Telt een reactie op een weblog ook als backlink?

Op forums en weblogs en kun je vaak reageren op het artikel. In het reactieveld kun je meestal je naam, e-mail- en website-adres invullen. Je naam bevat dan een link naar je website, en dit lijkt een slimme manier om veel (back)links te verzamelen. Lijkt, want in de meeste gevallen telt Google de links niet mee. Dit heeft alles te maken met het no-follow-principe.

Links op weblog zijn vaak nofollow

Webmasters kunnen uitgaande links automatisch voorzien van een nofollow-attribuut. Ze zeggen zoekmachines daarmee dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de gelinkte pagina, en dat ze deze dus mogen negeren. Google draagt daardoor geen PageRank over naar de gelinkte pagina en doet niets met de ankertekst.

Moet je daarom maar niet meer reageren op forums en weblogs? Absoluut niet, want mensen klikken mogelijk wel op de link en op deze manier zorg je wel voor extra bezoekers. Voor je positie in Google heeft het echter geen effect.

Tip! Dofollow backlinks achterhalen

In de broncode van een webpasgina kun je vaak zien of de uitgaande links do- of nofollow zijn. Het werkt als volgt:

  • Druk op Ctrl + U (bron)
  • Druk op Ctrl + F (zoeken)
  • Zoek op het woord ‘nofollow’

Kom je het woord tegen bij een uitgaande link dan weet je dat Google hem niet volgt. Staat het woord er niet, dan is dit wel het geval. Linken dus!

SEO Zwolle Blog is volledig dofollow

SEO Zwolle do follow blogHet weblog van SEO Zwolle is helemaal dofollow. Dit betekent dat je een geldige baclink en pagerank-waarde ontvangt als je bij je reactie je website opgeeft. Waarom ik dit doe? Omdat het altijd leuk is als lezers van zich laten horen en je altijd van elkaar kunt leren. Heb je inhoudelijke tips, adviezen, ervaringen of op- of aanmerkingen? Laat ze dan achter onder de artikelen en je ontvangt als dank een volwaardige backlink.

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

6 thoughts on “Telt een reactie op een weblog ook als backlink?”

  1. Bedankt goed om te weten. Het lijkt er overigens wel op dat een nofollow link wel helpt voor de regelmaat dat je website geindexeerd wordt. Of vergis ik me hier in?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.