Social media bijhouden is belangrijk voor je profilering en voor SEO. Het kost alleen zoveel tijd. Met Buffer kun je daar wat aan doen.
Inhoud
Wat is Buffer?
Social media is leuk, verslavend en ook commercieel interessant. Je verkoopt misschien niet meteen jouw producten of diensten, maar je ontmoet wel gratis potentiële klanten en je naam blijft – hopelijk – hangen.
Social media bijhouden kost alleen zoveel tijd. De online dienst Buffer biedt hier een oplossing voor.
Met Buffer kun je berichten en status-updates voor verschillende sociale netwerken inplannen en ‘bufferen’. Vervolgens plaatst Buffer ze automatisch voor je, op vooraf vastgestelde tijdstippen.
Waarom is Buffer handig?
Met social media vergroot je eenvoudig je zichtbaarheid. Elke tweet of status-update is een contactmoment, en uit onderzoek blijkt dat mensen minstens 6 contactmomenten nodig hebben voor ze je bellen of mailen. Ze moeten je dus eerst leren kennen en dat kan laagdrempelig via social media.
Ook voor SEO is het bijhouden van social media nuttig, want retweets, Likes en +-jes zeggen iets over jouw populariteit. Het is een indicatie voor zoekmachines om jouw site hoger te plaatsen bij de zoekresultaten, dan een minder populaire concurrent.
Het grote nadeel van social is dat het zoveel tijd kost. Je moet ook gewoon werken, en als je op pad bent kun je niet de hele dag berichtjes plaatsen. Dit lost Buffer slim op.
Zo werkt Buffer in de praktijk
Buffer werkt met een uitbreiding voor Google Chrome, Safari of Firefox. Installeer je de extensie dan verschijnt een extra knopje in je browser en kun je je sociale netwerken toevoegen.
Klik je op een webpagina op het knopje, dan kun je de url ‘bufferen’. De link kort hij automatisch in, je kunt er een bericht bij schrijven en aangeven op welke platform je de update wilt plaatsen. Standaard selecteert hij alle geïnstalleerde netwerken en klik je op een icoon van bijvoorbeeld LinkedIn, dan deselecteert hij deze.
Mijn lijst met ‘gebufferde’ berichten voor Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+.
In Buffer kun je ook aangeven hoe vaak je dagelijks een bericht wilt plaatsen. Ik publiceer elke dag 10 tweets en 2 berichten op Google+, LinkedIn en Facebook. Omdat ik alle berichten op alle netwerken plaats zit mijn buffer voor Google+, Twitter en LinkedIn voor de komende maand vol. Daar heb ik dus geen omkijken naar.
Bepaal wanneer je je berichten automatisch wilt versturen.
Followerwonk: bepaal de beste verzendtijden voor je berichten
Met de online dienst Followerwonk krijg je statistische gegevens over je Twitter-activiteiten.
Log je in met Twitter, dan zie je onder andere op welke momenten je tweets het meeste bereik hebben. Met een druk op de knop kun je deze tijden exporteren naar Buffer. Je berichten worden nu op deze momenten geplaatst.
- Log met je Twitter-account in op Followerwonk
- Selecteer het tabblad Analyse followers
- Geef je Twitter-gebruikersnaam op
- Klik op Do it
Je krijgt nu statistische gegevens over je Twitter-account te zien, waaronder de tijden waarop jouw volgers ze het actiefst zijn. Deze kun je opslaan als Buffer-tijdstippen.
Wat kun je allemaal Bufferen?
Social media draait om aanwezigheid, maar nog meer om de dialoog en conversatie. Berichten automatisch plaatsen heeft daarom iets tegennatuurlijks, maar daar kun je wel een draai aan geven. Zelf buffer ik elke dag een mix van:
- Een link naar een zelfgeschreven blogpost
- Twee links naar Engelstalige superblogs over SEO of content marketing
- Een link naar een handige gratis tool
- Een grap
- Een inspirerende quote
- Een link naar een Nederlandstalig blogpost van iemand die het verdient
- Een actuele link, via bijvoorbeeld Nu.nl
- Incidenteel een reactie op mijn SEO-training, om nieuwe deelnemers te interesseren
Het uitgangspunt is altijd waarde toevoegen en je wilt ook tijd reserveren om mensen te bedanken voor hun retweet, of te reageren op een vraag. Gecombineerd met spontane berichten en interacties heb je zo in zo min mogelijk tijd een maximale online aanwezigheid.
Wat kost Buffer?
Buffer is tot 10 berichten gratis. Daar zit je echter al snel aan, en wil je niet elke ochtend opnieuw bufferen dan kost een jaarabonnement zo’n 75 euro. Ik heb het onlangs aangeschaft en vind het zijn geld dubbel en dwars waard.
Lees ook over over online marketing en social media
Een mooie uitleg Rutger en Buffer klinkt aanlokkelijk. Maar wat is het verschil en ev voordeel boven hootsuite?
Dag Marianne,
Buffer is vooral sneller. Via een RSS-reader als Feedly kun je interessante websites bijhouden, Zie je een leuk artikel dat je wilt delen dan klik je op het Buffer-knopje en klaar ben je. Je hoeft dus niet eerst naar Hootsuite te gaan, de link in te plakken en de netwerken te selecteren. Zo Buffer ik dagelijks een bericht of 7.
Ik gebruik Buffer sinds kort en ik vind het een handige tool om tijd te besparen aan social media activiteiten. Als je ineens inspiratie hebt en een aantal berichten ‘uit de mouw kunt schudden’, dan is Buffer ook ideaal om die berichten alvast te reserveren. Ik gebruik nu nog de gratis versie maar wellicht stap ik nog eens over op de betaalde variant.
Hoi Rutger, wat is het verschil tussen de gratis variant en de betaalde variant?
Dag Cherie,
In de gratis versie kun je slechts 1 dag inplannen. In de betaalde versie onbeperkt. Bijvoorbeeld elke dan een tip via Twitter. Kun je meteen 365 tips klaarzetten. Of 365 updates voor Instagram.