Ga naar de inhoud

Waarom je interne links op je site nooit nofollow moet maken

    Plaats je interne links op je site? En maak je ze nofollow? Dan is dit nadelig voor de vindbaarheid van je website. Ontdek in dit artikel waarom. 

    De ene link is de ander niet. Bij zoekmachine optimalisatie (SEO) geldt dit op verschillende terreinen. Zo is een link naar je site op een achteraf-pagina veel minder waard dan een link op de site van de marktleider. Logisch ook. Een gericht ‘compliment’ van een autoriteit telt zwaarder dan een toevallige verwijzing.

    Nofollow en dofollow is een ander verschil tussen links. Nofollow-links geven geen waarde door. Google ziet ze wel staan, maar negeert ze grotendeels.

    Dofollow-links geven wel netjes waarde door. Met een dofollow-link zeg je Google dat de ontvangende pagina goed is. En als meer mensen dat doen, verschijnt de pagina hoger bij de zoekresultaten. Externe partijen bevestigen de kwaliteit. 

    💡 Dit zegt Google over nofollow-links
    In general, we don’t follow them. This means that Google does not transfer PageRank or anchor text across these links. Essentially, using nofollow causes us to drop the target links from our overall graph of the web. 

    In general, we don’t follow them. This means that Google does not transfer PageRank or anchor text across these links. Essentially, using nofollow causes us to drop the target links from our overall graph of the web.

    “However, the target pages may still appear in our index if other sites link to them without using nofollow, or if the URLs are submitted to Google in a Sitemap. Also, it’s important to note that other search engines may handle nofollow in slightly different ways.

    Dat heeft van oudsher te maken met comment-spam. Gehaaide linkbuilders plaatsen regelmatig blogreacties met zoektermen erin. Bijvoorbeeld in hun ‘naam’: SEO Optimalisatie. Op die manier kwamen ze hoger in Google.

    Maak je als webmaster reactie-links nofollow, dan werkt dit niet meer.Betaal je voor een link naar je site? Dan wil Google dat de verwijzer de link nofollow maakt. De link is gekocht en mag van de zoekmachine niet meetellen voor je vindbaarheid. 

    Footerlinks op externe sites maak je het liefste ook nofollow. Link je bijvoorbeeld als webdesigner altijd in de footer naar jezelf? Dan ziet Google dit als een ‘trucje’ en kan het in je nadeel werken.

    Een interne link, is een link naar een andere pagina op je eigen website. Een externe link is een verwijzing tussen 2 verschillende sites. 

    Nofollow-links hebben hun nut. Maar je zegt er ook mee dat je ze eigenlijk niet vertrouwt. En dat wil je op je eigen site voorkomen. Plaats daarom nooit interne nofollow-links op eigen pagina’s.

    Nou vraag je je misschien af waarom je überhaupt intern zou willen linken met nofollow-links. Daar kunnen verschillende (onterechte) redenen voor zijn.

    Misschien vind je de pagina waarnaar je verwijst voor SEO niet zo interessant. Bijvoorbeeld een bestelpagina, of de algemene voorwaarden. Of je hoopt dat andere links dankzij nofollow waardevoller worden. Maar dit werkt vandaag de dag niet meer zo.Staan er interne nofollow-links op je site, dan gebeuren er 3 dingen:

    • Je zegt feitelijk tegen Google dat je de link niet vertrouwt.
    • Google negeert in principe de pagina waarnaar je verwijst.
    • De link geeft geen waarde door aan de ontvangende pagina, die verdampt.

    Kortom: je schiet niets op met nofollow-links op je eigen site.

    Je weet nu dat interne nofollow-links niet goed zijn voor SEO. Maar hoe weet je of ze ook je site staan? Hier kun je op verschillende manieren achter komen.

    Nofollow-links bekijken met browseo.net

    Met de online dienst Browseo kijk je naar je site zoals Google dat doet. Bovenaan kun je 3 vinkjes zetten: internal, external en nofollow. Selecteer je de derde optie en staan er nofollow-links op je pagina? Dan krijgen ze automatisch een kleurtje.

    Spoor interne nofollow-links op met Ahrefs.

    Met het programma Screaming Frog SEO Spider (tot 500 url’s gratis) krijg je heel veel waardevolle informatie over je site. Volg deze stappen:

    1. Geef de url van je site op.
    2. Klik op Start.
    3. Selecteer je het tabblad Internal (van interne links).
    4. Selecteer een url in het bovenste venster.
    5. Klik op Inlinks, in het onderste venster.
    6. Scroll in het onderste venster naar de rij Follow.

