SEO-schrijven: schrijf zo precies mogelijk

Internet draait voor het overgrote deel om tekst. Video’s kunnen zoekmachines nog niet lezen en een website gebouwd in Flash wordt met een beetje pech compleet niet opgenomen in zoekmachines (en onvoorstelbaar maar waar, je  komt ze nog steeds tegen). Wil je hoger komen in Google dan zul je dus goed naar je teksten moeten kijken.

SEO schrijven, schrijven voor zoekmachines

Over SEO schrijven bestaan veel misverstanden. Er wordt vaak gedacht dat als je een tekst volstopt met zoekwoorden en -zinnen hij vanzelf hoog scoort bij de zoekresultaten. Gelukkig zijn Google en consorten anno 2010 een stuk slimmer geworden. Wat is SEO schrijven wel?

 • Zoekwoorden bepalen
 • Zoekwoorden en -zinnen bewust toepassen in teksten, met name in de koppen en tussenkoppen. Zie ook: Scoor hoger in Google met H1 tags
 • Zorgen voor een prikkelende kop en META tag description (de omschrijving die Google laat zien bij de zoekresultaten, en op basis waarvan een bezoeker besluit of hij de website wil bezoeken).

SEO schrijven: schrijf zo exact mogelijk

Over zoekwoorden achterhalen heb ik op dit blog al verschillende artikelen geschreven. je vindt ze op: www.seozwolle.nl/zoekwoorden-vinden

Een SEO schrijf-truc die je zonder veel moeite kunt toepassen is zo exact mogelijk schrijven. Het werkt als volgt.

Vergelijk:

 • “Sluit de adapter aan op uw mobiele telefoon”

Met:

 • “Sluit de meegeleverde Nokia adapter aan op uw Nokia N97 mini.”

Nokia, adapter, N97 mini: het zijn allemaal termen waar u weer op gevonden kunt worden.

SEO schrijven met de 5 w’s en de H

Voeg zoveel mogelijk context aan een tekst toe met de 5 W’s en de H. Ze staan voor: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

Een voorbeeldje aan de hand van een iPad:

 • Wie: Alle geinteresseerden in een iPad
 • Wat: De nieuwe iPad met 9,7-inch touchscreen
 • Waar: Bij Mediamarkten in heel Nederland
 • Wanneer: Per direct leverbaar
 • Waarom: Omdat de iPad beter is dan alle ebook readers bij elkaar.
 • Hoe:  Koop de iPad bij een Mediamarkt in jouw woonplaats of bestel hem in de Mediamarkt webshop.

Strooi je deze antwoorden door je tekst dan halen zoekmachines er een karrenvracht aan gegevens uit, zoals: iPad met 9,7-inch touchscreen, iPad mediamarkt, iPad direct leverbaar, iPad beter dan ebook reader, iPad webshop etc. Dit zijn allemaal woorden die mensen in Google kunnen intikken, dus stuk voor stuk mogelijkheden gevonden te worden.

Tip: De meeste mensen zoeken in Google met 2 a 3 woorden. Schrijf dus bewust zoekzinnen van 2 a 3 woorden, met name in de koppen en tussenkoppen en concentreer je per pagina op een hoofd zoekwoord of -zin. In het geval van dit artikel is dat SEO schrijven.

Lees ook over schrijven voor internet

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.