[Review] Advanced Web Ranking geeft grip op je SEO-campagnes

By Rutger Steenbergen | SEO Blog

jan 06
Advanced Web Ranking Desktop

Advanced-web-ranking-desktop

Steek je veel tijd en energie in zoekmachine optimalisatie (SEO), dan wil je weten wat het oplevert. Dit kan met zogenaamde ‘monitoring-tools’ als Advanced Web Ranking Desktop. Ontdek in deze review hoe AWR werkt.

Zoekmachine optimalisatie bestaat in de basis uit 3 stappen:

 1. Bepalen van interessante zoekwoorden, de woorden die potentiele klanten intikken in zoekmachines
 2. Optimaliseren en produceren van content op basis van zoekwoorden
 3. Linkbuilding en websitepromotie

Een voorbeeld maakt het nog duidelijker:

Bij stap 1. Stel dat je online volgehuisjes verkoopt, dan ga je in stap 1 op zoek naar de woorden waarmee potentiele klanten zoeken in Google. Via Google Suggest en de Google Keyword Planner vind je combinaties als:

 • volgelhuisjes kopen
 • vogelhuisjes bestellen
 • vogelhuisjes kopen goedkoop

Vervolgens kun je via de Keyword Planner zien hoe vaak mensen hier gemiddeld per maand op zoeken. Met de gratis Moz SEO Toolbar bestudeer je daarna hoe groot de concurrentie bij zoekresultaten is. Kun je in de top 10 terecht komen, of is de concurrentie bij een bepaalde combinatie te groot?

Heb je een interessante zoekwoordcombinatie gevonden, waarop (relatief) veel gezocht wordt en de concurrentie verslaanbaar is, dan is het tijd voor stap 2.

Bij stap 2. Kies een hoofdzoekwoordcombinatie en verwerk deze strategisch op je website, bijvoorbeeld in een blogpost of artikel. Plaats de zoekwoorden op de pagina in:

 • De titel
 • Meta-description
 • Inleiding
 • Eerste alinea
 • Tussenkop
 • Laatste alinea
 • Afbeeldingsnaam (vogelhuisje-kopen.jpg)
 • Alternatieve omschrijving (ALT-tag) van de afbeeling
 • In links op de website

Zo geef je zoekmachines alle mogelijke signalen waar de pagina over gaat: de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Google-pagerankBij stap 3. Omdat meer mensen het optimalisatie-trucje beheersen ben je er dan nog niet. Want als Google bij een bepaalde zoekvraag 100 pagina’s even goed vindt, wie zet hij dan op plek 1? Dat heeft o.a. met de relevantie, populariteit en leeftijd van de  website te maken.

Plaats je regelmatig nieuwe –  geoptimaliseerde –  content op de site, waar mensen graag naar linken? En wordt er over je gesproken op Facebook, Google+ en Twitter? Dan zijn dit indicaties dat je relevant bent en Google beloont dit met hogere posities. Je wilt dus linkjes scoren op gerelateerde websites (linkbuilding) en je website promoten.

Wat Advanced Web Ranking hier mee te maken?

Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijk dat SEO veel tijd kost en een systematische aanpak vereist. Hier komt Advanced Web Ranking om de hoek kijken.

Advanced Web Ranking (AWR) is een softwarepakket dat je op je computer (Windows en Mac) installeert. Open je het programma dan krijg je talloze mogelijkheden om je website te optimaliseren en de voortgang te meten. Dit zijn ze in vogelvlucht.

Rank checker

Advanced-web-ranking-2

Het hart van AWR is de Rank Checker. Start je het programma voor het eerst op, dan kun je je website en de zoekwoorden waarop je wilt scoren opgeven. Het programma laat nu zien hoe hoog je scoort op deze combinaties bij Google, Bing en Yahoo (je kunt meer zoekmachines opgeven).

Koppel je AWR aan je Google Analytics-account dan zie je meteen hoeveel bezoekers je dit oplevert.

Advanced-web-ranking-3

Klik je op Rankings => Top Sites dan bekijk je de top 10 bij een zoekwoord in Bing, Google of Yahoo. Zo kun je meteen doorklikken om te spieken bij de concurrentie. Wat doen zijn beter?

Bekijk Google Analytics in AWR

Advanced-web-ranking-analytics

Het handige van meet-programma’s als Advanced Web Ranking is dat je alle belangrijke gegevens op een centrale plek kunt bekijken.

Klik je op de knop Analytics dan kun je je Google Analytics-account toevoegen aan AWR Desktop. Zo kun je ook =kijken naar je pageviews, bezoekersaantallen, behaalde doelen etc. Ook kun je periodes met elkaar vergelijken, om te zien of er verbeteringen optreden in (bijvoorbeeld) de bouncerate, of het aantal pagina’s dat bezoekers bekijken.

Links

Advanced-web-ranking-4

Backlinks zijn ontzettend belangrijk voor iedere website. Ook al is je site een pareltje, als hij niet populair verschijnt hij ook niet hoog bij de zoekresultaten. Je moet dus populair worden en het mooie is dat steengoede en waardevolle content hier bij helpt.

