Google Webmaster Tools: zo ziet Google jouw site

Google Webmaster Tools biedt verschillende statistische gegevens over jouw website en de wijze waarop Google hem bekijkt. De dienst is helemaal gratis en je opent een account op Google.com/webmasters/tools.

Zodra je account actief is kun je je site toevoegen en verifiëren door het plaatsen van een stukje code in de HTML-sectie van je website. Het klinkt ingewikkelder dan het is en Google geeft stap voor stap uitleg. Gebruik je een template voor bijvoorbeeld WordPress of Joomla dan kun je de code in de template stoppen. Enig nadeel is dat  deze code niet meer werkt als je een nieuwe template kiest, daar moet je dus even aan denken.

Google Webmaster Tools en je preferred domain

Klik na verificatie eerst op “Siteconfiguratie” en vervolgens op “Instellingen”. Hier kun je een ‘voorkeursdomein’ instellen en dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat Google slechts een versie van jouw site (degene met of zonder www.) indexeert.

Doe je dit niet dan kan de zoekmachine jouw site als twee sites zien, en dat levert mogelijk problemen op voor de vindbaarheid. Er is geen beste keuze, het is maar wat je voorkeur heeft.

Let op! Wijzig je je voorkeur op een later tijdstip, dan moet je de site mogelijk opnieuw verifiëren. Je leest er hier meer over.

Bij een net aangemelde site heeft Google nog niet veel gegevens, dus je kunt het daarbij laten. Log na een paar weken opnieuw in en je kunt aan de slag met de andere functies.

Crawlfouten en robots.txt

Een belangrijk onderdeel is “Crawlfouten”, dat je vindt onder de “Diagnose” link. Je ziet hier of Google problemen ondervond bij het ‘crawlen’ van je site. Als dit zo is kun je ze proberen op te lossen, zodat je site zo doorzoekbaar mogelijk is en de zoekmachine zich niet stuk bijt op doodlopende pagina’s.

Niet alle fouten zijn even ernstig. De melding “Niet gevonden” is vaak het gevolg van een verkeerd linkende website. Klik in dat geval op de bijbehorende link onder het kopje ‘Gekoppeld vanaf’.

Soms zie je ook fouten als gevolg van beperkingen in de “robots.txt”.  Met dit bestand kun je bepaalde gedeeltes van je site afschermen voor zoekmachines (zoals het administrator gedeelte) en dit heb je misschien wel heel bewust gedaan.

Kijk extra goed naar de “Time-out” en “Onbereikbaar” fouten,  omdat deze aangeven dat de Google-bot jouw pagina’s niet vond. Heb je te veel en te vaak van dit soort fouten dan wordt jouw complete site minder aantrekkelijk voor Google, en dat merk je mogelijk in de zoekresultaten.

Crawlstatistieken en HTML-suggesties

Na het verkennen van de “Crawlfouten” kun je eens kijken bij “Crawlstatistieken” en “HTML-suggesties”, eveneens onder het tabje “Diagnose”.

“Crawlstatistieken” laat zien hoe vaak de Google bot een bezoek brengt aan jouw site. De grafiek moet stabiel zijn, zo niet groeien. Als je een neerwaartse lijn ziet is er iets mis en moet je misschien vaker nieuwe artikelen op de site zetten, om hem relevant en interessant te houden voor Google en je bezoekers. Vergeet niet dat hoe vaker de Google-bot jouw site bezoekt, hoe meer autoriteit je krijgt.

De “HTML-suggesties” meldt problemen met de metatags. Een veel voorkomend probleem is een groot aantal dubbele titel tags. De pagina’s zijn dan voor Google nagenoeg hetzelfde en hij indexeert er dan maar een. Zie je hier fouten, kijk dan nog eens goed naar je site en los ze op.

Hou je site in de gaten met de Webmaster Tools

Tot zover een korte uitleg over de Google Webmaster Tools. Er zijn nog andere interessante mogelijkheden, maar deze hebben direct invloed op de prestatie van je site in Google, dus het is verstandig er regelmatig een blik op te werpen.


Lees ook over zoekmachine optimalisatie

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.