Ga naar de inhoud

Een simpele truc om meer links te krijgen

  Wil je scoren in Google dan heb je links nodig. Links scoren is alleen erg lastig en tijdrovend. Daar kun je gelukkig wat aan doen. Met deze simpele truc. 

  Je kunt je site technisch perfect optimaliseren. En geweldige content maken. Maar als concurrenten dat ook doen is dan niet voldoende. Dan heb je links nodig, want die vergroten je autoriteit en populariteit. Links bepalen volgens experts zelfs voor 30% hoe hoog je scoort in Google.

  Het algoritme van Google bestaat uit meer dan 200 factoren. Je kunt ze globaal onderverdelen in 3 categorieën:

  1. Techniek
  2. Content
  3. Links

  Content is ontzettend belangrijk. Maar inhoud komt pas tot zijn recht op een goed functionerende site. En als concurrenten net zo goed zijn heb je links nodig om ze te verslaan. Google ziet dit als stemmen en bij gelijke geschiktheid wint de populairste pagina

  Er zijn talloze manieren waarop je links kunt krijgen naar je site. Denk bijvoorbeeld aan:

  Een strategie die je snel vergeet is interne linkbuilding. Voor Google is een link een link. Ook als hij op je eigen site staat. Hij is weliswaar minder waardevol dan een externe link. Maar alle kleine beetjes helpen. En op links op je eigen site heb je maximale invloed. 

  De waarde van een link wordt bepaald door verschillende factoren. Dit zijn onder andere:

  • De site die naar je verwijst.
  • De pagina waar de link op staat.
  • Het aantal links op de pagina.
  • De overeenkomsten tussen beide sites.
  • De autoriteit van de verwijzende site en pagina.
  • De woorden waarmee iemand verwijst​.

  Deze principes gelden ook op je eigen site. Plaats je op een populaire pagina van je site een link naar een andere pagina, met de juiste woorden? Dan is dit is een waardevolle stem op jezelf. En dat mag van Google.

  Bewust of onbewust plaats je flink wat interne links op je site. De woorden onder de link – de ankertekst – tellen mee voor SEO.

  Ik heb op mijn site een pagina geoptimaliseerd voor de zoekterm SEO-teksten schrijven. Plaats ik op een gerelateerde pagina een link onder de woorden SEO-teksten schrijven, dan snapt Google meteen waar de ontvangende pagina over gaat. Op deze term scoor ik een beetje beter.

  Nou is er een simpele truc om te zien met welke woorden je nu interne links plaatst. En naar welke pagina’s. Download eerst het gratis programma Screaming Frog. De truc werkt als volgt. 

  Interne links plaatsen met Screaming Frog.
  1. Geef de url van je site op in Screaming Frog.
  2. Klik op Start.
  3. Selecteer de url van een belangrijke pagina.
  4. Klik op inlinks.
  5. Scroll naar Anchor Text.

  Je ziet nu interne links naar deze pagina. En de woorden waar de linksonder staan. Zijn ze beschrijvend? En bevatten ze de zoekterm waar je de ontvangende pagina op wilt laten scoren?

  Deze truc werkt het beste als je bewust pagina’s optimaliseert voor zoektermen. In dat geval kun je de zoekterm bewust verwerken in de link. Bijvoorbeeld: SEO-schrijven is belangrijk om hoger te komen in Google.

  Doe dit niet uitsluitend onder de exacte zoekterm. Dat is onnatuurlijk in de ogen van zoekmachines. Het liefst verzin je een paar langere variaties, met steeds de zoekterm erin. Zoals: Checklist SEO-schrijven of lees meer over SEO-schrijven.

  Houd de links onder de exacte woorden onder de 50%, dan zit je goed. En wissel de varianten af. Dan blijft het linkprofiel natuurlijk in de ogen van Google. En maak je geen slapende honden wakker.

  💡 Bonus tip. Met Screaming Frog kun je ook eenvoudig zien of je pagina 404-fouten heeft.

  1. Klik op het tabblad Response Codes.
  2. Filter op Client Error (4xx).
  3. Je ziet nu de url’s van – eventuele – niet gevonden pagina’s.
  4. Klik je op Inlinks dan zie je waar je naar deze pagina’s verwijst. En met welke woorden.
  5. Corrigeer de foutieve links of verwijder ze.

  ​Bekijk ook deze instructievideo over Screaming Frog

  Wil je hoger scoren in Google dan heb je links nodig naar je site. Interne links tellen ook mee en je scoort ze het snelste. Pas daarom deze simpele truc toe en houd je ankerteksten kritisch tegen het licht. Wedden dat ze beter kunnen?

  Laat je niets wijs maken en doe SEO zelf. Kom naar mijn SEO-training in Zwolle.

  4 reacties op “Een simpele truc om meer links te krijgen”

  1. Goed artikel, bedankt voor de screaming frog tip! Ga ik zeker mee aan de slag. Het duidelijk dat als kleine ondernemer dat goed ranken moeilijk is. Mijn website zit vergeleken met de concurrentie die hoger scoren beter in elkaar. Ga nu dus werken aan de interne links.
   Dank Rob
   Paihia Nieuw Zeeland

   1. Goed om te horen. Ranken heeft ook sterk met zoekwoordenonderzoek te maken. Op welke woorden wil je scoren? Soms heb je combinaties waar weinig mensen mee zoeken, die het wel heel goed doen qua conversie. En waar je relatief eenvoudig op scoort. Succes in elk geval down under.

  2. Handige tips Rutger! Links vanaf andere websites krijgen is een tijdrovende en lastige klus. Werken aan je interne links is heel wat makkelijker en je verbetert ook gelijk de interne navigatie naar je belangrijke pagina’s.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.