Ga naar de inhoud

Blog schrijven moeilijk? Na deze blogpost niet meer

  Wil je een blog schrijven, maar weet je niet waarover? Met deze tips en trucs schrijf je inspirerende blogposts in een mum van tijd.

  Laatste update: 12-12-2019

  Ben je ondernemer, dan is bloggen is een fantastische manier om nieuwe klanten te werven. Er zijn tientallen voordelen en ik noem er een paar:

  • Je produceert veel content en daar houdt Google van. Het is dus goed voor SEO.
  • Je kunt je blogberichten verspreiden via social media
  • Via waardevolle content kom je in aanraking met potentiële klanten
  • Door kennis te delen vergroot je je netwerk, en dat biedt zakelijk kansen
  • Een blog dwingt je kritisch te kijken naar je aanbod en je markt. Daardoor word je een betere ondernemer
  • Lezers gaan je zien als expert en nemen contact met je op

  Het laatste punt kan ik mooi illustreren. Onlangs gaf ik een SEO-training in België, als direct gevolg van een gastblog op Frankwatching. De organisator mailde mij en voor die tijd kenden we elkaar totaal niet!

  Zakelijke blogs schrijven kost veel tijd… en waar moet ik het over hebben?

  Blog-schrijven-2

  Als zakelijk bloggen zoveel voordelen heeft, waarom doet dan niet iedereen het?

  Hier zijn verschillende redenen voor te geven, maar een van de voornaamste is dat het veel tijd kost. Bovendien zijn veel mensen onzeker over hun schrijfkunst of maken ze het onnodig ingewikkeld.

  In deze blogpost geef ik 10 tips en trucs om sneller en beter te bloggen.

  👉 Heb je vragen, aanvullingen of mag ik zakelijk voor je bloggen? Laat een reactie achter of mail me op rutger@seozwolle.nl.

  Blog schrijven tip 1. Herhaal wat werkt

  Net als bij veel dingen in het leven hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Sommige types blogberichten doen het altijd goed op internet en worden vaak gedeeld via social media.

  Met de online dienst BuzzSumo achterhaal je snel wat populair is op internet. En welke artikelen mensen het meeste delen op verschillende platforms. Misschien kun je dit vertalen naar jouw branche?

  Blog schrijven tip 2. Laat je inspireren door een Swipe-lijst

  De tweede blogtip sluit aan op de eerste. Een prikkelende titel is essentieel voor een succesvolle blogpost en de helft van de bezoekers kijkt zelfs niet verder dan de titel. Spreekt deze niet aan, dan haken ze af.

  Het mooiste is natuurlijk zelf creatieve titels schrijven, maar blijft de inspiratie uit, spiek dan eens bij mijn uitgebreide voorbeeld-lijst. Ik garandeer je instant inspiratie.

  Blog schrijven tip 3. Spiek bij infographics

  Bloggen-infographics

  Veel (beginnende) zakelijke bloggers hebben de neiging bloggen te complex te maken. Daardoor zijn ze uren bezig met een stuk, dat er niet perse beter op wordt.

  De kunst van het regelmatig bloggen is het klein houden. Schrijf 1 blogbericht over 1 idee, niet meer en niet minder. Op deze manier verschiet je niet meteen al je kruit en worden stukken niet onnodig ingewikkeld.

  Een slimme manier om aan onderwerpen en opzetjes te komen voor een eenvoudige blogberichten is spieken bij Infographics. Zoek daarvoor in Google Afbeeldingen op jouw onderwerp + infographic.

  Je kunt de structuur vaak zo overnemen, aanpassen en in eigen woorden opschrijven. Of je laat je inspireren tot een soortgelijk artikel.

  Blog schrijven tip 4. Doe inspiratie op bij Slideshare

  Blog-schrijven-met-slideshare

  Wat YouTube is voor video, is Slideshare voor presentaties. Mensen kunnen hun Powerpoint–  of PDF-bestanden uploaden en anderen kunnen erop reageren of ze ‘embedden’ op hun eigensite of bijvoorbeeld LinkedIn.

  Slideshare is een schatkamer voor interessante informatie en het biedt volop aanknopingspunten voor nieuwe blogberichten.

  Neem een structuur over of laat je inspireren door de inzichten van anderen. En ben je het ergens totaal mee oneens? Schrijf dan een blogpost met bijvoorbeeld de titel ’10 redenen waarom … NIET verdwijnt in 2015′

  Blog schrijven tip 5. Schrijf een lijst met punten aan elkaar

  Snel een blog schrijven begint met overzicht. Een goede manier om dat te bereiken is door onderscheid te maken tussen research en schrijven. Bedenk eerst wat je wilt zeggen en schrijf dan pas. Een overzicht maken kan heel eenvoudig:

  Concept titel

  Punt 1.

  –  steekwoord
  –  steekwoord
  –  steekwoord

  Punt 2

  –  steekwoord
  –  steekwoord
  –  steekwoord

  Etc

  Schrijf vervolgens de punten aan elkaar en bedenk pas aan het einde de inleiding en de definitieve titel. Dat werkt snel en overzichtelijk.

  Tip. Je hoeft een blogbericht helemaal niet van voor naar achteren te schrijven. Begin waar de inspiratie opborrelt en schrijf jezelf zo warm.

