Meteen naar de inhoud

Waarom je nooit duizenden euro’s moet betalen voor een website

“Waarom levert mijn website geen klanten op? Ik heb er duizenden euro’s voor betaald!” Kom dit je bekend voor, lees dan waarom peperdure websites zelden nodig zijn.

Ik krijg nog wel eens klanten die veel, heel veel geld betaalden voor hun website. Vaak zijn ze in zee gegaan met een chique bureau dat – meestal – goed werk leverde, maar het is vaak te ambitieus. Want waar heb je een website voor nodig?

  • Op een website breng je producten en diensten onder de aandacht
  • Een goede site bevat teksten en afbeeldingen die klanten aanspreken
  • Een effectieve website verleidt bezoekers tot actie
  • De website moet zoekmachinevriendelijk zijn
  • En hij moet professioneel ogen

Inhoud en promotie is belangrijker dan vorm

Nou is het uiterlijk van een website belangrijk, maar de inhoud nog veel belangrijker en daar laten veel mensen kansen liggen, want:

  • Een prachtig ogende en unieke website zonder goed verhaal doet niets
  • Een onlogisch ingedeelde website stoot klanten af
  • Zonder interessante – en regelmatig bijgewerkte – content trekt een site weinig bezoekers
  • Een beetje plastisch, maar vooruit: Een website zonder SEO is als adverteren in een woestijn.

Is een dure website dan altijd overbodig?

Absoluut niet en maatwerk kost geld, maar heel veel mensen hebben helemaal geen maatwerk nodig. Met een open source CMS, een premium template en de hulp van een webdesigner voor updates en back-ups staat het fundament. De duizenden euro’s die ze daarmee besparen kunnen ze beter steken in vindbaarheid en tijdloze content, waarmee ze over een langere periode klanten aantrekken.

Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Doe het daarom verstandig en betaal niet zomaar een fortuin voor een prestigieuze website. Helemaal niet als er daarna geen tijd en geld meer is voor promotie.

Stelling: dure websites zijn onzin. Ben je het hiermee eens of oneens? Reageer dan! 

18 reacties op “Waarom je nooit duizenden euro’s moet betalen voor een website”

  1. De vraag is … WAT IS DE DEFINITIE VAN DUUR?
    En nee … wij zijn in ieder geval geen “chique bureau”! No way!

    Wij zijn http://www.noconceptnoglory.com/

    Dit is in ieder geval niet duurrrrr! 😉

    WEBSITE: Ons pakket bestaat uit:
    ontwerp, html, bouw, cms
    hosting .com/.nl domein
    instructie cms
    responsive voor alle schermen

    Wij ontwikkelen jouw website mèt content management systeem [CMS]. De website-ontwikkeling bevat het ontwerp, de bouw, het CMS, een blog, contentpagina’s en responsformulier. Wij integreren sociale media kanalen als Facebook, Twitter, Pinterest en LinkedIN. Je website wordt met jouw content gevuld en volledig responsive opgeleverd; geschikt voor ALLE beeldschermen, van desktop, via tablet naar smartphone. NoWebNoTraffic!

    Jouw website wordt door ons compleet, SEO-geschikt opgeleverd. Onze sites zijn responsive; daarmee compatible met alle beeldschermen. Hosting domeinnaam, serverruimte en mail; eerste jaar inclusief, volgende jaren € 99.

    1. @Arjan,
      Prijs is natuurlijk altijd relatief, maar ik kreeg onlangs een site onder ogen van 80.000 euro en dat zag je er niet aan af.

      Ik ken ook een partij die een 30-pagina’s tellend concurrentie-onderzoek schreef….terwijl er in heel Europa 5 concurrenten waren.

      Uiteindelijk zijn content én vorm belangrijk, maar ik zie het regelmatig dat mensen of een te ambitieuze en dure website hebben of juist een heel slechte. Dat is in beide gevallen een slecht startpunt, want in mijn optiek begint het pas na oplevering van de site.

