Wat zijn backlinks en heeft backlinks kopen zin?

Links naar jouw website zijn essentieel voor een hoge positie in Google. Als je weinig tijd of geduld hebt kun je backlinks kopen, maar is dat verstandig?

Backlinks zijn de links naar jouw site, dus verwijzingen op andere sites naar jou. Deze links zijn zeer belangrijk voor een hoge positie in Google en wel hierom: een kok kan wel zeggen dat hij het lekkerste kookt, maar het is geloofwaardiger als zijn gasten dat doen.

Op internet werkt het net zo. Je kunt op je eigen site zeggen wat je wilt, maar een website krijgt meer waardering als anderen hem ‘aanbevelen’ door ernaar te linken. En omdat Google zijn gebruikers de beste sites wil voorschotelen verschijnen populaire hoger in de zoekresultaten.

Natuurlijk links of backlinks kopen

Backinks zijn zeer belangrijk als je hoger wilt komen in Google, maar de ene link is de andere niet. Hierbij is een aantal zaken van belang:

 • De kwaliteit en pagerank (populariteit) van de  verwijzende website
 • De relevantie tussen beide sites
 • De frequentie waarop zoekmachines de verwijzende site bezoeken
 • De volgbaarheid van de link (nofollow/dofollow)
 • Etc

Linken naar andere websites is heel natuurlijk en zoekmachines kijken hiernaar. Het zegt iets over de kwaliteit en het onderwerp van de websites. Link je op een natuurlijke manier – dus zonder de nofollow-tag – naar een soortgelijke website dan bied je je lezers bovendien meerwaarde.

Heeft het nu zin om backlinks te kopen? Theoretisch zou je zeggen nee, want je speelt vals en zet Google op het verkeerde been. Toch blijkt deze ‘linkspam’ in de praktijk nog vaak te werken en is google (nog) niet zo onfeilbaar als ze zou wensen. Daarmee wordt het ook een ethische kwestie. Heiligt het doel de middelen of duurt eerlijk voor jou het langst? Aan jou de keuze.

Backlinks via Linkpartner, goed idee?

Linkpagina’s zijn overzichtpagina’s met links naar ‘bevriende’ sites. Vaak sluiten webmasters hiervoor een dealtje: ik link naar jou als jij naar mij linkt. Dit kun je doen, maar heel veel waarde hebben deze links niet. Bovendien is het belangrijk dat de gelinkte pagina’s over hetzelfde onderwerp gaan. Een autodealer die naar cementfabrikant linkt begeeft zich toch echt in een andere markt en je lezers schieten er niets mee op.

Wil je een linkpagina maken dan zijn dit handige tips.

1) Plaats de link naar de linkpagina alleen in de sitemap als je hem niet al te prominent in beeld wilt brengen. Zo vinden zoekmachines hem wel en bezoekers hem niet. Erg netjes is het niet, maar het kan.

2) Maak wat moois van je linkpagina en zet er alleen écht nuttige links op. Maak er dus een nuttig naslagwerk van, waarin je steengoede en geruilde links afwisselt. Doe je dit goed dan levert dit mogelijk nieuwe backlinks op, van websites die de lijst ook nuttig vinden.

Tip!

Link niet zomaar naar elke website, want Google stelt jou aansprakelijk voor links naar websites die op de zwarte lijst staan. In het slechtste geval kom jij er ook op te staan en ben je helemaal niet meer vindbaar via Google. Kies dus altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Hebben backlinks op startpagina’s zin?

Backlinks op startpagina’s en aanverwanten hebben weinig waarde (helemaal als de beheerder een link terug eist), maar desondanks hebben ze nut. Gerelateerde startpagina’s zeggen zoekmachines iets over het werkveld waarin jij je begeeft en ze leveren je misschien wel bezoekers op. Bovendien zijn ze gratis en heel veel ‘kleine’ linkjes maken ook weer een grote.

Vind je dit interessant? Download dan ook mijn Gratis SEO Handleiding

Lees ook over Linkbuidling

Fotocredit: ~Dezz~ via photopin cc

7 gedachten over “Wat zijn backlinks en heeft backlinks kopen zin?”

  • Niet helemaal waardeloos, maar echt denderend zijn ze ook niet nee. Het liefste krijg je goede spontane links omdat je waardevol bent.

   Beantwoorden
  • Minder waardevol dan externe links. Maar ze tellen wel mee en je attendeert bezoekers en zoekmachines zo op belangrijke pagina’s op je site. Bovendien ontsluit je ze sneller voor crawlers. Ze hebben dus zeker zin.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.