Joomla en SEO: deze plugins moet je hebben (1)

Joomla, SEO en zoekmachine vriendelijke url’s

SEO draait om duidelijkheid: naar je lezers en naar Google. Gaat je website over goudvissen dan moet je dit woord regelmatig gebruiken, zodat Google als eerste aan jouw site denkt als iemand zoekt op het woord goudvis. Hoe duidelijker je website, hoe eerder een hoge positie in Google.

Een plek om het onderwerp van je site onder de aandacht te brengen is in de url’s van artikelen. Standaard maakt Joomla lelijke url’s, zoals:

index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=4

Dit zegt Google helemaal niets, en het zou veel mooier zijn als dit bijvoorbeeld is:

/let-hierop-als-je-een-goudvis-koopt.html

Google krijgt nu een idee waar de pagina over gaat, en dit helpt bij het hoger komen in Google.

Opmerking: lees voor meer informatie mijn artikelen over zoekwoorden bepalen en zoekwoorden vinden.

SEO url’s met Joomla

Een kale installatie van Joomla ondersteunt zoekmachine vriendelijk url’s,  maar dan moet je deze wel aanzetten. Dit doe je in de backend via Algemene instellingen -> Website -> zoekmachine vriendelijke url’s -> drie keer Ja.

Voordat de optie acties daadwerkelijk actief is moet je nog wel het bestandje htaccess.txt in de root van je website wijzigen in .htaccess.

De kans is groot dat je website daarna foutmeldingen geeft, en dan zit de fout in negen van de tien gevallen in het htaccess-bestand. Internet staat boordevol oplossingen, dus even Googlen maar.

Maak je voortaan een nieuw artikel aan dan gebruikt Joomla de titel van het artikel – of de alias eronder, als je iets anders wilt opgeven – voor de url. De titel ‘Dit is een artikel’ wordt bijvoorbeeld: dit-is-een-artikel.html

SEO url’s met SH404sef

Voor de Joomla-websites die ik maak gebruik ik sh404SEF, en dit component biedt uitgebreidere mogelijkheden. Zo heb je meer controle over de sef url’s (wel of geen categorievermelding, hoofdletters etc), kun je redirects instellen en is er de mogelijkheid meta-tags toe te voegen

Het component sh404SEF was altijd gratis, maar kost nu 35 dollar. De gratis versie circuleert echter nog steeds op internet, en als je hem niet kunt vinden mag je me altijd mailen.

In deel (2) van de serie Joomla en SEO ga ik dieper in op de SEF patch van Joomlatwork.

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Interessant? Meld je aan voor mijn website en download direct de Gratis SEO Handleiding

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.