Ga naar de inhoud

SEO super simpel: begin een kennisbank

    SEO kun je heel ingewikkeld maken. Maar in de basis is het vooral een kwestie van pagina’s optimaliseren voor zoektermen. Met een Kennisbank doe je dat snel en goed. 

    Dave Lorrez van E-tail volg ik sinds 2005. Het fijne van deze Vlaamse SEO-held is dat hij zo nuchter is. Zo tweette hij onlangs dit

    Kijk, daar kun je wat mee. Maar hoe kom je snel aan goede content? Een Kennisbank is een slimme oplossing. 

    Waarom een kennisbank beginnen voor SEO?

    Zo’n 70% van alle online zoekopdrachten is informatief. Mensen hebben vragen of willen weten wat iets betekent. Dat maakt een kennisbank erg interessant. 

    👉 In een kennisbank beantwoord je eenvoudig, snel en overzichtelijk veelgestelde vragen. 

    👉 Mensen linken graag naar antwoorden, vaktermen en definities. Met een kennisbank trek je dus snel spontane links aan.

    👉 Content voor een kennisbank maak je relatief eenvoudig. Gebruik openbare bronnen, handleidingen of zelfs het woordenboek.

    👉 Een kennisbank is prettig voor interne links. Leg vaktermen niet steeds uit, maar verwijs naar een relevant artikel. 

    👉 Via Answerthepublic.com, keywordtool.io en Google Search vind je zo tientallen vragen die je in de kennisbank kunt beantwoorden. 

    👉 Artikelen in een kennisbank zijn vaak super-specifiek en relevant. Ze leveren niet veel bezoekers op, maar wel de juiste. 

    👉 Geïnteresseerde lezers bekijken waarschijnlijk meerdere pagina’s en blijven lang op je site. Dat is een positief rankingsignaal. 

    👉 Door regelmatig wat nieuws toe te voegen aan je site, blijft hij actueel en interessant voor zoekmachines.

    Begin een kennisbank voor SEO.

    BetterDocs is een prettige kennisbank plug-in voor WordPress.

    👉 Lees ook: Keyword research is dood… lang leve topic research!

    Hoe begin je een kennisbank voor SEO?

    De voordelen van een kennisbank voor SEO zijn groot. Maar hoe begin je er een? Dat is makkelijker dan het lijkt. 

    Voor populaire CMS’en zijn er gratis en betaalde Knowledge Base plug-ins. Zo gebruik ik voor WordPress BetterDocs (gratis en betaald).

    Met BetterDocs staat binnen 5 minuten je kennisbank online. Het werkt heel simpel:

    1. Installeer de plug-in.
    2. Doorloop de Wizzard.
    3. Maak categorieën aan. 
    4. Schrijf je eerste artikel. 
    5. Link op je site naar de kennisbank.

    Dat is het wel zo’n beetje en dan krijg je bijvoorbeeld dit.

    💡 Bekijk kennisbank op DAWproducer.com 

    Met de gratis versie van BetterDocs kun je prima uit de voeten. En wil je meer, dan hebben ze een premium-versie met extra toeters en bellen. 

    Kennisbank voor SEO interessant voor jou?

    Met een kennisbank op je site maak je je site snel relevanter. Voor lezers en potentiële linkers, die verdieping willen geven bij eigen artikelen. 

    Enig nadeel is dat je nog steeds zoekwoordenonderzoek moet doen en content moet maken. Maar er zijn genoeg copywriters die dit graag voor je doen. 

    Is een kennisbank iets voor jouw site en zie je mogelijkheden? Of gebruik je er al een? Laat dan weten wat het oplevert en deel je ervaringen. Want samen weten we meer. 

    8 reacties op “SEO super simpel: begin een kennisbank”

    1. Hoi Rutger
      In het kader van niet weer een plugin installeren, kan je dit ook niet zelf opzetten zonder plugin, gewoon een FAQ pagina. Ik lees niet zo snel wat die plugin extra doet.

      1. Dag Sandra,

        Wel als het om 5 of 10 vragen gaat. Maar mijn ambitie is om de komende jaren tientallen, zo niet honderden vragen toe te voegen. Dan wordt dat snel onoverzichtelijk.

        Met deze plug-in kun je eenvoudig categorieën toevoegen, de opmaak wijzigen, volgorde van berichten aanpassen, werken met tags etc. Bovendien verwijst hij automatisch naar gerelateerde berichten binnen de categorie. Je houdt dus veel meer grip op je artikelen naarmate de kennisbank groter wordt.

    2. Hoi Rutger,

      Klinkt interessant zo’n kennisbank. Ik snap dat je hiermee veel interne links kunt krijgen en dat dit interessant is voor SEO. Maar ik heb zo’n idee dat veel van die kennisbankartikelen vaak kort zijn. Is dit weer niet slecht voor SEO?

      1. Het ligt er ook aan hoe specifiek het onderwerp is. Als iemand zoekt met ‘Wat is X’ en jij geeft precies antwoord op die vraag, is je pagina direct relevant. Mogelijk toont Google je antwoord ook als rich snippet, als er weinig concurrentie is. Het is weliswaar een beetje schieten met hagel, maar in een goede niche kan het echt veel opleveren.

    3. Bedankt voor je informatieve blog. Een kennisbank kan goed van pas komen voor je website, maar het is inderdaad waar dat je goede content zelf moet produceren. Als men aan het twijfelen is, dan zou ik zeggen dat een kennisbank het proberen waard is.

      1. Je moet ook een beetje geluk hebben met de branche. Aan de andere kant vergeet je zelf vaak wat je allemaal weet. Ik kreeg van de week de vraag: “Wat is SEO?” Dat leek me zo vanzelfsprekend dat ik het niet toelichtte, maar onterecht dus.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.