Zo gebruik je feedburner voor je blog

Om te begrijpen wat FeedBurner doet sta ik eerst stil bij RSS. Met Really Simple Syndication (RSS) kun je informatie van websites downloaden zonder de eigenlijke website te hoeven bezoeken. In het geval van een weblog zien abonnees zo wanneer er een nieuwe post is en deze wordt dankzij RSS automatisch gedownload. Zo zie je in een oogopslag welke blogs zijn ge-update.

Bovenstaand maakt duidelijk dat RSS erg handig is om geïnteresseerden aan je te binden, want eenmaal geabonneerd krijgen ze nieuwe artikelen automatisch binnen. Vind je het niet erg dat andere webmasters jouw berichten plaatsen dan maak je ze het met RSS ook makkelijk. Ze plaatsen jouw nieuws dankzij RSS automatisch op hun website en het linkje naar jouw site blijft intact, je krijgt dus een backlink.

Ondersteunt je blog- of podcast-provider geen RSS dan helpt Feedburner je uit de brand.

Feedburner voor je blog inschakelen

Heb je een weblog of website waar je je podcasts opslaat? Kopieer dan de url en surf naar de feedburner website. Geef hier het adres op, zet zonodig een vinkje bij ‘I’m a podaster’ en klik op next. Feedburner geeft nu een suggestie voor de naam van de RSS-feed. Onderaan de pagina kun je een account aanmaken om de feed te activeren. Klik op Activate Feed en de RSS-feed staat online. Sluit dit scherm nog niet af.

Met een programma als FeedReader of Itunes kun je de RSS-Feed nu testen. Download en installeer Feedreader, geef de url van de feed op (meestal onder bestand -> nieuw feed) en klik op OK. Als het goed is worden de berichten en podcasts van de site of blog automatisch gedownload. Werkt het? Mooi! Zoniet, controleer dan de url van de feed dan op typfouten. Werkt hij nog niet dan kun je de feed testen bij FeedValidator. Geef de url op en kijk of hij wordt gevonden. Is dit niet het geval dan krijg je een melding.

Promoot je blog

Ik ga ervan uit dat de feed werkt. Keer terug naar de FeedBurner-website (log eventueel opnieuw in) en klik op next. In de volgende schermpjes kun je extra instellingen van FeedReader opgeven, bijvoorbeeld voor het gebruik met iTunes. Een interessante optie vind je onder Publicize -> Chicklet Chooser. Hier vind je de HTML-code die direct verwijst naar de zojuist aangemaakte feed. Voeg je de code toe aan je website of weblog dan krijgen bezoekers een duidelijke knop te zien, waarmee ze zich direct kunnen abonneren op jouw feed en dus nooit meer een blogpost missen. Handig dus.

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

Wil je in een middag helemaal bijgepraat worden over zoekmachine optimalisatie? Bezoek dan mijn workshop Kom hoger in Google (SEO) in Zwolle. Tientallen zeer tevreden deelnemers gingen je voor. Meer informatie en aanmelden SEO Training

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

1 gedachte over “Zo gebruik je feedburner voor je blog”

  1. Beste,
    Sinds kort heb ik een blog opgestart, iets wat even nieuws voor mijn was. Inmiddels ben ik aardig op weg. Ik heb de feedburner geïnstalleerd en zo ver ik weet al aardig wat mensen die zich geabonneerd hebben. Nu is mijn vraag of ik ook ergens kan zien wie mijn abonnees zijn of hoeveel.. de volgers blijven namelijk maar op drie staan..
    gr. Anita

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.