Ga naar de inhoud

Linkbuilding met gastbloggen, zo pak je het aan

    Gastbloggen-link-building-s

    Links naar jouw website zijn essentieel voor een hoge positie in Google. Een slimme en leuke manier om backlinks te verzamelen is gastbloggen. Het werkt als volgt.

    Wil je dat jouw website beter presteert in Google dan kun je niet om backlinks heen. Google ziet links als stemmen en hoe meer meer stemmen de pagina’s op jouw website krijgen, hoe relevanter en interessanter ze zijn.

    Het gevolg: de zoekmachine plaatst ze hoger bij de zoekresultaten. Het zou natuurlijk geweldig zijn als iedereen spontaan naar jouw website linkt, maar dat gebeurt alleen in een ideale wereld. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan naar links, het zogenaamde linkbuilden.

    Linkbuilding kan op tientallen manieren, variërend van het aanvragen van links op startpagina’s tot het versturen van persberichten of het ontwikkelen van infographics, met uiteraard daarin een link naar de website van de maker.

    Een erg interessante manier van linkbuilding is gastbloggen. En wel om de volgende redenen:

    1. Je vist in een andere vijver met lezers
    2. Je profileert jezelf als autoriteit
    3. Het levert direct klicks op naar je site
    4. Je krijgt een waardevolle backlink op een gerelateerde website
    5. Je bouwt een relatie op met de webmaster van de andere website, en wie weet rollen daar leuke klussen uit
    Gastblogs-seo

    Wil je beginnen met gastbloggen, dan is de eerste stap het vinden van geschikte blogs.

    Google kijkt bij het beoordelen van backlinks niet alleen naar het aantal links, maar vooral naar de relatie tussen de verwijzende sites en de waarde van de stemmen.

    Een link op een soortgelijke site met veel autoriteit (pagerank) en weinig uitgaande links is vele malen interessanter dan een link op een startpagina-kloon.

    Het mooie van gastbloggen is dat je zelf bepaalt wie je benadert voor jouw bijdrage en dat je vaak zelf aangeeft hoe jouw link eruit komt te zien. Maar wat zijn nou geschikte blogs?

    1. Websites en -blogs die over precies dezelfde onderwerpen schrijven als jij

    Een link op zo’n blog is zeer relevant en dus altijd interessant. Google snapt steeds beter wat je doet en je maakt je bovendien bekend bij lezers die je misschien niet kennen en die wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

    2. Blogs die indirect over jouw product of dienst schrijven

    Misschien kun je een algemeen artikel schrijven en losjes verwijzen naar jouw ‘oplossing’ voor het probleem. Zo bereik je lezers die je anders laat liggen en die niet uit zichzelf op zoek gaan naar jou.

    Zo vind je interessante blogs

    Gastblog-seo

    Het achterhalen van weblogs waar je kunt gastbloggen is niet moeilijk en je vindt hieronder een lijst met tips. Vind je een interessante partij, dan kun je dit het beste bijhouden in bijvoorbeeld een Excel-sheet. Dit kun je later aanvullen met:

    • de datum waarop je een verzoek deed
    • of het verzoek werd ingewilligd
    • welke stukken je voor het weblog geschreven hebt
    • wat het opleverde *

    * kun je achterhalen met Google Analytics, denk aan nieuwsbriefaanmelders, Twitter-volgers, pageviews, opdrachten, reacties etc. Eventueel kun je dit ook bijhouden in een eenvoudig online adresboekje, Google Docs of Evernote.

    💡 Tip. Webmasters zijn net mensen en hoe beter je aanbod, hoe eerder ze erop ingaan. Lever je meteen bij je verzoek een goed stuk met afbeeldingen aan, dan is de kans groot dat ze toehappen.

    Tot zover de theorie, nu de blog-vind-tips

    1. Zoek in Google in combinatie met de te term gastblog, gast blog (los van elkaar), gast schrijver of gastauteur.

    2. Vind relevante blogs via deze online zoekmachine.

    3. Breid de zoekterm in Google uit met extra parameters, zoals:

    “[zoekwoord] blog”
    intitle:[zoekwoord] blog
    inurl:[zoekwoord] blog
    “reageer” [zoekwoord]
    intitle:tag [zoekwoord]
    [zoekwoord] gast blogger / gast schrijver
    [zoekwoord] plaats artikel
    [keyword] plaats blog
    [keyword] gast blogger (schrijver) gezocht

    💡 Praktijkvoorbeeld. Een opdrachtgever wil gevonden worden op de term automatische deuren.

    Via de Google-opdracht ‘automatische deuren blog’ komt een website over duurzaam bouwen naar voren.

    Nu is het een kleine stap om te vragen of ze geïnteresseerd zijn in een gastblog over energiebesparende automatische deuren. Uiteraard met een link naar de website van de opdrachtgever.

    Tot slot

    Ben je bang dat een bekend weblog jouw bijdrage afwijst of zelfs helemaal reageert? Bouw dan eerst een band op met de samenstellers, door te reageren, ze te volgen op Twitter en LinkedIn en ze vragen te stellen. Zo speel je je in de kijker en verlaag je de drempel. Ze kennen je al een beetje.

    Lees ook over zakelijk bloggen, SEO en linkbuilding

    Fotocredit: Peregrino Will Reign cc

    3 reacties op “Linkbuilding met gastbloggen, zo pak je het aan”

    1. Let op dat er niet te veel wordt ingezet op gastbloggen, want de wereld van zoekmachines is aan het veranderen. Het wordt belangrijker om speldenprikjes als gasblogging te gebruiken en verder eigen site en eigen social media kanalen eerst.
      Je zou kunnen zeggen: Denk aan de bundeling van eigen kracht, dat wordt gewaardeerd door zoekmachines en dien daarnaast speldenprikjes uit om zichtbaarheid te vergroten.

      1. Volledig met je eens Jan-Peter. Gastbloggen werkt sowieso minder dan het vroeger deed. Desalniettemin is het een interessante tactiek om links van waardevolle sites te krijgen. En je vist eens buiten je eigen vijver.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.