Meteen naar de inhoud

Zoekmachine optimalisatie: zo werkt Google

Zo werkt Google stap 1 – Google doorzoekt:

  • Google vindt een pagina
  • Spit deze door
  • En slaat de gegevens op in zijn database

Staat je website technisch niet goed dan vindt Google minder pagina’s en worden er minder pagina’s opgenomen in de database. Ze kunnen dus ook niet gevonden worden.

Zo werkt Google stap 2 – Google beoordeelt

In stap 1 indexeert Google alleen maar pagina’s. Hoe beoordeelt de zoekmachine nu welke pagina bij welke zoekvraag het relevantst is, en dus de beste plek krijgt bij de zoekresultaten?

  • Hiervoor gebruikt Google een algoritme
  • Dit is een ingewikkelde, geheime formule bestaande uit talloze factoren waarmee een website beoordeeld wordt.
  • Uiteindelijk krijgt de lezer de beste site voorgeschoteld

Een voorbeeld

Roze olifant in GoogleStel dat een pagina op deze website volledig gaat over roze olifanten. De woorden staan in de titel, in de inleiding, in tussenkopjes en er staat een prachtige afbeelding bij van een roze olifant, die de afbeeldingsnaam roze-olifant.jpg heeft.

Google komt langs, leest door de broncode en bepaalt waar de pagina over gaat. De kans is groot dat hij er twee woorden uitpikt: roze olifanten. De pagina kan nu in de database.

Zoekt nu iemand in Google op ‘roze olifanten’ dan gaat de zoekmachine heel snel rekenen. En aangezien hij weet dat ik een perfecte pagina over dit onderwerp heb toont hij die hopelijk op positie 1. Ik bied precies wat de gebruiker zoekt.

Opmerking: Google sleutelt voortdurend aan zijn algoritme. Zo experimenteert de zoekmachine nadrukkelijk met social media en persoonlijke en lokale voorkeuren van gebruikers. Factoren die vroeger essentieel waren voor een hoge positie – zoals pagerank – worden door deze ontwikkelingen minder belangrijk.

Laat  je daarom niet gek maken door schreeuwerige artikelen op internet over bijvoorbeeld Pagerank, want dit is maar een factor die bepaalt hoe goed je website scoort

Hoofdfoto CC BY 2.0 | Door Andy Wright

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.