Meteen naar de inhoud

Waarom content marketing beter is dan plat adverteren

Content marketing verovert de wereld, als we Hubspot mogen geloven. Dat is misschien wat dik aangezet, maar dat deze vorm van marketing de toekomst heeft leidt geen twijfel. Dit is waarom.

Inhoud

Internet zonder content is als een wijnglas zonder wijn

Content-marketing-wijnVergeef me de plastische omschrijving, maar je hebt weinig aan een wijnglas zonder inhoud en op internet is dat niet anders.

Internet bestaat bij de gratie van waardevolle informatie en door de opkomst van social media is dat alleen maar meer geworden. We hebben met zijn allen content nodig om te delen en via content kom je aan leads en klanten.

Dit is precies waar het bij content marketing om draait: klanten werven met waardevolle informatie, die je beschikbaar in de vorm en op het moment dat zij er behoefte aan hebben.

Content Marketing richt zich op de behoeftes van de klant

Mijn schoonmoeder stond laatst met enorm pak folder bij de brievenbus en minstens de helft ging ongezien bij het oud papier. Zonde!

Content marketing concentreert zich op de behoeftes van toekomstige klanten. Dat betekent dat je niet alles voor iedereen maakt, maar heel specifieke content publiceert waar een of meerdere doelgroepen zich in herkennen en waar ze wat mee opschieten. Zo word jij de expert en kloppen ze bij je aan.

Content marketing draait om lange termijn relaties

Content-marketing-tipsJe verkoopt makkelijker aan een bestaande klant, dan dat je een nieuwe werft. Dit principe kun je doorvoeren bij content marketing, door waardevolle content te maken voor doelgroepen die zich in verschillende fases bevinden.

Door mee te denken en mee te groeien met klanten – en hun veranderende wensen en behoeftes – bind je ze voor langere tijd aan ze. Met content kan dat. Met plat adverteren zelden.

Content is makkelijk deelbaar

Scheur jij wel eens een advertentie uit een krant en geef je hem aan een kennis? Of maak je snel een foto met je smartphone? Waarschijnlijk niet, want het is gedoe.

Online audio, video en teksten laten zich delen met een druk op de knop, en mensen doen dat ook. Met waardevolle content vergroot je zo je bereik en je naamsbekendheid.

Omdat uit onderzoek blijkt dat mensen een bedrijfsnaam minstens 7 keer moeten lezen voor ze actie ondernemen is dat laatste heel belangrijk. Laat jezelf dus horen en zien, door middel van content.

Content marketing is verkopen zonder verkopen

Content-marketing-relatiesEen van de voorwaarden van succesvol verkopen is dat mensen niets aangesmeerd willen krijgen. Dat voelt niet goed en dat is wel precies wat veel verkopers doen. Gedreven door targets pushen, pushen en nog eens pushen.

Content marketing gaat uit van waarde toevoegen en door zo waardevol mogelijk te zijn voor toekomstige klanten gunnen mensen je de opdracht. Het is dus eigenlijk verkopen zonder verkopen en dat is een stuk prettiger voor beide partijen.

Content marketing geeft direct resultaat

Plaats je een blog op je website of verstuur je een nieuwsbrief, dan zie je direct of het aanslaat. Of niet aanslaat, dat kan natuurlijk ook.

In beide gevallen zijn de resultaten van content marketing heel direct merkbaar en meetbaar via bij Google Analytics. Zo merk je snel of je op het juiste spoor zit.

Mensen zijn immuun voor reclame

Inbound-marketingMensen zijn tegenwoordig mondiger en beter geïnformeerd dan ooit. Ze iets aansmeren of wijs maken, zoals traditionele reclame decennia deed werkt niet en klanten willen geïnformeerd en serieus genomen worden.

Informeren doe je online met content en hoe beter je dit doet, hoe meer je opvalt en mensen je gaan vertrouwen. Want dat is wat je uiteindelijke wilt: opvallen en vertrouwd worden, want er is al zoveel ruis. Kies jij voor hard schreeuwen of vertel je een overtuigend verhaal?

Conclusie

Traditioneel adverteren werkt nog steeds, maar het is niet de beste manier om nieuwe klanten te werven. Klanten raken immuun voor reclame en als ze mogen kiezen tussen een verkooppraatje of waardevolle content, dan is de keuze snel gemaakt.

Het is geen toeval dat grote webshops steeds vaker content marketeers in dienst hebben. Maar ook als kleine speler kun je eigenlijk niet om content marketing heen. Verzin een goed verhaal, bepaal je boodschap en probeer er zoveel mensen uit je doelgroep mee te bereiken door middel van content.

Fotocredits: x-ray delta one | JonathanCohen | Brandon Christopher Warren | Gerard Stolk (vers l’Avent) via photopin cc

Lees ook over content en inbound marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.