gingen. Veel mensen deden dit braaf, maar gehaaide SEO'ers schreven ze vol met zoektermen, de woorden waar veel mensen mee zochten. Ook als die niet of nauwelijks op de pagina voorkwamen. Daardoor verschenen ze hoger bij de zoekresultaten. Om hier een einde aan te maken werd de meta-omschrijving geschrapt als ranking-factor. En ook weer niet...

Waar de meta-omschrijving zelf niet meetelt voor je vindbaarheid, doet het doorklikpercentage bij de zoekresultaten dat wel. Sta je op plek 4 bij de zoekresultaten en klikken meer mensen op jou dan op de nummer 2? Dan draait Google jullie na verloop van tijd waarschijnlijk om. Je bent interessanter voor gebruikers.

Meta/omschrijving verbeteren doe je zo

Het doorklikpercentage (CTR) bij de zoekresultaten is een rankingfactor voor Google.
Titels en meta-omschrijvingen bepalen mede waar iemand op klikt. 

Waarom is de meta-omschrijving belangrijk?

Internetters zijn lui en ongeduldig. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo lezen mensen zelden meer dan 20% a 25% van een tekst, scannen ze vooral koppen en klikken ze het liefst zo snel mogelijk op een link. Nu je dit weet kun je hierop inspelen.

Als een Google-gebruiker zoekt doet hij dat doorgaans met 3 redenen:

1. De gebruiker zoekt informatie
2. Hij of zij zoekt het antwoord op een vraag
3. De zoeker wil een bepaalde actie uitvoeren

Bij het optimaliseren van een tekst voor SEO wil je zo goed mogelijk aansluiten bij die intentie. Hoe beter je biedt wat een gebruiker zoekt, hoe relevanter en waardevoller je bent.

Het optimaliseren van een tekst begint bij de title-tag (ook wel SEO-titel genoemd) en de meta-description. Deze zien bezoekers bij de zoekresultaten en bepalen mede of ze op jouw zoekresultaat klikken of niet.

Tip. Ben je nieuwsgierig hoe jouw meta-omschrijvingen eruit zien in Google?
Volg dan deze stappen:

1. Ga naar Google.nl of Google.be
2. Zoek met deze zoekopdracht: site:jouwsite.nl

Je ziet nu alleen de zoekresultaten van jouw website. De volgorde is willekeurig.

Meta-omschrijving belangrijk voor SEO

Waar vul je de meta-omschrijving in?

Als het goed is kun je in je CMS een meta-omschrijving opgeven. Meestal zie je een extra veld genaamd meta-description, meta-omschrijving of gewoon omschrijving.

Met de MozBar kun je controleren of zoekmachines je omschrijving ook zien. Dit zijn de stappen:

1. Installeer de plugin voorFirefox of Chrome
2. Herstart de browser
3. Activeer de MozBar met de blauwe M (soms moet je 2 of 3 keer klikken)
4. Klik op het icoon van de pagina met loep

Je ziet nu onder andere welke titel en omschrijving zoekmachines uit de broncode halen. Is het veld leeg? Dan ontbreekt de meta-omschrijving.

SEO-omschrijving bekijken met de MozBar

Hoe weet ik of mijn website meta-omschrijvingen bevat? 

Met het programma Screaming Frog ontdek je eenvoudig of de meta-omschrijving op meerdere pagina's op je website ontbreekt. Ook kun je zien of ze dubbel (duplicate) of te lang zijn. Het werkt als volgt:

1. Download en installeer Screaming Frog
2. Geef de url van je website op en klik op Start
3. Screaming Frog downloadt nu informatie over elke pagina van je website
4. Is de tool klaar, klik dan op het tabblad Meta Description
5. Filter op Missing, Duplicate, Over 156 Characters (te lang) of Below 70 Characters

Zie je een pagina waar de meta-omschrijving niet correct is of ontbreekt? Klik dan met de rechtermuisknop op de link en selecteer Open In Browser. Je ziet dan precies om welke pagina's het gaat.

Screaming frog voor SEO

Selecteer het tabblad Meta Description in Screaming Frog en filter op Missing.
Je ziet nu op welke pagina's de omschrijving (eventueel) ontbreekt. 

Hoe zit het met meta-keywords? 

