Wat doet Google met nofollow?

By Rutger Steenbergen | Zoekmachine optimalisatie

jul 30

“‘no-follow’, waardoor zoekmachines er helemaal niets meer mee doen”

Dat is – als ik het juist heb – in zoverre waar dat zoekmachines de linkjes wel volgen en je site dus (opnieuw) bezoeken. Bovendien kun je zo natuurlijk bezoekers op je site krijgen, dus ik zou het zeker wel doen.

Ook wat betreft het reageren op fora, die zijn bijna altijd nofollow maar door je site te vermelden levert het wel weer klikjes en mogelijke klanten op. Vooral als je het op fora waar je doelgroep zit doet.

Van andere zoekmachines weet ik het niet zeker, maar Google doet echt helemaal niets met links die een no-follow bevatten. Op http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=nl&answer=96569 zegt Google hier zelf over:


Hoe worden links met het attribuut ‘nofollow’ door Google verwerkt?

We volgen ze in principe niet. Dat betekent dat Google geen PageRank of ankertekst over deze links verzendt. Wanneer u het attribuut nofollow gebruikt, worden de targetlinks verwijderd uit onze overzichtsgrafiek van internet. De targetpagina’s kunnen echter nog steeds worden weergegeven in onze index als andere sites een link hiernaar bevatten zonder nofollow, of als de URL’s naar Google worden verzonden in een sitemap. Andere zoekmachines verwerken nofollow-attributen mogelijk op een iets andere manier.

Het opnemen van je link in fora kan inderdaad prima zorgen voor extra traffic. Om die reden kun je daar gewoon links plaatsen, alleen voor je positie in Google heeft het geen effect.

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.