Ga naar de inhoud

Backlinks kopen: reteslim of oliedom?

    Links naar jouw website zijn onmisbaar voor een hoge positie in Google. Als je weinig tijd of geduld hebt, kun je backlinks kopen, maar is dat verstandig?

    Wil je hoger scoren in Google? Dan kun je 3 verbeteren op je site:

    1. Techniek
    2. Content
    3. Autoriteit

    Allereerst wil je dat je site technisch perfect functioneert en snel laadt. Dat maakt het makkelijker voor zoekmachines om hem te indexeren.

    Na de techniek wil je waardevolle content plaatsen. Het liefste geoptimaliseerde pagina’s op basis van zoektermen.

    Zijn de techniek en content van je site op orde, dan wil je je autoriteit vergroten. Betrouwbare sites plaatst Google hoger bij de zoekresultaten. Autoriteit krijg je door links naar je site. Nou kun je backlinks kopen, maar heeft dat zin? En wat vindt Google ervan? Ontdek het in dit artikel.

    Links naar je site maken zo’n 30% uit van het algoritme van Google. Ze zijn dus belangrijk voor SEO. Is een pagina technisch en inhoudelijk perfect geoptimaliseerd? En sta je niet op 1 bij de zoekresultaten? Dan onderscheid je je alleen nog met links naar je site.

    Backlinks zijn links van een andere site naar jouw site. Google ziet deze links als stemmen. Omdat de zoekmachine zijn gebruikers de beste sites wil voorschotelen, verschijnen populaire sites hoger bij de zoekresultaten. Je hebt dus backlinks nodig.

    Het verdienen van externe links naar je site is tijdrovend. En daarmee indirect duur. Dat maakt backlinks kopen tot een verleidelijk alternatief.

    💡 Tip. Aan de slag met linkbuilding? Beluister ook de podcast: 5 belachelijk simpele linkbuilding-tips

    Backlinks kopen is risicovol. Bedenk vooraf of je dit aandurft.

    Backinks zijn belangrijk als je hoger wilt komen in Google. De ene link is echter de ander niet. Hierbij is een aantal zaken van belang:

    • Hoeveel autoriteit heeft de verwijzende site?
    • Hoeveel links staan er op een pagina?
    • Op welke plek op de pagina staat de externe link?
    • Is er relevantie tussen beide sites?
    • Bezoekt Google de verwijzende site regelmatig?
    • Is de externe link dofollow of nofollow?
    • Onder welke woorden staat de link?

    Verwijzen naar andere websites is heel natuurlijk en zoekmachines kijken hiernaar. Het zegt iets over de kwaliteit en het onderwerp van de websites. Link je op een natuurlijke manier naar een soortgelijke website? Dan bied je je lezers bovendien meerwaarde en dit is goed voor je trust-factor.

    🤔 Opmerking. Links ruilen is een beproefde linkbuilding-strategie. Als je het goed doet werkt hij ook. Maar weet wel wat je doet, want Google is er niet dol op.

    Jarenlang was backlinks kopen de norm als het ging om linkbuilding. En nog steeds gebeurt het op grote schaal. Tijd is geld en links inkopen kan voordeliger zijn. Maar is het ook verstandig?

    Google is fel tegenstander van links kopen. Het ondermijnt zijn algoritme en de zoekmachine ziet het als vals spelen. Gekochte links moet je daarom markeren als nofollow, of als gesponsorde links. Maar doe je dit niet, dan is het maar de vraag of de zoekmachine erachter komt.

    Met backlinks kopen speel je vals en zet Google op het verkeerde been. Toch blijkt deze ‘linkspam’ in de praktijk nog vaak te werken. En is google (nog) niet zo onfeilbaar als ze zou wensen.

    Backlinks kopen is ook een ethische kwestie. Heiligt het doel de middelen, of duurt eerlijk voor jou het langst?

    “Je links moeten niet natuurlijk lijken, je links moeten natuurlijk zijn.”

    Matt Cutts, Google

    Linkpagina’s zijn overzichtpagina’s met links naar ‘bevriende’ sites. Vaak sluiten webmasters hiervoor een dealtje: ik link naar jou als jij naar mij verwijst.

    Links uitwisselen is een mogelijkheid. Maar veel waarde hebben deze links niet. Bovendien is het belangrijk dat de gelinkte pagina’s over hetzelfde onderwerp gaan. Een autodealer die naar cementfabrikant linkt begeeft zich toch echt in een andere markt en je lezers schieten er niets mee op.

