In deze Market Samurai Handleiding ontdek je hoe je interessante zoekwoorden vindt voor je website. Zo kom je hoger in Google en werf je gratis bezoekers en klanten.
Wil je succesvol zijn met zoekmachine optimalisatie dan begint dit met het kiezen van de juiste zoekwoorden, de woorden die mensen intikken in zoekmachines als Google.
Als je weet dat 70% van de Google-gebruikers niet verder kijkt dan zoekresultaten 1 t/m 4 dan is het belangrijk dat je bovenaan staat bij voor jou belangrijke combinaties. Anders word je niet gevonden.
💡 Een voorbeeld. Mijn raam waait dicht en het glas springt eruit. De kans is groot dat ik nu op Google zoek op ‘glaszetter zwolle’ al dan niet gecombineerd met woorden als direct, 24 uur of ’s avonds.
Ben ik nou die vakman dan wil ik met mijn telefoonnummer groot in beeld boven in Google staan, het levert me een gratis klant op.
Het grote dillema van zoekwoorden bepalen
Het probleem van zoekwoorden bepalen is dat er zoveel zijn, want iedereen zoekt op zijn eigen manier. Bovendien worden sommige combinaties heel vaak ingetikt en anderen juist weinig.
En dan is er nog het punt van de concurrentie, want bij interessante zoekwoorden is de concurrentie vaak enorm. Je wilt wel op plek 1 staan, maar er zijn simpelweg teveel kapers op de kust.
Interessante zoekwoordcombinaties voor SEO zijn:
- Zoekwoorden die veel potentiële klanten intikken
- Klanten die de woorden intikken met de intentie geld uit te geven
- Combinaties waarop je in de top 5 van Google kunt komen, de concurrentie moet dus behapbaar zijn
Zoekwoordenonderzoek is ontzettend tijdrovend en – eerlijk gezegd – nogal saai, maar gelukkig maakt Market Samurai het een stukje leuker.
Uitleg: zo vind je interessante zoekwoorden met Market Samurai
Zoekwoorden vinden is dankzij tal van SEO hulpmiddelen een fluitje van een cent, maar je wilt er niet perse veel, je wilt de combinties die dagelijks een hoop bezoekers naar je site trekken. Met Market Samurai achterhaal je ze als volgt.
1. Ga naar www.marketsamurai.com, geef je naam en e-mail adres op en download de gratis software.
2. Installeer het programma en open het.
3. Je kunt nu een nieuw Project aanmaken.
4. Geef bij keyword een algemeen hoofdzoekwoord op – in dit voorbeeld Zoekmachine – en selecteer bij taal en territories Dutch en Netherlands.
5. Market Samurai biedt veel meer dan een keywordtool en bij de verschillende diensten zie je Trial. Deze kun je 30 dagen uitproberen. De zoekwoordentool is en blijft gratis en die selecteren we.
6. Bij het eerste gebruik vraagt Market Samurai je eenmaal je Google Adwords gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Heb je deze niet dan kun je het met een ander Google-account (bijvoorbeeld van Gmail of Calendar) proberen. In mijn geval werkte dat ook. Klik vervolgens op de knop Generate Keywords.
7. Market Samurai genereert aan de hand van de Google Keyword Tool een lijst met gerelateerde zoekwoorden. Met de kruisjes achter elk zoekwoorden kun je aangeven dat ze niet interessant zijn voor jouw product of dienst. Of dit echt nodig is hangt af van de zoekvraag en het aantal irrelevante resultaten.
8. Heb je een interessante lijst met combinaties? Dan is het tijd ze te analyseren en ook dat doet Market Samurai automatisch via de knop Keyword Analysis.
9. Zodra de analyse voltooid is begint het leukste gedeelte: het scheiden van het kaf van het koren. Met Market Samurai kun je filters loslaten op de zoekwoordenlijst, bijvoorbeeld een minimum aantal bezoekers per dag en het aantal concurrerende websites.
Standaard staat een aantal filter in Market Samurai aan, maar die zijn wat te streng voor de Nederlandse markt. Kies daarom bij Filter voor ‘No filters’,

10. Je kunt nu zelf een aantal criteria opgeven om de lijst met zoekwoorden in te perken. Zelf kies is meestal voor Title Comp. Klik je op het plusje achter een filter, dan kun je een minimum opgeven, bijvoorbeeld 30. Klik vervolgens op de knop Keyword Analysis.
Market Samurai laat nu de zoekwoorden zien waarbij zo’n 30 concurrenten exact de zoekwoorden in de titel hebben. Dit is een sterke indicatie dat ze bewust zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines.
Hoe meer concurrenten een zoekwoordcombinatie in hun titel hebben, hoe lastiger het is om erop te scoren. Maak dit getal dus niet meteen te groot.

