Ga naar de inhoud

Optimaliseer jouw video’s voor zoekmachines

  SEO voor video

  Wil je in de top 10 komen van Google met een tekstpagina, dan is de concurrentie vaak moordend. Bij video is dat veel minder het geval. Met deze tips maak je video’s beter vindbaar voor zoekmachines.

  Waarom is video goed voor SEO?

  Bij SEO wil je bij voor jouw belangrijke zoektermen zo hoog mogelijk scoren in Google. Dankzij Google Universal Search kan dit een pagina op jouw website zijn, maar ook een Slideshare-presentatie, een tweet of een Youtube-video etc. Bij ‘gewone’ webpagina’s is de concurrentie vaak moordend, terwijl je met een video maar zo in de top 10 kan staan.

  Een tweede voordeel is dat mensen informatie veel makkelijker onthouden als ze het zien en horen. Uit de Edgar Dale Cone of Learning blijkt:

  • We onthouden 10% van wat we lezen
  • We onthouden 30% van wat we zien
  • We onthouden maar liefst 50% van wat we horen en zien
  Edgar Dale Cone of Learning

  Je boodschap blijft met een goede video dus beter hangen.

  Video’s opnemen gaat in veel gevallen ook erg snel, vooral als je screencasts maakt. Je kruipt met een microfoon achter je pc en babbelt al klikkend een filmpje aan elkaar, die je direct kunt uploaden naar YouTube.

  Tip! Met het gratis Camstudio maak je prima screenrecordings in Windows XP of lager. Wil je het professioneel aanpakken, probeer dan de demo van Camtasia.

  Waarom is video slecht voor SEO

  Zoekmachines worden steeds slimmer, maar ze zijn nog steeds dom. Ze kunnen wel lezen, maar niet interpreteren en bij een videofilmpje valt er weinig te lezen. Google en consorten krijgen daarmee weinig aanknopingspunten en kunnen het filmpje slecht plaatsen. Bij een zoekvraag komt hij dan ook minder snel bovendrijven.

  Video en SEO, zo kan het toch

  Wil je video inzetten voor SEO? met deze tips maak jij je clips zo vindbaar mogelijk.

  • Verwerk zoekwoorden in de bestandsnaam, bijvoorbeeld: seo-zoekwoorden-vinden.avi
  • Stop het woord Video in de titel van het filmpje en neem Google bij de hand
  Video en SEO - Zoekmachine optimalisatie
  • Plaats je de video op YouTube, begin je omschrijving dan met een link naar je website. Zo krijg je eenvoudig bezoekers op je site
  • Sta waarderen, embedden en delen altijd toe
  • Plaats – waar mogelijk – de uitgeschreven tekst van de video in de omschrijving. Je kunt van blogs dus prima video’s maken. Lees ze gewoon voor en plaats de platte tekst erbij.

  Vind je dit interessant? Download dan ook mijn Gratis SEO Handleiding

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.