Ga naar de inhoud

Help, Google indexeert mijn backlinks niet

  Google indexeert backlinks niet

  Backlinks zijn ontzettend belangrijk voor je website, want ze bepalen hoe populair je bent en hoe hoog je scoort bij de zoekresultaten. Helaas indexeert Google niet alle links. Hoe dat kan lees je in dit artikel.

  backlinks-indexeren

  In Google kun je via het commando link:websitenaam.nl backlinks naar jouw website achterhalen. Toch zie je heel veel links – waarvan je zeker weet dat ze er zijn – niet. Nou laat Google sowieso niet alle links zien, maar het is ook mogelijk dat de zoekmachine ze niet vond. Hoe dit kan? Er zijn grofweg zijn drie redenen te geven.

  1) De link is verstopt

  De eerste reden is dat de link te diep verstopt zit in de site. Bij een grote site moet een zoekmachine diep graven om de informatie aan te boren. Op een gegeven moment houdt hij het voor gezien en wordt jouw link mogelijk niet gevonden.

  Hoe sneller een bezoeker of zoekmachine zijn informatie vindt, hoe beter het is. Een algemene vuistregel luidt dat je belangrijke links binnen twee kliks van de Home-pagina moet kunnen bereiken.

  Wordt je site groter, dan kun je ervoor kiezen meer categorieën aan te maken. Een artikel staat dan bijvoorbeeld niet meer op overzichtspagina 10, maar op de voorpagina van zijn eigen categorie, die je via het menu linkt.

  2) Links met lage waarde

  Een tweede, veelvoorkomend probleem is dat de links staan op websites met weinig of geen autoriteit. Als je wilt dat zoekmachines jouw links ontdekken, dan staan ze bij voorkeur op populaire sites met een hoge autoriteit en een hoge pagerank. Zoekmachines bezoeken deze sites zeer regelmatig, en pikt de links zo veel sneller op.

  3) Google is net een mens

  Stel je ten derde eens twee verschillende pagina’s voor:

  • Eentje met drie aanklikbare links met goede ankerteksten
  • De tweede op een pagina met 250 links op, waarvan die van jou ergens in de voettekst staat.

  Als jij mag klikken, welke kies je dan uit? Precies, de logische link op de eerste pagina met de duidelijke omschrijving. Zoekmachines denken net zo, dus hou dit in het achterhoofd als je je bezig houdt met linkbuilden. Het gaat niet om de kwantiteit, het gaat om de kwaliteit.

  Tip! Achterhaal je links met Open Site Explorer

  Open Site Explorer van het Amerikaanse bedrijf Moz is een zoekmachine voor links.  Geef de url op van een website en je ziet alle links naar de site of een specifieke pagina. De resultaten kun je vervolgens filteren op de waarde van de links, of deze do-follow of no-follow is en nog veel meer. Je mag Open Site Explorer 3 keer per dag gratis gebruiken.


  Lees ook over zoekmachine optimalisatie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.