Meteen naar de inhoud

Content marketing: geloof wél in de hype

Content marketing kan maar zo de nieuwe hype worden, maar is dat terecht? JA! Lees waarom jij je ook druk moet maken om waardevolle content.

Inhoud

Content Marketing is het nieuwe adverteren

Content-marketing-adviesHet nieuwe adverteren, zo mag je content marketing wel noemen. Vroeger was adverteren eenvoudig. Je kocht voor veel geld reclamezendtijd op radio of tv, of plaatste een advertentie in een krant of magazine. Als je het goed deed leverde het meer op dan het kostte en kon je opnieuw beginnen.

Tegenwoordig lezen steeds minder mensen kranten en magazines, en kijken ze tv waar en wanneer ze willen. Bovendien neemt de invloed van adverteerders af. Ontvangers worden immuun voor reclame.

Content marketing is veel sympathieker en effectiever om klanten aan je te binden. Via waardevolle informatie of bloggen breng je mensen met je in contact en gaan ze je vertrouwen. De stap naar een bestelling of een opdracht is dan nog maar een kleine.

Een bijkomend voordeel van content is dat de dialoog centraal staat en je echt het gesprek aan gaat. Of, zoals een Amerikaanse marketeer het ooit treffend verwoordde: “Traditionele marketing praat tegen mensen. Content marketing praat mét mensen.”

Wil je weten waarom content marketing fantastisch is? Dan geef ik je 8 goede redenen

Content-marketing-advies-21. Met content marketing deel je je expertise

Met wie ga je liever in zee, een bewezen vakman of een onbekende? Iedereen zal kiezen voor het eerste en door het delen van je kennis via artikelen, blogs, webinars, whitepapers en misschien zelfs een podcast word jij die vakman. Mensen vinden het leuk wat je doet, leren je kennen en gaan je vertrouwen. En nou mag jij een keer raden wie ze bellen als ze hulp nodig hebben.

2. Content versterkt je autoriteit

Kennis delen is een geweldige manier om nieuwe klanten aan te trekken. Via het verspreiden van waardevolle content versterk je bovendien je autoriteit. Je bent niet alleen de vakman, maar wordt zelfs expert. Dit principe leidde er in 2013 toe dat ik het boek Schrijven voor SEO voor Frankwatching mocht schrijven. En daar pluk ik nog steeds de vruchten van.

Content-marketing-seo3. Content marketing is goed voor SEO

Regelmatig nieuwe content op je website zetten is goed voor de vindbaarheid van je website. Er gebeurt wat op de site en Google stuurt gebruikers graag naar je door.

Maak je nieuwe content met zoekmachine optimalisatie (SEO) in het achterhoofd dan versterk je dit nog eens. Zoeken mensen op voor jou relevante zoektermen en sta je daarbij in de top 10, dan levert dat gratis bezoekers op.

4. Je komt in contact met potentiële klanten

In de offline wereld kun je veel tijd steken in het werven van klanten, bijvoorbeeld door het bezoeken van netwerk bijeenkomsten. Het nadeel hiervan is dat mensen misschien helemaal niet geïnteresseerd zijn in jouw aanbod.

Publiceer je veel waardevolle content op je website, dan komen potentiële klanten juist naar jou toe. Je hoeft er niets voor te doen en ze zoeken vaak ook nog eens een ‘oplossing’, waardoor ze eerder iets bij je afnemen. Content is daarmee een ideaal middel om in contact te komen met ‘kooplustige’ klanten.

Content-marketing-tips5. Content marketing houdt je scherp

Dwing je jezelf regelmatig nieuwe content te produceren, dan blijf je scherp. Je volgt ontwikkelingen in de markt beter en houdt gerelateerde websites en blogs nauwlettend in de gaten.

De interessante content die je zo vindt en maakt kun je weer delen via social media en e-mail nieuwsbrieven, zodat je je zichtbaarheid en expertstatus vergroot. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

6. Je wekt vertrouwen

Een van de contentvormen waar ik dol op ben is een gratis e-book of whitepaper. Je geeft kennis weg in ruil voor een e-mail adres, en is die kennis goed genoeg is, dan maak je meteen een ijzersterke eerste indruk. Dat blijft mensen bij en via nieuwsbrieven kun je het vertrouwen uitbouwen. Dit is onbetaalbaar.

7. Je leert je klanten beter kennen met content marketing

Met content maak je reacties los, positief en negatief. Ook zie je welke berichten goed scoren en welke juist niet aanslaan. Hier kun je je voordeel mee doen. Je leert je klanten beter kennen, weet wat ze belangrijk vinden en welke vragen er leven. Hier kun je in het vervolg op inspelen, met nieuwe content maar ook tijdens klantenbezoeken.

Content-marketing-klanten-werven8. Je laat zien dat je om je klanten geeft

Werk jij niet voor het snelle geld en wil je klanten echt verder helpen? Dan is content marketing uitermate geschikt voor je.

Door enthousiast je kennis en ervaringen te delen laat je zien dat je om ze geeft en dat krijg je terug. In complimenten, bedankjes, opdrachten en leads. Jij bent de expert die mensen vertrouwen en hebben zij je nu niet nodig, dan kennen ze misschien wel iemand anders.

Daarom is content marketing fantastisch

Vroeger kon je als adverteerder mensen een boodschap opdringen. Tegenwoordig kom je daar niet meer mee weg en is een goed verhaal essentieel. Met content marketing deel je dat goede verhaal. Je laat zien dat je om mensen geeft, helpt ze verder, positioneert je als expert en wekt vertrouwen. Het zijn allemaal ideale omstandigheden voor het werven van meer klanten en het vergroten van je omzet.

Lees ook over content marketing:

Fotocredits: Thomas Hawkcc | katiewcc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.