  2. Hallo Rutger,
    Goed verhaal! Hoewel het natuurlijk een promotiepraatje is, heeft Arjan wel een punt. Wat is duur? Dat 80.000 euro voor een redelijke eenvoudige site te veel is is duidelijk. Maar wat vind JIJ dan wel een goede prijs voor een website? Ik merk dat er veel onduidelijkheid bestaat over prijzen. Ervaren communicatie adviseurs jassen zonder problemen tienduizend euro over de balk, startende ZZP’ers schrikken van duizend euro voor een site met allerlei aanpassingen op maat.

    Waarschijnlijk blijf je bewust redelijk vaag in wat dan wel een goede prijs is voor “een open source CMS, een premium template en de hulp van een webdesigner voor updates en back-ups” maar ik ben benieuwd wat jouw advies aan de lezers van je stuk is.

    1. @Johan,

      Mijn advies is: zet eerst op een rij wat je nodig hebt en kijk dan naar de middelen. Voor een eenvoudige WP of Joomla-site kom je vanaf 1000 euro al een heel eind, maar dit hangt ook af van eventuele extra componenten en aanpassingen. Het uurloon maakt het duur.

      Ik ben overigens niet bewust vaag en maak alleen websites voor mezelf, ik heb in deze dus niets te verkopen. Nou ja, een beetje dan 🙂

  3. Rutger,
    Je stelling snap ik wel, maar is denk ik een beetje kort door de bocht. Ligt natuurlijk wel heel erg aan wat je wilt en wat je doelen zijn. Voor een grote(re) organisatie is het vaak wel van belang dat de site uniek is in look ’n feel en vaak ook nog gekoppeld aan interne systemen.
    voor een ZZP’er kan een wordpress blog wel werken. Zoek een leuke template erbij en klaar, maar kijk even naar je eigen website, hoeveel uur design denk je dat de template heeft gekost? Vaak zitten de kosten inderdaad in uren. En open source is (zeker voor grote(re) bedrijven) vaak nog een drempel waar niet zo maar overheen gestapt wordt.

    Wat ik absoluut met je eens ben, zoals ook eerdere reacties, met de bouw ben je er nog niet, het begint pas na oplevering. Goede SEO, goed verhaal, stukje personalisatie, bijhouden email lijsten, etc. etc.

    Dure websites onzin: Nee, dure websites zijn net zo nodig als de goedkope websites!

  4. Hoi Rutger,

    Goed verhaal. Ik mis één wezenlijk onderdeel in je betoog. Voor een heldere identiteit is een consequente positionering belangrijk. Standaard templates zijn vaak niet geschikt om een website te laten ontwerpen die 100% aansluit bij de gekozen huisstijl.

    Groet,
    Andre

    1. @Andre,

      Dat is wel een punt ja. Ik werk alleen veel met kleine ondernemingen en voor hen is wat kleurtjes aanpassen in de CSS en het toevoegen van een logo vaak al voldoende.

  5. Waarom zou een professionele cms website duur hoeven te zijn? Wij bouwen al enkele jaren professionele websites aan de laagste prijs zonder in te leveren op de kwaliteit. Onze websites hebben steeds een uniek design,zijn snel, overzichtelijk en geoptimaliseerd voor Google. En juist dat laatste is het belangrijkste, wat ben je immers met een website die je duizenden euro’s gekost heeft en bijna niet vindbaar is in Google! http://www.jcrea.be

  6. Een responsive WordPress template en een goede header kost vrijwel niets. Een webdesigner kan nog een paar mooie accenten toevoegen voor weinig geld. Maar de kosten (tijd en geld) gaan zitten in de content. Een website die aanspreekt en converteert vereist een professionele copywriter met marketing kennis. Als ondernemers en experts gaan schrijven over hun vak, wordt de website vaak een ode aan hun vak, vol met features en “technische” zaken. Maar een bezoeker wil een oplossing voor zijn/haar probleem, wil voordelen zien van de geboden oplossing en graag bewijs dat de voordelen geleverd kunnen worden. Ik stel mijn klanten vaak de volgende vraag: wil je een goedkope website met 1% conversie of een duurdere site met 5% . Ik heb daarvoor uiteraard uitgelegd wat conversie is. Voor sommige van mijn klanten is die factor 5 een verschil tussen faillissement of mooie winstgevendheid.
    Leuke discussie !
    Joost van der Laan
    http://marketing4professionals.nl

