Recensie boek ‘De vrije adviseur’ van Arjan Yspeert

By Rutger Steenbergen | SEO Blog

apr 04
Win boek De vrije adviseur van Arjan Yspeert

Houd je als online marketeer, SEO-expert, tekstschrijver of webdesigner moeizaam het hoofd boven water? Dat het ook anders kan laat Arjan Yspeert zien in zijn boek ‘De vrije adviseur’. SEO Zwolle verloot 3 exemplaren!

More...

Als zelfstandige kenniswerker zit je vaak in een lastige positie. Jij moet altijd klaar staan voor een klant, terwijl de verantwoordelijkheden voor een opdrachtgever minimaal zijn. En dus zit je dagen te wachten op een mailtje, word je vaak niet teruggebeld en zit er geen enkele regelmaat in je inkomsten.

Volgens auteur, adviseur en online strateeg Arjan Yspeert kan het ook anders. Als vrije adviseur werkt hij op basis van gelijkwaardigheid met klanten.

Arjan gaat uitsluitend jaartrajecten aan en laat klanten maandelijks vooraf de abonnementskosten betalen. Daardoor ligt de verantwoordelijkheid bij hen, want ze hebben al betaald. Door deze werkwijze verzekert hij zich bovendien van een constante stroom aan inkomsten. In zijn boek 'De vrije adviseur' laat hij zien hoe jij dit ook bereikt.

Goede relatie levert vrijheid op om je werk goed te doen

In 10 praktische hoofdstukken komen alle aspecten van het vrije adviseren aan bod. Zo begint Yspeert inspirerend met de voordelen van het vrije werken, MKB-ondernemers als opdrachtgevers en de principes van slow consulting. Een kort voorbeeld:

“Nou wil ik je niet aanraden met je klanten een betere relatie op te bouwen dan met je levenspartner, maar er is weinig op tegen om zo dicht mogelijk tegen partnership te komen. De voordelen zijn onder andere:

  • Je neemt sneller beslissingen als er een vertrouwensbasis is.
  • De klant vertrouwt erop dat je beslissingen neemt in zijn voordeel
  • Je doet je werk sneller als je je klant en zijn business goed kent
  • Je hebt veel lagere acquisitiekosten als je klantretentie hoog is

De boodschap: een goede relatie levert de vrijheid op om je werk goed te doen.”

Win het boek De vrije adviseur van Arjan Yspeert

Meer dan mooie woorden

De schrijver houdt het niet bij mooie woorden, maar neemt de lezer echt bij de hand. Zo laat hij zien hoe hij klanten werft, hoe je eerlijke tarieven berekent en voor welke valkuilen je moet waken. Daarbij houdt hij niets achter en bevat het boek zelfs een exacte maandfactuur uit zijn administratie, met naam en toenaam. Directer kun je het niet krijgen.

Een handig hoofdstuk met onmisbare tools voor de vrije adviseur sluit het boek af. Je hebt alle gereedschappen in handen om aan de slag te gaan met slow consulting.

Wat vind ik van het boek 'De vrije adviseur'?

Het verhaal van Arjan Yspeert staat als een huis. Vrij adviseren volgens een abonnementsmodel biedt talloze voordelen voor beide partijen.

Een punt dat het boek niet benoemt is het bij je moet passen. Allereerst moet je een klant overtuigen dat jij de investering van tussen de 500 en 1000 euro per maand waard bent. Vervolgens moet je duidelijk inkaderen wat je voor dat bedrag wel en niet doet en hoe vaak je voor hem of haar klaar staat. Dat kan in een contractvorm, maar het is veel sterker als dit natuurlijk gaat.

Sta je sterk in je schoenen en straal je dit uit, dan is het vrije adviseren ongetwijfeld iets voor jou. Ben je communicatief minder vaardig, dan bestaat de kans dat er over je heen wordt gelopen.

Vrij adviseren is niet voor iedereen geschikt en moet echt bij je passen. Lenen je werkzaamheden zich ervoor, ben je een adviseur in hart en nieren en vind je het fijn om regelmatig bij klanten te zijn? Dan zet ‘De vrije adviseur’ je bedrijfsmodel wellicht volledig op zijn kop. Want stel je eens voor: 7 vaste klanten die je maandelijks 1000 euro betalen? Ook als je in de zomer op de camping staat! Dat klinkt een stuk aantrekkelijker dan wachten op de volgende slecht betaalde last-minute klus.

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.

(10) comments

Add Your Reply