Vroeger mocht je als webmaster zoekmachines zelf opgeven waar de pagina's op je website over gaan. Dit deed je vooral met de titel, meta-omschrijving en meta-keywords. Van de laatste twee werd echter zo vaak misbruik gemaakt, dat ze niet meer direct meetellen voor SEO.

Omdat het doorklikpercentage bij de zoekresultaten wel een factor is, blijft de meta-omschrijving belangrijk. Meta-zoekwoorden doen niets voor je vindbaarheid en je ziet ze ook nergens terug op je site. Je kunt ze dus negeren, tenzij je CMS ze gebruikt voor het tonen van gerelateerde artikelen. 

Meta-omschrijving toevoegen in WordPress

In WordPress kun je eenvoudig een meta-omschrijving toevoegen met de omisbare plugin Yoast SEO. Onder elk artikel krijg je een apart veld voor de meta-description en je ziet direct of hij te kort, precies goed of te lang is.

Meta-description toevoegen met Yoast SEO

Meta-omschrijving toevoegen in Joomla

In Joomla vind je het invoerveld voor de meta-omschrijving bij elk artikel onder de tab ‘Publishing’. Vul hem in en sla het artikel op met de knop Save.

Meta-omschrijving toevoegen in Joomla

Meta-omschrijving toevoegen in Magento

Ook in Magento kun je meta-informatie opgeven. Ga bij producten naar het kopje ‘Meta information’ en vul het veld 'Meta Description' in. Magento geeft aan dat er een maximum is van 255 tekens, maar dat klopt niet. Google breekt namelijk af na 156 karakters. 

Tip. Wil je precies weten hoe lang je omschrijving is? Test hem met de Snippet Optimizer van SEOMofo

Meta-omschrijving in Magento

Is het invullen van een meta-omschrijving verplicht?

Het invullen van de meta-description is niet verplicht en je kunt het veld leeg laten. In dat geval gokken zoekmachines waar de pagina over gaat. Meestal tonen ze de eerste 2 zinnen bij de zoekresultaten. Soms zitten ze helemaal mis en pakken ze een paar woorden uit een menu, of een willekeurige zin van de pagina. Dit ziet er onaantrekkelijk uit bij de zoekresultaten.

Bij een ontbrekende meta-omschrijving gaat Google gokken.

Als de meta-omschrijving ontbreekt moet Google gokken.
In dit geval pakt hij lukraak enkele woorden van de pagina.

Hoe zit het met de meta-omschrijving en social media?

De meta-description wordt niet alleen gebruikt door zoekmachines, maar ook door social media sites als Facebook, Twitter en LinkedIn. Als je een link deelt op deze platforms toont hij automatisch de meta-omschrijving die je hebt opgegeven.

Met de plugin WordPress SEO van Yoast kun je een aangepaste titel en omschrijving opgeven voor Facebook en Twitter.

Yoast Facebook omschrijving

Hoe weet ik of mensen op mijn zoekresultaten klikken?

Hoe weet ik of mensen op mijn zoekresultaten klikken?Wil je weten hoeveel mensen op jouw zoekresultaten klikken, maak dan een gratis account aan bij Google Search Console.

Controleer doorklikpercentage in Google Search console

Met Google Search Console krijg je technische verbetersuggesties voor je website. Onder de knop Zoekverkeer > Zoekanalyse zie je via welke zoektermen je nu bezoekers aantrekt. Selecteer wel even de vinkjes boven aan de pagina.

Onder Vertoningen zie je hoe vaak jouw website de afgelopen 30 dagen opdook bij de zoekresultaten. Klikken laat zien hoe vaak iemand erop klikte en CTR staat voor Click Through Rate, het doorklikpercentage. In de laatste rij zie je je gemiddelde positie voor de zoekterm.

Wat kun je met deze gegevens uit Search Console? Sta je relatief hoog, maar klikken weinig mensen op jouw resultaat, dan is de titel of meta-omschrijving niet aansprekend. Wellicht sta je bij andere termen relatief laag (plek 6 tot en met 10) en kun je deze verbeteren, zodat je stijgt. Ook hier is de titel en meta-omschrijving weer een goed startpunt.

