Ga naar de inhoud

Gratis SEO Tools? Screaming Frog is een must!

    Sommige gratis SEO tools zijn zo handig dat je in no-time niet meer zonder kunt. Screaming Frog is zo’n programma en ik laat je exact zien waarom.

    Laatste update: 6-1-2020.

    Bekijk de video: Handleiding Screaming Frog SEO Spider (2020)

    Bij SEO –  zoekmachine optimalisatie –  bestaat er helaas geen magische knop die je in kunt drukken om bovenaan de zoekresultaten te komen. Zo stelt Google zijn zoekresultaten samen op basis van meer dan 200 factoren, die ook nog eens constant veranderen.

    Om een website SEO-proof te maken moet je daarom kijken naar verschillende punten, zoals:

    • Techniek
    • Snelheid
    • Indeling van een website
    • Zoekwoorden op de site
    • Unieke content
    • Links naar de site
    • Integratie met social media

    En zo zijn er nog veel meer.

    Wil je zelf je website optimaliseren voor zoekmachines dan kun je het beste beginnen met de techniek. Veel punten kun je zelf aanpassen en is je website technische in topconditie, dan leg je een prima basis voor toekomstig SEO-succes. De gratis SEO tool ‘Screaming Frog’ helpt je hierbij.

    Screaming Frog: gratis SEO tool voor de technische keuring van je website

    Met de gratis SEO-tool Screaming Frog bekijk je snel en overzichtelijk technische gegevens van je website. Hoe het werkt en wat je ermee opschiet zie je aan de hand van de volgende screenshots. Het programma downloaden en installeren mag jezelf doen:

    Screaming-frog-seo-tool-1

    Download en installeer Screaming Frog en start het programma. Geef vervolgens bovenin beeld de url op van je website en klik op Start.

    —-

    Screaming-frog-seo-tool-2

    Screaming Frog downloadt nu talloze gegevens over de website.

    —-

    Screaming-frog-seo-tool-3

    Scroll op de eerste pagina helemaal naar rechts, tot je de rij ‘Level’ tegenkomt. Klik een keer op het woord ‘Level’ zodat je de resultaten rangschrikt van hoog naar laag.

    Level slaat op het aantal clicks dat nodig is om een pagina te bereiken. Zoekmachines zoeken zelden verder dan 3 a 4 clicks, en staat er belangrijk informatie diep verstopt op je site, dan wil je die beter onsluiten.

    Hoe ontsluit je verstopte pagina’s? Plaats bijvoorbeeld een link in een ‘vers’ artikel of neem een blokje ‘Uitgelichte artikelen’ op in de rechterkolom.

    —-

    Screaming-frog-404-errors

    Staan er links op je website die het niet meer doen? Selecteer het tabblad Response Codes en filter op Client Error (4xx). Je vindt er vast een aantal met de melding 404 en die kun je direct aanpassen.

    ——-

    Duplicate-content-in-sreaming-frog

    Zoekmachines houden niet van duplicate content, exact dezelfde informatie die op meerdere pagina’s voorkomt. Duplicate content kan zich voordoen bij teksten (bijvoorbeeld een identiek nieuwsbericht op meerdere websites), maar ook in url’s, titels en meta-omschrijvingen.

    Met Screaming Frog spoor je duplicate content zo op. Klik op het tabblad URL en filter op Duplicate.

    In bovenstaand voorbeeld zijn pagina’s vindbaar met én zonder www en Google ziet ze daarom dubbel. Dit kun je aanpassen door te kiezen voor een van de twee, maar pas wel op dat dit zo weinig mogelijk consequenties heeft voor interne en externe links.

    Kijk ook naar Duplicate content bij Titels en Meta Descriptions.

    —-

    Meta-descriptions

    Met Meta Keywords gaf je vroeger zelf aan waar een webpagina over ging. Hier werd zoveel misbruik van gemaakt dat zoekmachines deze termen niet meer meetellen voor de vindbaarheid.

    Gebruike je teveel keywords, dan werd dat vroeger aangemerkt als spammen. Of dat nog zo is, is niet helemaal duidelijk, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Verwijder daarom de keywords of gebruik maximaal 3 a 4 woorden, die ook echt op de pagina voorkomen.

    Screaming-frog-images

    Onder de tab Images zie je of de afbeeldingen op je website worden geindexeerd. Is deze pagina leeg, dan wordt de map met plaatjes waarschijnlijk geblokkeerd voor zoekmachines in het bestand robots.txt.

    Onder het tabblad Images kun je ook filteren op afbeeldingen die groter zijn dan 100kb. Is dit echt nodig? Zo nee, verklein ze met bijvoorbeeld Photoshop of Yahoo’s Smush It.

    —-

    No-index-seo

    Blokkeer je webpagina’s –  al dan niet bewust –  voor zoekmachines? Klik op het tabblad Directives en filter op Noindex.

    Zo goed is de gratis SEO software van Screaming Frog

    Screaming Frog laat veel verbeterpunten zien die je ook handmatig kunt opsporen. De gratis seo tool werkt echter zoveel sneller en overzichtelijker dat het een must is voor iedere webmaster. Met de bevindingen maak je je website direct beter vindbaar.

    Tot slot nog twee opmerkingen. Screaming Frog is gratis tot 500 pagina’s en je kunt projecten niet opslaan. Ben je handig en is je site groter dan 500 pagina’s, dan kun je de ur’s van verschillende categorieën opgeven en niet direct de complete site.

    Met de knop Export die je op elke pagina vindt kun je gegevens opslaan en importeren in Excel, om zo een verbeterplan op te stellen. Zo kun je de verbeteren later doorvoeren of een lijst doorsturen naar je webdesigner.

    Fotocredit: Matthew T Rader cc

    2 reacties op “Gratis SEO Tools? Screaming Frog is een must!”

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.