Meteen naar de inhoud

Succesvolle webshop is net een echte winkel

Inhoud

Maak je webshop succesvol en begin bij de basis

Begin je als middenstander een winkel dan ga je niet over een nacht ijs. Je maakt een ondernemingsplan, zoekt een goed pand op een mooie locatie en schakelt talloze vakmensen in die de zaak verbouwen en aantrekkelijk inrichten. Het resultaat is een winkel die klaar is voor de toekomst, en die hopelijk heel succesvol wordt.

Starten mensen een webshop dan tellen dit soort regels vaak niet meer. De webshop mag niets kosten en de webmaster wil alles zelf doen. Al snel vallen de verkopen tegen en vliegt het geld van Google Adwords-campagnes erdoor. Herkenbaar? Bekijk je webshop dan eens als een echte winkel.

Succesvolle webshop is intuïtiefSuccesvolle webshop laat je niet nadenken

Bij supermarkten denkt men over alles na. Zo zet de AH altijd de groente en fruit aan het begin van de winkel, zodat je even later zonder schuldgevoel je wagentje vol gooit met chips en zoutjes. Een krat bier gaat tegen kostprijs weg, want bij grote bedragen let men wel op de prijzen en de extra bezoekers maken de gemiste inkomsten elders goed.

Hoewel je webshop geen supermarkt is kun je hun lijn prima volgen. Wat zet je op je voorpagina? En op andere opvallende plekken op je site? Plaats je een aanbieding met een link, zorg er dan voor dat de link precies vertelt wat er gebeurt al iemand erop klikt. Bijvoorbeeld: Bestel de Samsung Galaxy S. Of: Meer info Samsung Galaxy S. Internetters hoeven zo niet na te denken.

Tip! Verwerk in de linktekst de belangrijkste zoekwoorden van de gelinkte pagina. Zo maak je zoekmachines duidelijk waar deze pagina over gaat. Lees hierover: Wat is een ankertekst en is het belangrijk voor SEO?

Webshop-klanten willen niet zoeken

Zoeken in een supermarkt is vervelend en bij een webshop werkt het net zo. Als een internetter niet snel vindt wat hij zoekt probeert hij het wel bij de concurrent en met een paar klikken is hij weg. Deel je webshop dus zo logisch mogelijk is in en test dit! Je kunt hier vrienden en familie voor vragen, maar beter zijn mensen waar je niets mee hebt. Zij hebben er geen belang bij je te pleasen en ze zijn doorgaans een stuk eerlijker.

Is een product echt op? Dat kan gebeuren, maar vermeld dit dan netjes. Niets is zo ergerlijk als een product dat na de bestelling toch niet op voorraad blijkt te zijn. Leg dat maar eens uit bij de klant. Die zie je nooit meer terug.

Hou je in dit kader ook aan je woord en zorg dat je logistiek op orde is. Garandeer je ‘binnen 2 dagen bezorgd’ dan moet het ook binnen 48 uur bij de klant op de mat liggen. Doe je dit niet dan wek je irritatie en dankzij social media als Twitter en LinkedIn maakt een boze klant je ‘onbetrouwbare dienstverlening’ zo wereldkundig. Of het terecht is of niet.

Bij een succesvolle webshop kun je vragen stellen

Succesvolle webshop be promoKun je in een supermarkt iets niet vinden of heb je een vraag dan schiet je iemand aan. In een webshop is dit iets moeilijker, maar je kunt natuurlijk wel je telefoonnummer, e-mail adres en Skype-gegevens vermelden. Ook een online chatmogelijkheid zie je vaak. Zorg er in dat geval wel voor dat je ook echt bereikbaar bent, bijvoorbeeld dagelijks op een vast tijdstip.

Wachten? Dacht het niet!

Lange rijen voor de kassa of een nieuwe medewerkster die het nog niet helemaal snapt: je kunt de gezichten zo uittekenen. Maar hoe zit het eigenlijk bij jouw webshop? Hoeveel kliks duur het voordat de transactie is afgerond? En hoeveel gegevens moeten ze invullen? Weet je wat trouwens écht irritant is: een foutmelding waarna de klant al zijn gegevens opnieuw moet invullen. Dacht het dus niet, en weg is hij.

Denk in dit kader ook aan storingen op je website. Ik kocht laatst een beamer van 500 euro bij de webshop van mijn tweede keuze, omdat de eerste foutmeldingen gaf bij het afrekenen. Dat is toch 500 euro down the drain.

Conclusie: een succesvolle webshop is hard werken

Een succesvolle winkel vergt veel tijd, geld en moeite en helaas is dit bij een webshop niet anders. De concurrentie is moordend en de klant wispelturig, dus zorg ervoor dat je winkeltje op orde is. Dat alle producten vindbaar zijn, bestellen eenvoudig is, je doet wat je belooft en je eventuele vragen van klanten voor bent en anders zo snel mogelijk beantwoordt. Met andere woorden: dat je constante kwaliteit levert. Doe je dit goed dan bind je klanten en onderscheid je je.

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.