Aan deze voorwaarden voldoet een goede meta-omschrijving

Een meta-omschrijving bij de zoekresultaten maakt duidelijk wat bezoekers op een pagina kunnen verwachten. Ook zorgt het ervoor dat mensen eerder op een bepaald zoekresultaat klikken en dat is een rankingfactor. Hoe schrijf en optimaliseer je nou een meta-omschrijving? Dit zijn handige handvatten:

 • Zorg dat de lengte van de omschrijving tussem de 135 en 160 karakters is.
  Is hij langer dan breekt Google hem af en zie je lelijke puntjes …

 • Vul voor de belangrijkste pagina's van je website altijd een meta-omschrijving in. Google laat hem meestal zien en vergeet je het, dan moet de zoekmachine gokken. Vaak doet hij dat verkeerd.

 • Schrijf de meta-omschrijving actief en verleid kijkers een gewenste actie uit te voeren.

 • Laat de omschrijving aansluiten bij de inhoud van de webpagina. Als je verkeerde verwachtingen schept zijn bezoekers zo weg.

 • Herhaal je belangrijkste zoekterm van de pagina in de omschrijving, de term waarop je met de pagina wilt scoren bij zoekmachines. Als iemand exact op deze term zoekt laat Google hem dik gedrukt zien en dat zorgt voor een visuele prikkel. Mensen klikken eerder.

 • Als een lezer voorkennis heeft kun je daarop inspelen. Noem bijvoorbeeld de prijs van een product als deze concurrerend is. Of vermeld specificaties, zoals gewicht of omvang.

 • Aan webpagina's kun je structured data toevoegen, korte stukjes code die aanvullende gegevens laten zien bij de zoekresultaten. Een bekend voorbeeld is de sterretjes die je ziet als je een hotel zoekt. Dit zorgt voor een hoger doorklikpercentage.
Dikgedrukte meta-omschrijving bij de zoekresultaten.

Staat de term waarop je zoekt in de meta-omschrijving, dan toont Google hem bold.
Dit geeft een visuele prikkel en mensen klikken eerder. 

Nog meer tips en trucs voor het van betere meta-omschrijvingen

De beste manier om je meta-descriptions te verbeteren is kritisch kijken in Google. De meeste mensen klikken op de eerste 2 advertenties (zo'n 20% van de clicks) en de eerste 2 onbetaalde resultaten. Wat zie je hier staan? Wat spreekt je aan? En waar zou jij op klikken?

Een goede omschrijving is zowel duidelijk als verleidelijk. Internetters zijn ongeduldig en willen snel vinden wat ze zoeken. Bied jij dit, blijkt dit uit je titel en meta-omschrijving én val je op, dan zit je goed. Met deze extra tips kun je je omschrijving verder verbeteren. 

 1. Maak de titel interactief en spoor mensen echt aan op jouw zoekresultaat. Verplaats je daarbij in het hoofd van de gebruiker. Wat schieten zij ermee op? Benoem dat!

 2. Een goede SEO-titel en meta-omschrijving is 'actionable', intrigerend of opvallend. Beperk je niet tot een gortdroge opsomming, maar maak er wat bijzonders van.

 3. Gebruik eventueel 'trigger-words', intrigerende woorden die de aandacht trekken. Voorbeelden zijn: Gratis, Handleiding, Stappenplan, Tips, Checklist, [Ebook], [Video]. [Template]. Kortom: woorden die de gebruiker iets waardevols in het vooruitzicht stellen.

 4. Spiek! Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en door Adwords-advertenties en de resultaten van concurrenten te bestuderen kom je vaak op goede ideeën.

 5. Kijk over de grens wat voor zoekresultaten je daar ziet. Google bijvoorbeeld eens in het Engels of zoek in google.co.uk.

 6. Publiceer je veel actuele berichten, dan plaatst Google vaak de datum voor de meta-description. Beperk je in dat geval tot 135 karakters. 

 7. Update regelmatig oude artikelen en voeg een zin aan de pagina toe: laatste update (nieuwe datum). Dit pikt Google op en actuele informatie verschijnt vaak hoger.

Wat weet jij over meta-omschrijvingen? Deel je kennis!

Heb je tips, suggesties, aanvullingen of voorbeelden van krachtige meta-desciptions? Ik hoor het graag van je. Reageer en deel je kennis, want samen weten we meer.

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.

(20) comments

Add Your Reply