Wat is een ankertekst en is dit belangrijk voor SEO?

Is een ankertekst belangrijk voor SEO?

Iemand vraagt je waar hij appels kan kopen en je stuurt hem naar een electronicazaak. Erg logisch klinkt dat niet, tenzij hij er vandaan komt met een Apple misschien…

Google redeneert net zo. Staat er een geweldige pagina over appels op je website dan wil je niet dat iemand ernaar verwijst met de woorden: “Kijk, dat is een mooi verhaal over bananen!” Staat er daarentegen ‘appels’ en heb je inderdaad een prachtige pagina over appels dan ben je voor Google extra interessant om naar te verwijzen. Jij biedt wat een ander zoekt en een derde bevestigt dat nog eens!

De tekst die een link bevat heet in SEO-termen de ankertekst, en het is het mooist als deze precies de woorden bevat van jouw geoptimaliseerde pagina. Dit geldt voor interne en externe links.

Ankertekst voor een stratenmaker

Een voorbeeld van een goede ankertekst:

  • Ben je stratenmaker in Zuidwolde, optimaliseer dan een pagina op je website voor precies deze woorden.
  • Komt de combinatie elders op je site voor, plaats dan  een interne link precies onder de woorden naar je ‘stratenmaker Zeewolde-pagina’.
  • Ga je op zoek naar externe links, probeer dan een link te krijgen met de woorden ‘stratenmaker Zuidwolde’ in de gelinkte tekst die weer verwijst  naar je geoptimaliseerde pagina.

Je maakt zoekmachines op deze manier zo duidelijk mogelijk dat deze specifieke pagina op jouw website gaat over een stratenmaker in Zuidwolde. En nu mag je een keer raden wat er gebeurt als iemand zoekt op ‘stratenmaker Zuidwolde’…

Zijn zoekmachine vriendelijke url’s belangrijk?

Url’s waar woorden in staan noemt men zoekmachinevriendelijke url’s (SEF url’s) en deze zijn niet vereist voor een hoge positie in Google. Toch hebben ze hun nut en ook dat heeft te maken met het fenomeen ankertekst. Als iemand naar jouw website verwijst door het plaatsen van een linkje heb je automatisch een goede ankertekst.

Als iemand verwijst naar deze website met de link www.seozwolle.nl dan haalt Google daar de woorden SEO en Zwolle uit. Precies de woorden waarop ik gevonden wil worden. De link voor deze pagina is: www.seozwolle.nl/wat-is-een-ankertekst-en-is-dit-belangrijk-voor-seo.hml en daarin vindt de zoekmachine de woorden ‘ankertekst’, ‘belangrijk’ en ‘seo’. Googled nu iemand op ‘ankertekst belangrijk’ of ‘ankertekst seo’ dan dingt deze pagina mee naar een hoge positie, helemaal als hij voldoende backlinks (stemmen) krijgt.

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.