Zo krijg je keyword advies met Google Adwords

Zoekmachine optimalisatie is een lastig ‘spel’.

  1. Eerst moet je achterhalen welke zoekwoorden en -zinnen mensen intikken in zoekmachines.
  2. Vervolgens bekijk je hoe groot de concurrentie op deze woorden is.
  3. Aan de hand hiervan maak je een lijstje met woorden waarop je hoog wilt – én kunt – scoren in Google.
  4. Dit is de basis voor het aanpassen van je website, of het schrijven van nieuwe artikelen.
  5. Met voldoende relevante links naar je site en/of de specifieke artikelpagina’s kom je – bij deze zoekwoorden – bovenin Google.

Google Adwords geeft keyword advies

En dan sta je bovenin Google….en tikt vrijwel niemand de zoekwoorden in. Gelukkig kun je deze teleurstelling met Google Adwords voor zijn. Het is heel lastig te achterhalen hoe vaak mensen bepaalde woorden intikken in zoekmachines. De Google Keyword Tool geeft wel een indicatie, maar deze cijfers kloppen vaker niet dan wel, en raken vertekend door (hobby)-SEO’ers zoals jij en ik die de zoekmachine voor onderzoeksdoeleinden gebruiken. Wil je echt weten hoe vaak mensen bepaalde zoekwoorden intikken? Gebruik dan Google Adwords.

Google strooit kwistig met Adwords-bonnetjes van vijftig euro, en voor dit geld kun je een test-advertentie maken. Meld je aan bij Google Adwords, schrijf een advertentietekst en vul alle interessante zoekwoorden in die je vond tijdens je zoekwoordenonderzoek. Wijzig eventueel het geografische bereik voor de advertentie – de hele wereld of alleen Nederland – en geef een bedrag op dat je voor een klik over hebt.

Staat alles goed dan toont Google de advertentie als iemand zoekt op een van de door jou opgegeven zoekwoorden of -zinnen. Laat je de Adwords-campagne een poosje lopen dan krijg je via de Adwords-pagina een overzicht van het aantal vertoningen én bij welke zoekwoorden dit gebeurde. Je krijgt kortom concrete informatie over de zoekvraag bij een bepaald zoekwoord, waardoor je veel beter kunt bepalen op welke woorden je hoog wil scoren in Google: de woorden die de meeste bezoekers opleveren.

Conclusie keyword advies met Adwords

SEO – zoekmachine optimalisatie – is tijdrovend. Wil je grondig achterhalen welke zoekwoorden of -zinnen voor jou interessant zijn om hoog op te scoren in zoekmachines dan is een testcampagne met Google Adwords een regelrechte aanrader. Je krijgt een goed beeld hoe vaak men op bepaalde woorden zoekt, en met deze informatie kun je je tijd veel gerichter besteden. Bovendien hoeft het je geen geld te kosten, dankzij de 50-euro tegoedbonnen die Google Adwords te pas en te onpas bij magazines uitdeelt. Doe er je voordeel mee!

Opmerking: wil je Adwords activeren dan moet je je gegevens bevestigen. Dit kan volgens Google via een fax met daarop de datum en je handtekening, maar twee pogingen en drie weken later was het mij niet gelukt. De gescande verklaring die ik indiende via de site was binnen twee dagen verwerkt. Misschien een kwestie van een kapotte fax, daar in Ierland?

Lees ook over zoekmachine optimalisatie:

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.