Maak het internet een leukere plaats en je zult zien dat je spontane links krijgt. Maar daarmee ben je er nog niet, want je wilt het toeval ook een handje helpen door actief op zoek te gaan naar links. Dit kan op talloze manieren, zoals:

 • Gastbloggen
 • Een prijsvraag organiseren
 • Persberichten met links versturen
 • Testimonials schrijven voor anderen (met link naar jou site)
 • Links toevoegen aan social media profielen
 • Reageren op forums
 • Je site aanmelden bij startpagina’s

En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

In alle gevallen is het prettig om te weten om te zien wie er nu naar jou (en concurrenten) verwijst en ook dat kan met AWR. Onder de menu-knop Links zie je een overzicht van actuele verwijzingen. Deze kun je vervolgens uitgerbreid filteren, per zoekwoord, follow/no-follow, de autoriteit van de verwijzende pagina (Page Authority, een score van 0 tot 100) etc.

Wil je scoren met een specifieke pagina –  die je bijvoorbeeld hebt geoptimaliseerd voor de  combinatie ‘vogelhuisje kopen’ –  dan scoor je het liefste backlinks op externe websites, met in de gelinkte tekst de zoekwoorden. Bijvoorbeeld: Online vogelhuisjes kopen

Advanced-web-ranking-5

De tekst die de link bevat heet ankertekst, en onder de knop ‘Anchor text distribution’ zie je met welke woorden nu naar jouw site linken.

Het mooie van AWR is dat je onder de knop Project (in de linkerkolom) niet alleen je eigen site kunt toevoegen, maar ook die van concurrenten. Klik je nu op Links => Hub Sites (zie screenshot hierboven) dan kun je de profielen vergelijken. Waar haalt je concurrent zijn links vandaan en met onder welke woorden staan zijn links? Dat kun jij ook.

Social media prestaties

Wil je vanuit een programma zien hoe je op social  media-vlak scoort, dan kan dat ook met AWR. Onder de knop Social kun je Twitter, Facebook en Google+ account toevoegen. Je krijgt nu een overzicht te zien van het aantal Shares en +1’s.

Research

Advanced-web-ranking-6

AWR bepertk zich niet tot monitoren en meten, want je kunt er ook mee researchen. Zo krijg je onder Research => Website Auditor tips een aanbevelingen voor het technisch verbeteren van je site. Ook kun je Keyword Research doen op basis van de Google Keyword Planner.

Een andere interessante optie is SEO Browser. Zoekmachines zijn tekst-georienteerd en met deze optie bekijk je een webpagina zoals een zoekmachine dat doet.

Maakt je site overmatig gebruik van Java-script en Flash, dan kan het maar zo zijn dat bepaalde informatie niet indexeerbaar is voor zoekmachines, of dat links niet gevolgd worden. De pagina’s waarna de links verwijzen worden in dat geval ook niet geindexeerd en zijn niet vindbaar via de zoekresultaten.

Wil je tips voor het beter vindbaar maken van je content, dan kan dat onder Research => Content Optimization. Geef een url en zoekwoordcombinatie op en AWR toont een lijst met verbeterpunten en zaken die je goed doet.

Reports en alerts

Advanced-web-ranking-7

Hoewel je AWR uitstekend voor jezelf kunt gebruiken is de dienst van origine bedoeld voor SEO-consultants en webdesigners. De tool biedt daarom uitgebreide mogelijkheden om rapportages te maken voor klanten, en je kunt precies aangeven welke onderdelen je wilt opnemen en in welk formaat je het rapport wilt opslaan.

Nieuw is de mogelijkheid om het rapport te uploaden naar AWR Cloud, een nieuwe dienst van de ontwikkelaar waarmee je rapportages online kunt delen.

Met Alerts tot slot kun je e-mail waarschuwingen instellen bij opvallende wijzigingen aan de site. Voorbeelden zijn een terugloop in traffic met 10%, het behalen van een top 10 positie voor een zoekwoord of juist een sterke daling.

Mijn oordeel over Advanced Web Ranking

Over Advanced Web Ranking kan ik kort zijn: het programma doet wat het moet doen en werkt heel intuitief. Mede door de intergratie met Google Analytics krijg je echt grip op je SEO-inspanningen en het resultaat.

Een van de voordelen van het pakket is zijn vaste prijs. Je betaalt er een keer voor en vervolgens kun je het onbeperkt gebruiken.

Daar staat tegenover dat AWR een ‘ouderwets’ Desktop-programma is, dat je op een computer moet installeren. Wil je de gegevens op meerdere apparaten dan is cloud-software handiger en hier heeft ontwikkelaar Caphyon AWR Cloud voor gelanceerd. Dit is echter primair een Rank Tracking-tool die minder mogelijkheden biedt dan de Desktop-versie.

Neem je je website serieus en steek je er veel tijd en energie in, dan raad ik je AWR Desktop –  kortom van harte aan.  4

About the Author

Voor een succesvolle website heb je 3 dingen nodig: een uniek verhaal, een doelgerichte website én gerichte bezoekers. Ik bezorg ze je alle drie. Met blogs, boeken, trainingen en SEO-ondersteuning.