Tip. MarketSamurai geeft een benadering van het aantal webpagina’s met exact de zoekwoorden in hun titel. Wil je het zeker weten? Zoek dan in Google met het volgende commando:
allintitle:”zoekwoord zoekwoord” (ZONDER SPATIES)
Je zoekt dan in Google naar webpagina’s met de opgeven zoekwoorden in de titel en ziet het aantal bovenin beeld.
11. Zet ook een vinkje bij het filter Local SEO Traffic. Hiermee kun je zien hoeveel bezoekers je dagelijks bij een zoekwoord kunt verwachten als je op plek 1 staat.

12. De mooiste zoekwoorden zijn de woorden die mensen intikken met een commerciële intentie (geld uitgeven, of een product of dienst aanschaffen). Market Samurai probeert dit met het filter SEO Value inzichtelijk te maken, door een bedrag aan een zoekwoord te koppelen.
De geschatte bedragen zijn echter discutabel. Wil je een betere indicatie, selecteer dan het filter AVG Adwords CPC. Je ziet dan hoeveel Google Adwords-adverteerders bij benadering per click over hebben.
13. Heb je een interessante zoekwoordcombinatie gevonden? Dubbelcheck ze dan altijd even met de Moz SEO Toolbar geïnstalleerd in Google Chrome of Firefox.
Met de Mozbar kun je zien hoeveel autoriteit pagina’s en websites die nu hoog bij de zoekresultaten staan hebben. Dit wordt uitgedrukt in een score van 0 tot 100, waarbij PA staat voor Page Authority (losse pagina) en DA voor Domain Authority (de complete website). Hoe hoger de getallen, hoe lastiger het weer is om te scoren, maar dit hang ook af van je eigen scores.
Autoriteit van webpagina’s wordt voor een groot deel bepaald door links (in- en extern) naar de pagina. Klik je bij de zoekresultaten op Link Analysis, dan opent Link Explorer. Dit is een zoekmachine voor links, waar je drie keer per dag gratis gebruik van mag maken.
Zoek in Google met je zoekwoordcombinatie zonder extra tekens. Wat zijn de scores bij het nummer 1 zoekresultaat bij een bepaalde zoekwoordcombinatie? Welke sites verwijzen naar de pagina? En kun je die links zelf ook scoren?
Ziet het allemaal goed en haalbaar uit, dan heb je een interessante zoekwoordcombinatie gevonden. De volgende stap is het schrijven van een SEO-tekst en hoe je dat doet lees je in mijn gastbijdrage voor Frankwatching.

Is het wat, dat Market Samurai?
Om de vraag maar meteen te beantwoorden: ja. Zoekwoordenonderzoek is niet bijster spannend en de keywordtool neemt je flink wat werk uit handen.
Je kunt kritisch zijn over de accuraatheid van de gegevens – dure diensten als SECockpit en SEOmoz gebruiken realtime cijfers van gebruikers – en de tools is soms erg traag. De dienst is echter gratis en dan moet je ook niet al te kritisch zijn. Heb je geduld dan levert Market Samurai met weinig moeite zoekcombinaties op waarmee je echt iets kunt.
Zoekwoorden zijn de bouwstenen van je website en hoe sterker het fundament, hoe succesvoller je later wordt. Zeker uitproberen dus.
Lees ook over zoekwoorden:
Hoi Interessant artikel. Ik heb zelf grote problemen gehad om het programma Market Samurai te installeren en vond ook wat bijdragen van de ontwikkelaars op een forum waaruit bleek dat ze zich daarvan bewust zijn. Gebruik jij het nog steeds?
Groeten, Sjoerd
Dag Sjoerd,
De tool is eigenlijk verouderd. Vroeger kreeg je als gebruiker veel gratis informatie via de Google Keyword Planner. Dit soort tools importeerden dat en voegden er extra mogelijkheden zoals filters aan toe. Google laat die info tegenwoordig uitsluitend zien aan betalende Adwords-adverteerders. Ook maken ze het moeilijker om gegevens te importeren in externe tools. Daardoor zijn ze veel minder compleet en werken ze erg traag. Een betaald en veel sneller alternatief is KWFinder.com. Die mag je bovendien 2 keer per dag gratis uitproberen. Succes!