  7. Als redacteur en dus taalkundige mierenneuker wil ik allereerst bezwaar maken tegen de term ´duur´. ´Duur´ betekent eigenlijk dat iets zijn geld niet waard is, dat het geen goede kosten/baten verhouding heeft. Je bedoelt eigenlijk ´veel geld´. Iets dat (voor een starter op dit gebied) ´veel geld´ kost en dan bedoelen we in deze context ´een paar duizend euro´ of meer, hoef toch ´niet duur´ te zijn als het zijn geld waard is. Denk aan de slogan ´penny wise, pound foolish´. Het is net zoals met zoveel dingen: zet eerst op papier wat je site moet kunnen (= functioneel ontwerp). En zoek daar dan een bijpassend aanbod bij. De een blijkt dan voor E500 klaar te kunnen zijn, de ander voor E5.000 of meer. Los van de techniek / bouw, ben je natuurlijk nog nergens zonder goede content (inderdaad na de bouw begint het pas, nl. het vullen van je database en site met goede content), goede usability en goede SEO. Dat is en/en.

  8. Praktijkvoorbeeldje:
    Een (internationaal) bedrijf waarvoor ik werkte had op een bepaald moment 3 ton (!) besteed aan haar website. Heeft een jaar of 2 geduurd, maar toen was de definitieve vorm eindelijk klaar.

    Waar zaten die kosten dan in?
    Natuurlijk in het ontwerp en de bouw. Ook een handje vol externe adviseurs stuurden een factuur.
    Daarnaast in het vertalen van de teksten naar het Frans, Duits en Engels. Overigens later weer gecorrigeerd en gedeeltelijk herschreven door ‘native speakers’ uit de eigen personeelspool.
    En niet te vergeten het interne testteam dat maanden bezig was de fouten in het concept te spotten en te rapporteren.

    Maar… de originele Nederlandse teksten waren geschreven door een handje vol interne medewerkers. Gevolg: talloze stijlen, een flinke bak taal- en stijlfouten en behoorlijk statisch en onleesbaar.
    Oh ja, SEO was nergens te bekennen omdat je pas ná inloggen de inhoud kon lezen. Google kwam daar dus ook niet doorheen.

    Resultaat van deze investering van 3 ton (en enorm veel tijd): geen merkbare verhoging van de conversie.

    Tja, wat is dan duur?
    Het bedrijf was apetrots op de nieuwe site, want de complimenten bleven maar komen. Alleen de omzetstijging… Die bleef uit.

    De directie vond het een geslaagd project. Is 3 ton dan te duur?
    Vanuit het bedrijf gedacht niet. Vanuit de nuchtere marketingprofessional natuurlijk wel.
    De prioriteit lag hier duidelijk verkeerd, maar dat heeft uiteindelijk de pret niet gedrukt.

    Overigens heb ik begrepen dat dit bedrijf inmiddels weer bezig is een nieuwe website te laten bouwen (en nee, ik vertel niet waar ambitieuze tekstschrijvers zich kunnen melden…).

  9. Rutger je hebt het over Joomla. Dit is denk ik nog te lastig voor velen, net als Drupal. Ik ben een WordPress fan, maak dan ook gebruik van dit goede en relatief simpele cms. Met de juiste plugins en premium templates kan je elke site redelijk tot zeer goed laten aansluiten op de huisstijl. Ik heb nu een template gevonden waar ik echt heel veel verschillende sites mee kan maken. Uiteraard responsive 🙂

    Ik biedt alles modulair aan. Wil je meer, betaal je meer. Heb je iets niet nodig, betaal je het niet. Vaste pakketten met vaste prijzen, helder zat lijkt me.