    Wil je een linkpagina maken dan zijn dit handige tips.

    1, Plaats de link naar de linkpagina alleen in de sitemap als je hem niet al te prominent in beeld wilt brengen. Zo vinden zoekmachines hem wel en bezoekers hem niet. Erg netjes is het niet, maar het kan.

    2. Maak wat moois van je linkpagina en zet er alleen écht nuttige links op. Maak er dus een nuttig naslagwerk van, waarin je steengoede en geruilde links afwisselt. Doe je dit goed dan levert dit mogelijk nieuwe backlinks op, van websites die de lijst ook nuttig vinden.

    3. Noem je linkpagina niet ‘linkpartners’ of zoiets. Dan weet Google meteen waarom je de pagina hebt. Kennisbank klinkt al een stuk beter.

    4. Ruil alleen links als je er beiden wat aan hebt. En als de andere site goede bezoekers doorstuurt. Links uitsluitend voor SEO zijn doorgaans niet zo waardevol.

    5. Link niet zomaar naar elke website. Google stelt jou aansprakelijk voor links naar websites die op de zwarte lijst staan. Twijfel je over een link? Dan kun je hem eventueel nofollow maken. Daarmee zeg je: ik vertrouw de link niet helemaal. De vraag is dan wel waarom je hem op je site zet.

    👉 Lees ook: Link building: 50 tips om meer links te krijgen naar je website

    Backlinks op startpagina’s en aanverwanten hebben niet zoveel waarde. Helemaal als de beheerder een link terug eist. Maar ze doen wel wat.

    Gerelateerde startpagina’s zeggen zoekmachines iets over het werkveld waarin jij je begeeft en ze leveren je misschien wel bezoekers op. Bovendien zijn ze vaak gratis en heel veel ‘kleine’ linkjes maken ook weer een grote.

    Moet je voor een startpagina-link betalen? Vraag dan bij de beheerder kritisch naar bezoekerscijfers en doorklikdata. Dan krijg je een idee of de investering loont.

    Backlinks kopen gebeurt nog steeds op grote schaal. Partijen als Wehkamp en Zalando doen het ook. Als je het goed doet komt Google er ook niet achter. Maar er zijn veel dubieuze partijen in de link-business actief. En krijg je een penalty van Google, dan kan dit echt ingrijpend zijn.

    Steek je tijd bij voorkeur in links verdienen. Bijvoorbeeld zo:

    • Maak en deel onweerstaanbare content.
    • Geef iets weg op je site, in ruil voor een link (bijvoorbeeld een infographic).
    • Val op met controversieel nieuws.
    • Schakel je netwerk in.
    • Begin een podcast of blog en deel hem bij directories.
    • Ga gastbloggen.

    En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Spontane links zijn vaak sterker dan gekochte links. En je geeft Google niet het idee dat je valst speelt. Denk daarom goed na voor je kiest voor links kopen. Of win advies in bij een SEO-expert. Better safe then sorry!

    Vind je dit interessant? Download dan ook mijn Gratis SEO Handleiding

    Lees ook over Linkbuidling

    Fotocredit: ~Dezz~ via photopin cc

    11 reacties op “Backlinks kopen: reteslim of oliedom?”

      1. Niet helemaal waardeloos, maar echt denderend zijn ze ook niet nee. Het liefste krijg je goede spontane links omdat je waardevol bent.

      1. Minder waardevol dan externe links. Maar ze tellen wel mee en je attendeert bezoekers en zoekmachines zo op belangrijke pagina’s op je site. Bovendien ontsluit je ze sneller voor crawlers. Ze hebben dus zeker zin.

    1. Leuk artikel! Ik gebruik voor diverse sites ook startpagina’s en dat werkt wel aardig. Veelal doorlinken naar dochterpagina’s. Toch merk ik dat de kracht er een beetje uit is. Daarnaast vragen sites met een beetje volume achterlijke bedragen voor een gastblog, ook een manier om backlinks te genereren. Blijf wel van mening dat backlinks super-belangrijk zijn!

      1. Dag Niels,

        Dank voor je reactie. Ik bedoel dat je mensen een reden moet geven om een link naar je te plaatsen. Dat kan in het geval van afvallen bijvoorbeeld een handig schema zijn, die anderen met bronvermelding op hun site mogen zetten. Je kunt misschien ook professionele foto’s aanbieden aan bloggers. Of een infographic laten maken en die promoten bij sites die ze regelmatig plaatsen. Uiteraard dan weer met als bronvermelding een link naar je site.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.