404 foutmeldingen en SEO: wat kun je eraan doen?

Door Rutger Steenbergen | Zoekmachine optimalisatie

dec 03
404 foutmeldingen en SEO: wat kun je eraan doen?

404 pagina’s zijn niet goed voor SEO, want zoekmachines lopen vast op je site en indexeren mogelijk niet alle pagina’s. Je voorkomt het met deze tips.

Een 404-foutmelding slaat op een pagina die niet gevonden wordt. Belangrijk bij deze foutmelding is dat je achterhaalt waar ze vandaan komen. Er zijn vele manieren om de bron van een 404 te vinden en een ervan is hert gratis Google Webmaster Tools.

Aan de linkerzijde zie je onder crawlfouten pagina’s op jouw website die een 404 opleverden. Via een 301-redirect kun je deze pagina’s vervolgens omleiden naar de juiste locatie, of een gerelateerde pagina. De lezer merkt hier niets van en krijgt zo geen foutmelding te zien.

404-foutmeldingen achterhalen met Xenu Link Sleuth

Een geweldige tool om 404-foutmeldingen te voorkomen is Xenu Link Sleuth. Het gratis programmaatje brengt alle niet werkende links op jouw website netjes in kaart.

Nu weet je waar de 404’s vandaan komen, is het zaak ze aan te pakken. Als een externe partij linkt naar een niet (meer) bestaande pagina kun je misschien vragen of ze hem te willen verwijzen naar de juiste pagina. Is het foutieve link op jouw eigen website dan kun je hem zelf corrigeren.

Maar wat doe je als de andere webmaster niet kunt bereiken of er sprake is van honderden doodlopende links naar jouw site? Simpel:

  • Roep de niet meer bestaande pagina weer in het leven, waarbij je extra goed let op de identieke url
  • Maak een lege pagina met de ‘foutieve’ url aan en plaats een 301-redirect naar de juiste pagina
  • Maak een krachtige 404-pagina met bijvoorbeeld een groot zoekveld, waarmee bezoekers hun weg zonder veel moeite kunnen vervolgen
 Vind je dit interessant? Download dan ook mijn Gratis SEO Handleiding

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.

(2) comments

Add Your Reply