    En ja, het begint pas daarna, met de juiste content, regelmatig nieuwe content (blog) en goede titels etc.

    groet,

    Vince

  10. Ik lees hier eigenlijk allerlei goede argumenten en discussiepunten, maar waar aan voorbij wordt gegaan is het feit dat nog steeds de grootste schare zzp, mkb en mkb+ niet goed weet wat internet is en kan. Uit eigen praktijk ervaring weet ik dat de meeste beginnende zzp’ers 500 – 1000 euro veel geld vinden en dan ook verwachten dat voor dat geld ook de SEO is afgedekt. Bij de mkb wordt een prijs tot 3000 euro met goede argumentatie als redelijk gezien. Bij de mkb+ ligt het net aan de klant en branche maar kun je nog offertes achterlaten tot 10k, bij een enkeling hoger, afhankelijk van hun omzet.
    Er zijn naruurlijk altijd uitzonderingen.
    Wel is het zo dat het meerendeel van deze groep, zoals genoemd, nog geen goede internetkennis heeft en dan ook nog denkt als 10 jr geleden… heb je een website dan komt de omzet vanzelf. Helaas zijn er nog steeds veel cowboys die hier misbruik van maken.

    Vanuit onze beroepsdeformatie kijken we eigenlijk al te veel met oogkleppen op en gaan we er vanuit dat de meeste klanten al wel in de huidige online marketing trend leven. Vele van genoemde bedrijfsvormen gaan ook op hun achterste poten staan als na oplevering blijkt dat dat pas het begin is, ook al heb je dat 1000x duidelijk gemaakt en werd er steeds ja en amen gezegd.

    Wat hier ook bij meespeelt en wat ik nog niet heb gelezen is dat de technische SEO waarde minder wordt naarmate een bepaald (wordpress of joomla) theme vaker wordt gebruikt. Hoe vaker een theme technisch wordt gebruikt hoe minder uniek de technische basis van je site is. Ja, met goede content kun je weer veel winnen, maar niet iedereen met hetzelfde theme heeft goede unieke content.

    Voordat ik nu verzand in een eindeloos verhaal, aangezien dit een interessant onderwerp is, komt het er in de basis op neer:
    – duur of veel geld is voor ieder een ander begrip, de basis ligt in het feit of betreffende “klant” al enige juiste online kennis heeft, weet dat hij of zij geen garanties krijgt en dat het de start van een proces is.

    Een klant zonder enige kennis zal al snel iedere euro te veel vinden. Als daarna ook nog SEO nodig is ben je gelijk te duur in zijn ogen en sta je 0-2 achter.

    1. Goede aanvullingen Emile, en duur is inderdaad relatief. Mijn punt is vooral dat je goed na moet denken over wat je nodig hebt en welke rol je website vervult, nu en in de toekomst. Kijk daarna pas naar de middelen.

  11. Als wij (magento24.nl) een aanvraag krijgen voor een webshop dan is voor de ene klant (bijvoorbeeld) € 3000,00 een godsvermogen en voor de andere klant ben je geen serieuze partij omdat je te goedkoop bent. Alles wat daar tussen zit begrijpt meestal dat het een eerlijke inschatting is van de prijs vs de te verwachten inspanning.

  12. Hoi Rutger,

    Er is natuurlijk een wereld van verschil tussen een website die door ‘het neefje’ wordt gemaakt voor 500 euro en een site die 80.000 euro heeft moeten kosten.

    Ik zou een ZZP’er ook niet een site van 80.000 euro aanraden. Maar om nou te zeggen dat die geen duizenden euro’s moet betalen… daarmee zit je wat mij betreft wel aan het randje van wat je ZZP’ers wél zou moeten aanraden. Juist omdat die liever geen 13 in een dozijn website wil hebben én goed gevonden wil worden. Ik weet ook dat bij vergelijkbare vindbaarheid de klant toch kiest voor de aanbieder met het ontwerp dat het meest professioneel oogt.

