Ga naar de inhoud

Content maken met AI: dit moet je weten

    Contentcreatie verandert snel door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Van blogartikelen tot social media posts, AI speelt een steeds grotere rol. Wat betekent dit precies voor de manier waarop we content creëren?

    Inhoudsopgave

    Wat is content maken met AI?

    De term ‘AI-gegenereerde content’ verwijst naar content die gemaakt wordt met kunstmatige intelligentie (AI). Daarbij kun je denken aan teksten, video’s, afbeeldingen, podcasts etc.

    Met AI kun je zowel eenvoudige teksten maken als complexe creaties, zoals socialmedia-berichten, SEO-teksten en zelfs complete boeken. Maar hoe werkt deze technologie eigenlijk? Laten we beginnen bij het begin.

    Definitie van AI voor contentcreatie

    AI voor contentcreatie omvat algoritmen en modellen die tekst genereren of aanvullen op basis van ingevoerde gegevens. Voorbeelden zijn machine learning en natuurlijke taalverwerking (NLP).

    Deze technologieën stellen AI in staat om menselijke taal te begrijpen en na te bootsen. Dit maakt het mogelijk om content te creëren die zowel informatief als leesbaar is.

    💡 Uitleg. Machine Learning is een manier om computers te laten leren zonder ze expliciet te programmeren.

    Computers leren patronen te herkennen in grote hoeveelheden data. Op basis van deze bevindingen kunnen ze zelfstandig voorspellingen doen of beslissingen nemen.

    Computers leren bij Machine Learning dus door middel van voorbeelden. Net als wij mensen.

    Geschiedenis en evolutie van AI content

    AI contentcreatie begon bescheiden met eenvoudige algoritmen die basiszinnen konden genereren. Sindsdien is de techniek enorm verbeterd.

    Moderne AI-modellen zoals GPT-4 kunnen nu hele artikelen schrijven, die je nauwelijks kunt onderscheiden van door mensen geschreven teksten. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de manier waarop we content consumeren en maken.

    Luister ook:

    Voordelen van content maken met AI

    Het gebruik van AI voor contentcreatie biedt verschillende voordelen. Laten we beginnen bij de voordelen die bedrijven en schrijvers kunnen ervaren.

    ✅ Efficiëntie en snelheid

    Een van de grootste voordelen van AI-gegenereerde content is de snelheid. AI kan in een fractie van de tijd content maken waar een mens uren of zelfs dagen voor nodig heeft. Daardoor kun je snel snel te reageren op trends en actuele gebeurtenissen.

    ✅ Kostenbesparing

    AI bespaart kosten. Door het automatiseren van contentcreatie besparen bedrijven op arbeidskosten. Hoewel er investeringen nodig zijn voor AI-tools, verdien je die in no-time terug.

    ✅ Schaalbaarheid

    Schaalbaarheid is een ander belangrijk voordeel. AI kun je gemakkelijk aanpassen aan de behoeften van een bedrijf. Of je nu honderden blogs of gepersonaliseerde e-mails voor duizenden klanten wilt maken.

    Nadelen van content maken met AI

    Uiteraard zitten er ook de nodige nadelen aan AI voor het maken van content. Dit zijn 3 belangrijke.

    ❌ Beperkte creativiteit en originaliteit

    AI papegaait na wat er al is. Dit doet de techniek heel goed, maar het is niet uniek. Ook ontbreekt vaak de creativiteit, originaliteit en humor van een mens. Dit maakt het moeilijker om je te onderscheiden.

    ❌ Kwaliteitscontrole en nauwkeurigheid

    AI heeft soms moeite hebben met het waarborgen van de kwaliteit en nauwkeurigheid van de gegenereerde content. Dit is vooral zo als ze zich baseren op onbetrouwbare of verouderde gegevens. De gegeven antwoorden zijn fout of onnauwkeurig.

    ❌ Ethiek en plagiaat

    AI schiet soms door in het papegaaien van bestaande teksten en beelden. Een tool maakt dan content die sterk lijkt op bestaande werken. Dit kan leiden tot juridische problemen en plagiaatclaims.

    Gebruik je AI zonder bronvermelding? Dan kan dit bovendien vragen oproepen over je eerlijkheid en transparantie. In hoeverre is het je eigen content?

    Video maken met Descript.

    Met Descript bewerk je audio en video met getypte instructies. Zo maak je zonder technische kennis prachtige montages, podcasts en clips voor sociale media.


    Zo zet je AI in bij het maken van content

    AI kun je op verschillende manieren inzetten bij het maken van content. Dit is zijn belangrijke en praktische toepassingen.

    Blogs en artikelen

    AI helpt bij het schrijven van blogs en artikelen. Tools als ChatGPT en Gemini brengen structuur aan en creëren zelf teksten en beelden. Dit is vooral voor het maken van consistente en op maat gemaakte content voor een breed publiek.

    💡 Opmerking. Dit artikel schreef ik gedeeltelijk met AI. De structuur en tussenkoppen bedacht ChatGPT. Vervolgens schreef ik de punten aan elkaar, op basis van mijn kennis, ervaring en gewenste stijl.

    Social media posts

    Het creëren van social media content kan tijdrovend zijn. AI-tools helpen bij het maken van bericht die zijn afgestemd op de doelgroep en de toon van een bedrijf of organisatie. Dit bespaart tijd en zorgt voor een consistente online aanwezigheid.

    E-mailcampagnes

    AI is ook van grote waarde bij het voeren van e-mailcampagnes. Door gebruik te maken van AI kun je gepersonaliseerde e-mails opstellen die volledig zijn afgestemd op de interesses en het gedrag van de ontvangers.

