SEO: het verschil tussen on page en off page optimalisatie

By Rutger Steenbergen | Zoekmachine optimalisatie

aug 02
Website optimalisatie

“Ik ben de beeeeeste,” roept Louis van Gaal regelmatig, en waarom ook niet. Hij maakt het waar. Op jouw website kun je hetzelfde doen, maar Google neemt dit niet voor kennisgeving aan. Voor de zoekmachine is het veel belangrijker dat anderen dit over jou zeggen, en dit doen ze met het plaatsen van een linkje.

On page versus off page optimalisatie

Bij externe links telt de status van de ‘aanbeveler’ sterk mee. Ben je fiscaal adviseur en neemt de belastingdienst een linkje naar je op dan is het bingo. Staat dezelfde link op een schimmige achteraf-site dan is hij veel minder waard. Hoe meer relevante links, hoe belangrijker Google je website vindt en hoe hoger hij verschijnt bij de zoekresultaten. Een keer raden wat er bovenin Google staat als je restaurant Zwolle intikt….inderdaad, De Librije. En daar hoeven ze helemaal niets voor te doen (nou ja, fantastisch koken dan).

Op jouw website kun je schrijven wat je wilt. Wijzigingen aan de tekst en achterliggende techniek heb je zelf in de hand, daarom spreekt men van on-page optimalisatie.

Het aantal externe links – en de kwaliteit ervan – bepaalt hoe populair jouw website is en dit weegt veel zwaarder bij de zoekresultaten. Verwijzingen naar jouw site gebeurt op andere websites, daarom spreekt men van off-page optimalisatie.

Een goed scorende website in Google:

  • Is geoptimaliseerd op woorden waar veel mensen op zoeken (onpage optimalisatie)
  • Is technisch optimaal doorzoekbaar voor zoekmachines (onpage optimalisatie)
  • Heeft veel relevante, externe links en is dus populair. Google beloont dit met een goede plek in de zoekresultaten (offpage optimalisatie).

Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Interessant? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en download direct de Gratis SEO Handleiding

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.