    Vergeet ook de beveiliging en het onderhoud niet. Gratis templates kunnen spam bevatten, het neefje heeft vaak geen verstand van SEO (of marketing) en ook niet van het beveiligen van je waardevolle content. Kies dus ook voor een webbouwer die dat goed voor je regelt.

    Ik zou ondernemers juist aanraden om te investeren in hun uitstraling/presentatie en hun vindbaarheid.

    Terug naar de feitelijke kosten:

    Als webbouwer bouw je doorgaans meer dan 2 dagen aan een site en dat is een understatement: de klant heeft vaak nog geen idee van een ontwerp. Na twee dagen tik je met een uurtarief van 60 tot 80 euro al gauw de 1.000 euro aan. Naast het ‘bouwen’ heb je dan het contact met de klant, over zijn aanbod, wat vooral de aandacht moet krijgen en rondes van wijzigingen. En laten we ook het zoekwoordenonderzoek niet vergeten en het weer verder (responsive) aanpassen voor tablets en smartphones. De meeste websites lever ik daarom rond de 1.895 euro. Bij wat meer maatwerk kom je dus al snel iets boven die ‘duizenden euro’s’.

    Zie ook: http://www.piripirimarcom.nl/waarom-kost-een-wordpress-website-toch-geld

    Dus ik ben het met je eens: betaal geen 80.000 euro als ZZP’er. Maar om voor een dubbeltje niet op de eerste rang te komen, is ook zonde van dat dubbeltje (of die betaalde 500 euro)!

  13. Dank voor je uitgebreide reactie Marian en we zijn het op hoofdlijnen met elkaar eens. Ik raad iedereen af te bezuinigen op hosting, back-ups en onderhoud. Trek daar geld voor uit, want word je ooit gehackt dan kost het meer.

    Een uniek design vind ik zelf minder belangrijk, want hoe uniek is het? Heel veel sites lijken op elkaar en wat sleutelen aan de CSS en het veranderen van het logo is voor veel mensen al toereikend.

    Het ligt ook een beetje aan het soort klanten dat je hebt. Tegen gedegen zoekwoordenonderzoek zeg ik meteen ja, maar mijn klanten (veel ZP’ers) vinden het te duur. En dan heb ik SEO-schrijven en linkbuilden nog niet genoemd. Mijn advies is dan vaak een CMS op de groei.

  14. Ik maak geregeld websites voor mensen. Soms gratis, soms tegen betaling. Zelden tegen grote bedragen, want het is vooral omdat ik het leuk vind.
    Laten we allemaal eens eerlijk zijn; het maken van een eenvoudige site inclusief template en zeg 5 pagina’s is met Joomla in max 5 uurtjes gepiept.
    Om er dan € 1.000 of meer voor te vragen is niets minder dan schandalig. Mensen die dat doen moeten zich schamen.
    Moet je als designer zelf de content gaan verzinnen of een winkel vullen met 500 artikelen wordt het natuurlijk anders. Maar het zou veel mensen sieren als de prijs die gevraagd word in verhouding is met het werk.

    Soms wil een klant een volledig afwijkende template van Virtuemart, een uitgebreide community site of een heel boekingssysteem. Dan is het tijd om aan te geven dat dat een dagje extra (en dus € 1.000) werk is.

    En ja, als je 100 keer met een klant moet overleggen en hij er geen idee van heeft wat hij wil, dan kan het anders zijn. Maar als je er in 2 gesprekken van een uur niet achter kunt komen wat je klant wil, mag je je afvragen of je het goede vak gekozen hebt.

    Overigens, nee, het is niet mijn vak. Ik doe dit in de avonduren, omdat ik het leuker vind dan een kruiswoordpuzzel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.