10 tips voor een SEO-vriendelijke webshop

Door Rutger Steenbergen | Zoekmachine optimalisatie

okt 06
SEO zoekmachine optimalisatie

seo-webshop-ecommerce

SEO is bij webshops vaak moeilijker dan bij gewone sites, omdat ze minder unieke inhoud bevatten. Met wat aanpassingen en deze tips scoor je toch. 

SEO Webshop tip 1: gebruik en stimuleer reviews

User generated content is een goede strategie om unieke content toe te voegen aan je pagina’s. Klanten reviews laten schrijven is een makkelijke manier om hoger te komen in zoekmachines. Je kunt dit stimuleren door een korting aan te bieden bij een volgende bestelling, zo sla je twee vliegen in een klap.

Vindbare webshop tip 2: gebruik nooit de productomschrijving van de leverancier

Google houdt van unieke content. Herschrijf dus de beschrijving van de fabrikant en maak je inhoud uniek. Lees voor direct toepasbare tips: SEO-schrijven: schrijf zo precies mogelijk

SEO tip 3: hou de product- en de categorie url’s eenvoudig

Vul ze niet aan met met nutteloze tags, id’s en andere variabelen, en laat je CMS dit ook niet doen. Hou ze zo eenvoudig mogelijk en concentreer je op trefwoorden.

Webshop tip 4: voeg links toe aan productomschrijvingen

Intern linken is een slimme manier om pagina’s krachtiger te maken voor Google. Door een interne link stemmen pagina’s als het ware op elkaar. Link met zo gericht mogelijke trefwoorden naar soortgelijke producten. Bijkomend voordeel is dat Google waarde hecht aan ankertektsten, het gedeelte van een zin dat de link bevat. Door veel gericht intern te linken ben je beter vindbaar op de gelinkte woorden.

SEO tip  5: optimaliseer je foto’s

Zorg voor unieke alt-teksten voor alle afbeeldingen, inclusief product-en merknamen. Noem een afbeelding dus niet plaatje.jpg, maar bijvoorbeeld sony-a330.jpg. Dit zorgt voor context en omdat sommige mensen zoeken via Google Images is het een extra kans dat iemand je vindt.

Webshop tip  6: gebruik een tagging systeem

Door producten te taggen – labelen – kunnen bezoekers producten vinden via een tagcloud, of door op de naam van de tag te klikken. Dit resulteert voor de gebruiker – én Google – altijd in een gerelateerde interne link. Taggen is ook handig voor uitgebreide zoekfuncties. Zoek op type, prijsklasse, fabrikant etc. In Joomla is dit mogelijk met het uitstekende gratis component Custom Properties.

Vindbare webwinkel tip 7: zorg ervoor dat alle producten minder dan 3 klikken van de homepage verwijderd zijn

Websites geven intern pagerank door en de homepage presteert bijna altijd het beste in Google. Hou je producten zo dicht mogelijk bij de bron dan profiteren ze van de populariteit van de homepage. Verstop producten nooit diep in de site. Je bezoekers en Google vinden ze niet.

Webshop tip 8: begin mini-sites

Google heeft de gewoonte specifieke kleine sites hoger te waarderen dan overkoepelende grote sites. Begin je een online fietsenzaak dan kun je overwegen verschillende mini-sites te maken voor bijvoorbeeld omafietsen, kinderfietsen, racefietsen etc. Maak je de sites bij verschillende providers met verschillende ip-nummers aan dan weet Google niet dat ze bij elkaar horen. Je kunt zo onderling heel gericht linkbuilden.

SEO shop tip 9: gebruik rijke anker teksten voor links naar de productpagina’s

Link je met ‘bekijk het product’ of ‘lees verder’ als ankertekst naar productpagina’s dan vergeet je waardevolle informatie te verstrekken aan zoekmachines.

Zoekmachine optimalisatie tip 10: bouw landingspagina’s voor merken op je site

Verkoop je op je site merkproducten, zorg dan voor specifieke geoptimaliseerde landingpages voor elk merk. Dit is goed voor je klanten en zoekmachines.

Bonustip: uitstraling is alles

Bezoekers van je webshop moeten een goed gevoel bij je hebben, en de uitstraling en gebruiksvriendelijkheid is daarbij essentieel. Simpel gesteld: ziet je website er niet uit en navigeert hij beroerd dan kun je optimaliseren wat je wilt, maar verkoop je nog weinig. Lees hierover ook: Succesvolle webshop is net een echte winkel

Met deze SEO tips verbeter je je webshop en kom je gegarandeerd hoger in Google

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.

(4) comments

Add Your Reply