Laat je niet bang maken door de HTTPS-hetze

Door Rutger Steenbergen | Zoekmachine optimalisatie

jan 26
SEO en SSL EN https

"Al langer ‘straft’ zoekmachine Google alle websites zonder SSL-protocol," schrijft MKB Servicedesk in een persbericht. Klopt deze bewering of maken ze ondernemers onnodig bang?

More...

Volgens MKB Servicedesk zijn bij 9 op 10 bedrijfswebsites de gegevens van bezoekers onveilig. Dat concludeert de belangenclub na een gecombineerd onderzoek met het SIDN, de beheerder van .nl-domeinen.

Wat is het geval? Van de bijna 429.000 bedrijfswebsites die privacy-gevoelige data verwerken, beschikt 85,6% niet over SSL-encryptie. Persoonlijke gegevens die gebruikers via de site versturen kunnen daardoor onderschept worden door kwaadwillenden. Dit leidt volgens MKBServicedesk tot 3 grote problemen:

  1. Je voldoet niet aan de eisen volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens
  2. Bezoekers vertrouwen je site niet en verlaten hem
  3. Je loopt omzet mis, omdat je Google je als straf lager plaatst bij de zoekresultaten

Met de eerste 2 conclusies ben ik het eens. Als je privacy-gevoelige informatie verwerkt op je website of webshop moet je dat veilig doen. De derde conclusie jaagt ondernemers echter onnodig schrik aan.

HTTPS en SSL-encryptie, hoe zit het dan wel?

De meeste websites maken gebruiken van het http-protocol. Dit is ietsje sneller dan https, maar heeft een groot nadeel: je kunt het 'afluisteren'. Daardoor kunnen hackers wachtwoorden achterhalen, of wildvreemden zien welke woorden jij intikt in een zoekmachine. Om deze reden is Google daarom al lang geleden overgestapt op http secure, ofwel https.

De Amerikaanse zoekmachine-reus wil dat op termijn alle websites gebruik maken van het https-protocol. Om dit streven kracht​ bij te zetten hebben ze een beveiligde verbinding tot een rankingfactor gemaakt. Websites met https worden ietsje beter beoordeeld. Daardoor verschijnen ze wellicht wat hoger bij de zoekresultaten dan 'minder professionele websites' zonder https. 

Waarom de bewering van MKB Servicedesk over https niet​ klopt

De ​bewering van MKB Servicedesk dat Google websites die geen https gebruiken afstraft is onjuist. Wellicht dat ze dat op termijn gaan doen, maar dan word je daar als webmaster van op de hoogte gesteld via Google Search Console.

Websites die https wél gebruiken zijn in de ogen van Google betrouwbaarder. Aangezien een beveiligde bevinding meetelt in Google's algoritme levert dit een klein voordeel op. Maar let wel: dit is slechts een van de ruim 200 factoren en dan nog een hele kleine! 

Moz over https

Moz is wereldwijd het grootste platform voor SEO-professionals. Dit zeggen zij over https.

Moet ik mijn website nou wel of niet omzetten naar https?

​Betrouwbaarheid zit hem in details. Maakt je website of webshop nu geen gebruik van https en verwerk je privacy-gevoelige informatie? Dan zou ik dat meteen (laten) installeren. Overstappen kan al voor een paar tientjes en bij sommige providers (waaronder mijn hostingpartner Siteground) is het zelfs gratis. 

​Laat je bij de overstap naar https echter niet bang maken door MKB Servicedesk. Google straft websites zonder beveiligde verbinding niet af en plaatst je evenmin lager bij de zoekresultaten. Met een SEO-geoptimaliseerde website vergroot je daarentegen wel de kans dat je hoger scoort. Je krijgt kortom geen straf, maar wordt beloond. Dat klinkt toch een stuk aangenamer.

P.S. Dank je wel Nathan Veenstra van Letterzaken voor de inspiratie voor deze post. 

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.