WordPress versus Joomla…en waarom de discussie onzinnig is

Op internet wordt er dagelijks gediscussieerd over het beste Content Management Systeem, kortweg CMS. Het open source CMS WordPress heeft fanatieke aanhangers, die zweren bij hun systeem. Maar de fans van de eveneens gratis alternatieven Joomla en Drupal doen daar niet voor onder. Welke is nou de beste?

CMS niets anders dan beheer-tool

Gratis Joomla CMSEen CMS is niets anders dan een systeem om webpagina’s eenvoudig te beheren. Je hebt een voorkant – de pagina’s die internetters zien – en een achterkant, een afgeschermd gedeelte waar je als eigenaar de inhoud en het uiterlijk van de site wijzigt.

In het pre-CMS tijdperk maakte je statische website met HTML en dat ging prima. Je ontwierp de pagina’s, knoopte ze met linkjes aan elkaar en was je klaar dan zette je ze met een FTP-programma op de server. Bang voor hackers hoefde je met deze werkwijze niet te zijn, want alle bestanden stonden keurig op de harde schijf en je zette ze binnen een minuutje terug.

Een statische HTML-website werd pas vervelend als je terugkerend element wilde toevoegen, zoals een menu-knop. Dit moest je op elke pagina herhalen en bij een site van honderd pagina’s was dat een tijdrovende klus. Met een CMS is het een kwestie van een druk op de knop, lang leve de vooruitgang.

Wat wordt het, Joomla, WordPress of Drupal?

Gratis WordPress CMSTerug naar de discussie over Joomla, WordPress en Drupal. Want wat veel mensen uit het oog verliezen is dat een CMS een middel is en geen doel. Wat wil je eigenlijk met je website bereiken? Nu en in de toekomst? Zet dat  op papier en zoek daar het beste platform bij. Voldoet het beoogde CMS aan jouw eisen? En kun je er nu en later mee maken wat je voor ogen staat?

Misschien is een gratis CSS-template zelfs al voldoende! Op Free CSS Templates staan prachtige gratis websites die je met een HTML editor als NVU kunt aanpassen aan jouw wensen. En anders is er wel een handig neefje. Wel een tip: controleer de gewenste template vooraf in Internet Explorer, want die browser heeft wel eens nukken.

Joomla is beter. Nee, WordPress! Fout, Drupal! Het klinkt flauw, maar ze hebben allemaal hun sterke en zwakke punten en uiteindelijk wil de bezoeker maar een ding: een mooie website met goede informatie waarin zij zich herkennen en waardoor ze blijven hangen. Stop je energie daar liever in..

Afbeelding: www.austinkleon.com | CC BY-NC-ND 2.0

Vind je dit interessant? Download dan ook mijn Gratis SEO Handleiding!

Lees ook over zoekmachine optimalisatie:

CC BY-NC-ND 2.0

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.