SEO Mindmap

SEO – zoekmachine optimalisatie – vraagt een gedegen, systematische aanpak. Bij grotere sites verlies je het overzicht echter snel. Een mindmap kan helpen.

Zoekmachine optimalisatie draait om het zo toegankelijk en relevant mogelijk maken van jouw website voor bezoekers en zoekmachines. Centraal staat daarbij de vraag van internetters. Als jij de informatie biedt die zij naar zoeken, word je gevonden.

Zoeken internetters met Google, Bing of Yahoo dan gebruiken ze meestal twee of drie zoekwoorden. Deze woorden kun je achterhalen en bewust toepassen op geoptimaliseerde pagina’s. Zoekt iemand bijvoorbeeld op ‘webteksten schrijven’ en optimaliseer jij een pagina voor deze woorden dan sluiten vraag en antwoord op elkaar aan. Je komt in aanmerking voor een plek hoog in Google, althans deze pagina en voor deze zoekwoorden.

Tip: maak een mindmap voor zoekmachine optimalisatie

Een manier om Google en consorten duidelijk te maken dat jij dé website voor hun zoekers bent is het maken van clusters. Deze mindmap maakt het duidelijk:

Webteksten Mindmap

* Mindmap gemaakt met de gratis dienst Mind42.com

Wat heb ik gedaan?

1. Ik wil gevonden worden op de hoofdterm Webteksten.
2. Met wat zoekwerk achterhaalde ik enkele varianten.
3. Voor al deze termen maak ik een geoptimaliseerde pagina.
4. Deze pagina’s verwijzen d.m.v. interne links met de perfecte ankertekst naar elkaar.

Zoekmachines krijgen kortom alle mogelijke signalen een groot gedeelte van mijn website gaat over ‘webteksten’ in alle varianten. Zoekt nu iemand met een van deze zoekwoorden dan ben ik een serieuze kandidaat voor een hoge notering. Best logisch, toch?

Kan het nog beter qua SEO?

Wil je nog verder gaan en een zoekwoord helemaal claimen, dan kun je een website maken met het hoofdzoekwoord in de domeinnaam, bijvoorbeeld www.webteksten.nl (maar deze is ongetwijfeld al bezet).

Tip! Achterhaal snel of een domeinnaam nog vrij is via mijndomein.nl

Schrijf je deze website ook nog eens vol met de zoekterm dan gaan er bij zoekmachines nog meer bellen rinkelen. En linkt iemand naar jouw site met de url www.webteksten.nl/artikel dan heb je automatische een link met een mooie ankertekst: webteksten. Duidelijker kun je het zoekmachines niet maken…

Afbeelding: www.austinkleon.com | CC BY-NC-ND 2.0

Vind je dit interessant? Download dan ook mijn Gratis SEO Handleiding!

CC BY-NC-ND 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.