    Je bekijkt nu interne links naar de geselecteerde url, de tekst waaronder de link staat (Anchor Text) en de status van de link (Follow) Staat er bij Follow > False dan is de link nofollow. Scroll door de links in het bovenste venster en kijk je of Nofollow links tegenkomt. 

    Bekijk interne nofollow-links met Ahrefs

    Gebruik een Site Audit Tool, bijvoorbeeld Ahrefs

    Met de Site Audit Tool van Ahrefs krijg je meldingen over de status van links. Gebruik je zowel dofollow als nofollow bij interne links? Dan merkt de software dit aan als verbeterpunt. Handig dus en het scheelt veel tijd. 

    “Beste Google, kijk daar maar liever niet hoor…” Jij en ik zouden dan meteen gaan kijken, maar de zoekmachine volgt braaf je instructies. Daarom is het onverstandig om interne links nofollow te maken voor SEO. De linkwaarde verdampt en de pagina heeft eigenlijk geen bestaansrecht. Waarom heb je hem dan gemaakt?

    P.S. Tot slot nog 2 waardevolle tips over interne links en SEO

    1. Wil je niet dat een pagina zichtbaar is in Google? Zet hem dan op noindex,follow. De zoekmachine slaat de pagina niet op, maar volgt de links wel netjes. Deze geven bovendien waarde door.

    Met de Yoast SEO-plugin in WordPress stel je dit als volgt in:

    Noindex,follow instellen in Yoast SEO voor WordPrress

    2. Linkbuilding binnen je eigen site is een waardevolle manier om pagina’s belangrijker te maken in de ogen van Google. Met deze gerichte zoekopdracht in Google vind je snel woorden waaronder je links kunt plaatsen:site:jouwsite.nl -site:”jouwsite.nl/geoptimaliseerde-pagina” intext:”primaire zoekterm geoptimaliseerde pagina”

    Dan krijg je bijvoorbeeld dit:

    site:seozwolle.nl -site:”seozwolle.nl/seo-teksten-schrijven.html” intext:”SEO–teksten schrijven”

    Ik zoek nu naar pagina’s waar de combinatie ‘SEO-teksten schrijven’ op staat, minus de pagina waarop ik op deze zoekterm wil scoren. Op de gevonden pagina’s kan ik nu gericht een interne link plaatsen. Met in de gelinkte tekst de woorden ‘SEO-teksten schrijven‘. Duidelijker kun je het Google niet maken. 

    7 reacties op “Waarom je interne links op je site nooit nofollow moet maken”

    1. Helder blog! Het gebruik van nofollow voor interne links was vroeger wel hip vanwege het effect van PageRank sculpting. Dan kon je voorkomen dat er PR wegvloeide naar onbelangrijke pagina’s. Maar Google heeft dat inderdaad herzien en nu verdampt die waarde gewoon bij een nofollow. Pagina’s die niet belangrijk zijn voor de zoekmachines kun je het beste gewoon op noindex zetten.

    2. Kan iemand mij dan uitleggen waarom Coolblue wel nofollow links gebruikt op hun website? Ik ga er vanuit dat zij wel weten wat ze doen.

      1. Dag Bart,

        Daar heeft iemand van Coolblue ooit antwoord op gegeven in een SEO-forum. Het had te maken met hun CMS en kwam erop neer dat het niet ideaal is, maar het minste van 2 kwaden. Als ik de discussie terug kan vinden mail ik je hem.

    3. Interessant artikel, ik zat hier zelf ook een beetje mee te proberen. Je ziet namelijk best wel een hoop sites (vooral online marketing en SEO bureau’s) die zelf een aantal interne links sitewide in hun footer zetten.

      Vooral om de pagina’s sneller te laten indexeren en om link value van de homepage door te spelen. Het is best slim

      1. Het kan werken, als het natuurlijk is voor bezoekers. Ga direct naar: en dan een rijtje links met zoektermen.

        Zelf ben ik er wat minder gecharmeerd van. Links in de bodytekst tellen doorgaans zwaarder. Het kan voor Google ook een aanwijzing zijn voor spam.

    4. Bedankt voor het inzichtgevende blog! Wij proberen op onze website zoveel mogelijk inhoudelijke blogs te schrijven waarbij we er altijd voor kiezen om 1 externe link te plaatsen omdat Yoast dat voorschrijft. Kun je deze link naar een externe site beter follow of nofollow maken?

      1. Dag Reinout,

        Ik zou ze dofollow laten en alleen linken naar sites die je goed vindt en vertrouwt. Dat is ook goed voor je eigen trust-factor. Google vindt het prettig als je gebruikers oprecht verder helpt en links zijn de kern van het internet.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.