  Blog schrijven tip 6. Beantwoord vragen

  Blog-schrijven-goede-vraag

  Wat kunnen klanten van jou leren? En wat willen ze leren? Dat zijn interessante uitgangspunten bij het schrijven van een blog.

  Helemaal als je weet dat 70% van de zoekopdrachten in Google informerend is. Doe daar je voordeel mee op je zakelijke weblog en beantwoord ze in berichten.

  Hoe kom je aan vragen? Je kunt allereerst kijken naar vragen in mails die (toekomstige) klanten sturen. Komt een vraag vaker voor? Beantwoord hem dan in een blogpost.

  Vragen vind je ook door langzaam woorden in te tikken in Google, bijvoorbeeld ‘welke auto’. Google geeft dan suggesties voor vragen die mensen stelden met deze woorden erin, bijvoorbeeld ‘welke auto heeft 7 bijtelling’.

  Op internet zijn er verder talloze websites die vragen beantwoorden, zoals Goeievraag.nl en in het Engels Quora.com. Kijk er eens naar en je vindt met een beetje geluk tientallen suggesties voor nieuwe blogposts.

  Blog schrijven tip 7. Gebruik PLR artikelen en Ezine Articles

  Ezine-articles

  Hoewel ik geen grote voorstander ben van deze methode noem ik hem toch: content ‘lenen’. 

  PLR-artikelen zijn door anderen geschreven artikelen, die je na betaling op je website zet. Vergelijk het met stockfoto’s, iedereen die betaalt mag ze gebruiken.

  Ezine Articles werkt globaal hetzelfde. Op de website kunnen auteurs artikelen plaatsen en als webmaster mag je er 30 gratis overnemen. De enige voorwaarde is dat je het artikel –  inclusief de link naar de website van de schrijver –  laat staan. Op deze manier levert het jou een gratis artikel en de schrijver een voor SEO interessante link op.

  Hoewel gratis content verleidelijk is, kleven er 2 grote nadelen aan:

  1. Het is niet uniek en dat is nadelig voor SEO
  2. In stukken van anderen zit niet jouw gevoel, humor en unieke karakter. En de persoonlijke noot maakt een weblog juist zo krachtig

  Dat gezegd hebbende, ik heb in het verleden regelmatig teksten van Ezine Articles vertaald en herschreven en het gaat wel lekker snel

  Blog schrijven tip 8. Wissel verschillende blogvormen af

  Bij het schrijven van blogberichten kun je verschillende vormen afwisselen. Zo zorg je voor variatie en hou je het ook voor jezelf ook leuk. Kies uit deze opties:

  Lists post. De traditionele lijstjes: 10 tips voor dit, 7 ideeën voor dat etc. Voor internet is dit ideaal: bezoekers kunnen het snel en scannend lezen.

  Opinie post. Geef je mening over een actuele ontwikkeling in jouw branche.

  Review post. Recenseer een boek, artikel, of film. Dit kun je ook goed met video doen.

  How-to post. Hoe bereik je dit, hoe maak je dat etc.

  Link post. Een overzicht van de beste websites over bepaald onderwerp

  Lezersvraag post. Beantwoord een vraag van een lezer. Benadruk op je site dat mensen vragen kunnen stellen

  Bloggen tip 9. Wissel media af

  Bloggen-met-camtasia

  Bloggen gebeurt van oudsher met tekst, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt ook audio, video, foto’s en illustraties gebruiken, of een combinatie hiervan.

  Op YouTube staan verschillende Nederlandse vloggers met tienduizenden fans. Onder jouw potentiële klanten zitten ongetwijfeld mensen die de voorkeur geven aan visuele content.

  Het nadeel van audio, video en beelden voor SEO is dat Google tekst-gebaseerd is. Voor de vindbaarheid is het daarom verstandig om duidelijke omschrijvingen met zoekwoorden toe te voegen, zodat Google ook begrijpt waar de content over gaat.

  Bloggen tip #10 Hou een lijst met goede weblogs bij

  Bloggen-met-feedly

  Zien kopen doet kopen, en zo werkt het voor bloggen ook. Hou een lijst bij met interessante weblogs en kijk hoe je ‘concurrenten’ het aanpakken.

  Welke artikelen zijn populair? Waar reageren mensen het meeste op? Welke blogvormen gebruiken ze? En welke kansen laten ze liggen? Daar kun jij induiken.

  Een mooie dienst om snel veel weblogs te volgen is Feedly. Maak een gratis account aan, zoek op de naam van het blog en de kans is groot dat je hem direct kunt toevoegen.

  Vind Feedly hem niet direct, kijk dan of het weblog en RSS-feed heeft. Kopieer en plak deze url in Feedly en je bent er ook.

  Sneller een blog schrijven? Met deze tips lukt het zeker

  Je kunt nog zoveel lezen over succesvol bloggen, maar het is en blijft een kwestie van doen. Voeg regelmatig wat nieuws toe aan je blog en denk niet meteen te ingewikkeld. 

  Een unieke tip of een inspirerende foto kan al genoeg zijn voor een Like, een retweet of misschien zelfs een klant. Aan de slag dus en blogs schrijven!

  Heb je zelfs tips en suggesties voor het schrijven van blogs? Laat een reactie achter!

  Lees ook over zakelijk bloggen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.