Ga naar de inhoud

Keyword research is dood… lang leve topic research!

    Keyword resrearch is een van de belangrijkste onderdelen van SEO. Dat wordt althans gezegd. Maar is dat nog wel zo?

    SEO draait om zoektermen, de woorden waar mensen mee zoeken bij zoekmachines als Google. Zoekwoordenonderzoek is daarbij cruciaal.

    Bij keyword research doe je dit:

    • Je achterhaalt met welke zoektermen potentiële klanten zoeken.
    • Je bekijkt hoe vaak ze dat per maand doen.
    • Je bestudeert de top 10 in Google bij interessante zoektermen.

    Hebben pagina’s in de top 10 niet zoveel autoriteit? Of is hun content zwak? Dan kan de zoekterm op je shortlist. En kun je er een nieuwe, geoptimaliseerde pagina op je site voor maken. Appeltje, eitje…. Of toch niet?

    Traditionele keyword research heeft zijn langste tijd gehad

    Bij traditioneel zoekwoordenonderzoek richt je je op 1 zoekterm per pagina. Je kiest een hoofdterm, verwerkt deze strategisch in een SEO-tekst en hopelijk pikt Google de signalen op.

    Wil je extra zekerheid? Dan kijk je met een plug-in als Yoast SEO of de belangrijkste zoekterm écht op alle juiste plekken staat. Bij voldoende groene bolletjes staat niets een mooie positie meer in de weg. Google werkt echter al lang niet meer zo.

    “1 zoekterm voor 1 pagina werkt niet meer.”

    Google Search is een stuk slimmer geworden. De zoekmachine kijkt tegenwoordig niet naar losse woorden, maar naar topics. Groepjes woorden die kenmerkend zijn voor een onderwerp. Een boom is bijvoorbeeld ook takken, zuurstof en wortels.

    Webpagina’s toont Google soms bij duizenden zoektermen. Woorden die op de pagina voorkomen. Maar ook woorden die er niet in staan, maar wel over hetzelfde onderwerp gaan. Daarom is het belangrijker dan ooit om verder te kijken dan enkele zoektermen.

    SEO keyword research: zo pak je het wel goed aan

    SEO anno 2021 draait om SEO-topics. Je wilt nog steeds achterhalen met welke woorden potentiële klanten zoeken. En op basis van deze ‘bouwstenen’ je site zo logisch mogelijk indelen.

    Op SEO-geoptimaliseerde pagina’s zelf zijn exacte termen een stuk minder belangrijk. Staar je daarom niet blind op de groene bolletjes in Yoast! Ze geven een indicatie, maar meer ook niet!

    10 tips voor succesvol zoekwoordenonderzoek in 2021

    👉 Denk in topics. Naar welke informatie zijn de mensen die je wilt bereiken op zoek? En welke woorden, zinnen en vragen gebruiken ze bij hun zoektocht?

    👉 Wat willen mensen weten over de onderwerpen waar ze naar zoeken? Gebruik openbare bronnen als forums, sites als LinkedIn, Quora en Reddit. Bekijk discussies via Facebook en Twitter etc. Online vind je heel veel informatie.

    👉 Welke vragen stellen mensen over je onderwerp? Achterhaal het met online tools als Answer the public (afbeelding) en Keywordtool.io.

    Bekijk veel gezochte vragen met Answer the public.

    👉 Google Search zelf is ook ontzettend krachtig. Tik een hoofdzoekterm langzaam in het zoekveld en kijk naar de automatische suggesties. Zie je relevante termen? Schrijf ze op.

    👉 Onderaan de zoekresultaten zie je vaak staan: “Zoekopdrachten gerelateerd aan…” Dit zijn mooie combinaties voor tussenkopjes.

    Keyword research is cruciaal voor SEO.

    👉 Google weet precies wat mensen fijne content bij een zoekopdracht vinden. Zie je veel video’s? Of juist lijstjes of afbeeldingen? Houd daar dan rekening mee bij het maken van content.

    👉 In Google zie je standaard de algemene zoekresultaten. Boven in beeld kun je ook kiezen voor o.a. afbeeldingen, shopping en video-resultaten. De volgorde verschilt per zoekopdracht, weer op basis van gebruikersvoorkeuren. Kijk er dus goed naar en houd er weer rekening mee bij het maken van content.

    👉 Keyword Surfer is een gratis SEO-plug-in voor Google Chrome. Je ziet relevante zoektermen rechtstreeks bij de zoekresultaten. Bovendien toont de plug-in hoe vaak mensen de afgelopen 30 dagen exact met deze combinatie zochten. Zie je wat interessants? Schrijf het weer op.

    👉 Verkoop je producten? Dan is een site als Amazon ook ideaal. Kijk naar reacties van gebruikers. Wat vinden ze goed en wat minder? Dat kun je weer benaderukken in je tekst.

    👉 Achterhaal zo goed mogelijk de zoekintentie achter je keyword topics. Wat willen mensen bereiken die met de woorden zoeken? Oriënteren of vergelijken ze? Willen ze kopen? Of hebben ze het al en willen ze er meer over weten?

    👉 Zorg dat je content maximaal aansluit bij de intentie van zoekers en Google plaatst je hoger.

    Staar je niet blind op cijfers tijdens keyword research

    In de top 3 staan bij een veel gezochte zoekterm is leuk. Het levert je een hoop gratis kliks op naar je site. Maar de concurrentie op deze zoektermen is vaak groot.

    Staan er meerdere advertenties boven je in de zoekresultaten top 10? Dan schuiven de organische resultaten naar beneden en daalt het doorklikpercentage. Staar je daarom niet blind op losse zoektermen.

    Wil je meer rendement halen uit keyword research, denk dan in topics. En maak waardevolle pagina’s rond onderwerpen waar jouw doelgroep op zoekt.

    Staan er veel advertenties boven je? Dan schuif je naar beneden en daalt het doorklikpercentage flink.

    Zoekterm met weinig volume kan duizenden bezoekers opleveren

    Een pagina voor een zoekterm waar slechts 50 mensen per maand op zoeken lijkt oninteressant. Maar toont Google hem bij honderden gerelateerde termen, dan levert hij alsnog heel veel bezoekers op. Bovendien ben je dan een stuk minder afhankelijk van concurrenten en positieschommelingen bij de zoekresultaten.

    Denk bij keyword research kortom in kwaliteit en maak het leven van je klanten leuker. Laat je niet te veel leiden door plug-ins en tools. En maak steengoede pagina’s rond de onderwerpen waar toekomstige klanten mee zoeken. Daar doe je internetters en je business een groot plezier mee.

    Deze artikelen over keyword research vind je vast ook interessant:

    1 reactie op “Keyword research is dood… lang leve topic research!”

    1. Dit is zeker de toekomst in SEO ! Maar het is best een uitdaging om de juiste zoekwoorden bij elkaar te groeperen. En om te bepalen welke zoekwoorden dan weer beter op een aparte pagina kunnen. Met de laatste Google-update die meer focust op indexeren van passages zal lange content maken die rankt op veel verschillende zoekwoorden nog aantrekkelijker worden. Leuk idee voor een podcastaflevering !

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.