Google Analytics onmisbaar voor SEO

Google Analytics is goed voor SEO

Hoe komen mensen op je website en welke pagina’s bekijken ze? Dit – en nog veel meer – achterhaal je eenvoudig met Google Analytics. De dienst is gratis en na aanmelding krijg je een scriptje, dat je in je website moet verwerken.

Google Analytics laat niet alleen bezoekersaantallen zien, maar ook waar ze vandaan komen. Je vindt de gegevens onder de knop Verkeersbronnen. Komen veel bezoekers via Twitter dan kun je hier meer tijd insteken. Misschien is er ook wel een LinkedIn-groep waar veel response uitkomt. Ben je actief in meerdere LinkedIn-groepen dan kun je via Doelen in Google Analytics nog preciezer achterhalen welke groep het best rendeert.

SEO zoekwoorden achterhalen in Google Analytics

Onder de optie Zoekmachine zie je naast het aantal bezoekers via bijvoorbeeld Google de zoekwoorden die ze gebruikten. Dit is perfecte informatie om deze pagina’s verder te optimaliseren.

Hoe je dat doet?

  1. Zoek in Google op dezelfde woorden (let er wel op dat je de Gepersonaliseerde zoekresultaten uitschakelt, anders krijg je een vertekend beeld)
  2. Op welke positie sta je nu?
  3. Achterhaal het aantal backlinks voor de nummer 1 via Linkdiagnosis
  4. Is dit aantal enigszins haalbaar dan kun je proberen de nummer 1 van de troon te stoten

Tip! Voor maximaal overzicht kun je in Excel een SEO-sheet bijhouden met alle zoekwoorden, de huidige positie in Google etc.

Samenvattend Google Analytics en SEO

Meten wat je doet is belangrijk voor SEO, dus installeer Google Analytics, kijk goed waar het verkeer vandaan komt en bouw dat verder uit.

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.