    Gepersonaliseerde e-mails

    Met AI kun je e-mailcampagnes verder personaliseren. AI-analysetools kunnen klantgegevens verwerken om persoonlijke e-mails te sturen naar individuele ontvangers.

    Voorbeelden van AI-tools voor content

    Online vind je talloze AI-tools voor het maken van content. Deze tools variëren in functionaliteit en mogelijkheden. Dit zijn bekende voorbeelden.

    GPT-4 en ChatGPT

    GPT-4, ontwikkeld door OpenAI, is een van de meest geavanceerde taalmodellen die momenteel beschikbaar zijn. GPT-4 stuur je aan via ChatGPT. Het taalmodel maakt hoogwaardige teksten, die je breed kunt inzetten.

    💡 In de praktijk. ChatGPT is vooral goed in het schrijven van feitelijke teksten. Vraag hem naar een definitie en je krijgt een prima verhaal.

    Met creatieve teksten heeft ChatGPT veel meer moeite. De output is vaak nogal belegen en grapjes zijn zelden leuk. Daar ligt jouw kracht als tekstschrijver.

    Gemini van Google

    Gemini, ontwikkeld door Google AI, is een geavanceerd taalmodel dat complexe taken kan uitvoeren. Je kunt het gebruiken voor diverse toepassingen, zoals het vertalen van teksten en het maken van creatieve content.

    Jasper AI en Copy.ai

    Jasper AI en Copy.ai zijn populaire tools voor het genereren van marketingteksten en andere soorten content. Deze tools maken gebruik van geavanceerde algoritmen om commerciële en wervende teksten te maken. Ben je een echte marketeer, kijk dan eens naar deze tools.

    Automatische vertalingen

    Er zijn ook veel AI-tools waarmee je automatisch kunt vertalen. Zo maak je sneller meertalige content. Dit is vooral nuttig voor bedrijven die internationaal actief zijn.

    💡 Tip! DeepL is een geweldige vertaalmachine. De software werkt onder andere dankzij AI en Machine Learning zo goed. Echt een aanrader 👍

    Uitdagingen en risico’s

    AI biedt veel voordelen, meer er zijn ook uitdagingen en risico’s. Waar wil je scherp op letten en rekening mee houden?

    Kwaliteitsbewaking

    Een van de belangrijkste uitdagingen is het waarborgen van de kwaliteit van AI-gegenereerde content.

    AI-programma’s zijn in de basis rekentools. Ze berekenen op basis van context en aannemelijkheid het gewenste antwoord. Inhoudelijk weten ze niet of het antwoord goed of fout is. Controleer daarom altijd de output en doe extra onderzoek als je twijfelt.

    💡 Tip! Vraag ChatGPT zich uitsluitend te baseren op een specifieke bron. Bijvoorbeeld cijfers van het CBS na 2022. Dan is de kans groter dat de data betrouwbaar is.

    Je kunt ook altijd doorvragen. Zeg dan:

    Je schrijft … Wat is daar de bron van?

    Creativiteit

    Een ander aandachtspunt is de balans tussen creativiteit en automatisering. AI is goed in het aanbrengen van structuur en het schrijven van feitelijke teksten. Maar hoe onderscheid je je als concurrenten dezelfde prompts kunnen opgeven?

    Gebruik AI-content echt als basis. Of we doen straks allemaal hetzelfde…

    Ethiek en plagiaat

    Ethiek en plagiaat zijn ook belangrijke aandachtspunten. AI maakt vaak content die lijkt op bestaande teksten. Zo ben je niet origineel en het kan leiden tot klachten over auteursrechtenschendingen.

    Content maken met AI? Blijf kritisch en creatief

    AI speelt een steeds grotere rol bij het maken van content. Van blogs tot e-mails en van memes tot complete video’s: je maakt sneller, efficiënter en goedkoper content.

    Ondanks de vele voordelen is het goed om stil te staan bij de nadelen. Want AI-content is niet uniek, kan fouten bevatten en zelfs plagiaatclaims opleveren.

    De toekomst van AI in contentcreatie ziet er – al met al – veelbelovend uit. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven als maker. Want inwisselbare content is er al genoeg.

    Veelgestelde vragen over contentcreatie met AI (FAQ)

    Wat is AI-gegenereerde content?

    AI-gegenereerde content is tekst, beeld en video die je maakt met kunstmatige intelligentie. Daarbij worden algoritmen en modellen ingezet om menselijke taal en beelden na te bootsen.

    Welke voordelen biedt AI voor contentcreatie?

    De belangrijkste voordelen zijn snelheid, kostenbesparing en schaalbaarheid. Daardoor werken bedrijven efficiënter en goedkoper.

    Welke AI-tools zijn populair voor contentcreatie?

    Populaire tools zijn GPT-4, Gemini, CoPilot, Jasper AI en Copy.ai. Ze helpen je bij het maken van verschillende soorten content.

    Wat zijn de uitdagingen bij het gebruik van AI voor contentcreatie?

    Uitdagingen zijn onder andere het waarborgen van de kwaliteit en het bewaken van de de balans tussen creativiteit en automatisering. Ook zijn er ethische zorgen over bijvoorbeeld plagiaat en auteursrecht.

    Wat kunnen we in de toekomst verwachten van AI voor contentcreatie?

    Taalmodellen worden steeds geavanceerder en personalisatie neemt met AI een grote vlucht. Menselijke tussenkomst blijft onmisbaar voor het bewaken van de kwaliteit van de content.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.